Samverkan och kreativitet krävs för långsiktiga lösningar på höga råvarupriser och cementkris
Vi har följt och arbetat med prisutvecklingen på material under många år då den i många fall har ökat betydligt mer än den allmänna prisutvecklingen. Under 2021 har prisutveckling eskalerat kraftigt på exempelvis trä, stål, plast och isolering. I vissa fall har priserna ökat med 80%. Den som har varit och köpt virke under sommaren har säkert noterat att det både varit dyrt och svårt att få tag i material. Jag har varit med och träffat företrädare för branschen via Sveriges Allmännyttas Byggherreråd under året för att förstå vilka underliggande faktorer som påverkat utvecklingen. Det är mycket svårt att få klarhet och tydliga förklaringar. Vissa varor som importeras har påverkats av pandemin och svårigheten med frakt från till exempel Asien. Det verkar logiskt. Att trä blivit dyrare förklaras av missade prognoser, en förväntad låg efterfrågan nationellt som blev det motsatta samtidigt som bland annat USA och Asien ökat sin efterfrågan på trä under pandemin. Då har det uppstått en bristsituation som påverkat priset. Vår förhoppning är att många av prisförändringarna är tillfälliga. Vi kan exempelvis notera att priset på trä har sjunkit tillbaka något under den senaste tiden men det är svårt att veta säkert och det är svårt att veta hur lång tid det tar innan marknaden normaliseras.
Under sommaren och hösten har ytterligare en fråga dykt upp som sannolikt är mer svårlöst. Vi har fått en akut kris kring betong då Cementa inte fått ett nytt miljötillstånd för att bryta kalksten på Gotland. Brytningen av kalksten och cementproduktionen på Gotland står för merparten av produktionen i Sverige. Inte bara fastighetsbranschen påverkas utan även infrastruktursatsningar och gruvindustri påverkas i högsta grad. Även här har jag varit med och träffat olika företrädare på nationell nivå. Frågan är komplicerad och löses inte av den respit på åtta månader som eventuellt kommer att ges. Det är svårt att snabbt växla om och istället börja importera betong och ny brytning som alternativ till kalkbrottet i Slite kräver också miljötillstånd som tar tid.
Både ökade råvarupriser och brist på betong riskerar att slå hårt mot en bransch som redan kämpar med höga byggkostnader. Får vi brist på betong kommer det sannolikt att få stora konsekvenser på vår bostadsproduktion då även ett trähus innehåller mycket betong. Vi på Stångåstaden har redan fått indikationer på att det kan påverka både pågående och framtida entreprenader. Ska våra hyresgäster ha råd att bo i de bostäder vi bygger måste byggpriserna gå neråt, inte uppåt. Det kommer krävas samverkan och kreativitet mellan branscher och beslutsfattare för att hitta bättre långsiktiga och hållbara lösningar framåt.
Fredrik Törnqvist
VD, AB Stångåstaden
Jag hoppas med mina blogginlägg bidra till en ökad förståelse för vår verksamhet och vad vi som bostadsbolag bidrar med till att göra samhället och Linköping i synnerhet till en bättre stad att bo och leva i. Har du tips och idéer vad jag borde ta upp så tveka inte att ta en kontakt med mig via LinkedIn eller Twitter.
Twitter: @f_tornqvist
LinkedIn: Fredrik Törnqvist
Nyckelord
Bilder
Om
Stångåstaden är det största bostadsbolaget i Linköping och ägs av Linköpings kommun. Vi äger och förvaltar cirka 18 000 lägenheter, 4 100 av dem är studentbostäder och förvaltas av dotterbolaget Studentbostäder i Linköping AB. Dessutom har vi cirka 40 byggnader med kulturhistoriskt värde som förvaltas av dotterbolaget Kulturfastigheter.
Följ Stångåstaden
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Stångåstaden
Unga bygger för unga – projektet som gör skillnad på riktigt18.11.2024 11:17:51 CET | Blogginlägg
Hur kan vi skapa bostäder för unga och samtidigt säkra framtidens kompetens inom byggbranschen? Genom projektet "Unga bygger för unga" får gymnasieungdomar från byggutbildningen chansen att renovera en tidigare förskola till fem nya lägenheter – för andra unga att bo i!
Lambohofs säteri får nytt liv i Anders Lundins podd Folkets Historia24.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Stångåstadens dotterbolag Kulturfastigheter äger sedan 2015 Lambohofs säteri söder om Linköping - en unik 1700-talsmiljö i rokokostil. Som besökare kan du redan idag ta del av utemiljöerna men nu kan du, genom att lyssna på podden Folkets Historia, höra mer om livet på Lambohof. I första avsnittet som har släppts hör du programledaren Anders Lundin och historikern Mats Hayen ta sig an historien om familjen Sinclair.
IMD är rättvist och bra för miljön15.10.2024 13:18:03 CEST | Blogginlägg
Vi på Stångåstaden strävar alltid efter sätt att minska vår klimatpåverkan och skapa förutsättningar för en mer hållbar livsstil för våra hyresgäster. Därför har vi tagit beslutet att införa individuell debitering av varmvatten i vårt bestånd. Införandet innebär att varje hyresgäst betalar för sin egen förbrukning och ger en rättvis fördelning av kostnaden. Vi har givetvis samverkat och förhandlat med Hyresgästföreningen i frågan.
Gröna investeringar: Så skapar vi hållbar tillväxt och värde för framtiden27.9.2024 10:07:42 CEST | Blogginlägg
Stångåstaden är en stor aktör som har möjlighet att vara normbildare inom många områden. Vi ser det som en viktig del i vårt uppdrag i att göra Linköping till en bättre stad att bo och leva i. Vi investerar mycket i dagsläget och har som ambition att hålla en hög investeringstakt oavsett konjunkturläge. När vi investerar så behöver vi säkerställa att vi finansierar våra projekt på bästa möjliga sätt. I vår kapitalanskaffning så försöker vi alltid hitta en så optimal och låg finansieringskostnad som möjligt. Vi jobbar främst med certifikat, obligationer och KI-lån. Obligationerna vi emitterar är i princip alltid gröna. Genom att emittera gröna obligationer så kan vi både säkerställa låga marginaler och även se till att kapital på marknaden styrs mot gröna investeringar.
AI energioptimerar fastigheter och minskar klimatavtrycket9.9.2024 14:15:36 CEST | Nyheter
Just nu testar Stångåstaden, Linköpings kommunala bostadsbolag, att låta AI hjälpa till att energioptimera fastigheter. Kortfattat går tekniken ut på att med hjälp av befintlig data låta AI analysera och ”lära känna” fastigheterna och deras individuella beteenden. Därefter kan onödiga energitoppar kapas vilket leder till att energi sparas och Stångåstadens klimatavtryck minskas.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum