Riksteatern

Sånger från en inställd skilsmässa på turné

Dela
Nu åker Sånger från en inställd skilsmässa på turné med Riksteatern. En dansteaterkonsert om kärlekens mörkaste och ljusaste stunder baserad på Mikael Wiehes musik.
Fotograf: Malin Arnesson
Fotograf: Malin Arnesson

Sånger från en inställd skilsmässa är en passionerad berättelse om den som lämnar och den som blir lämnad. Om att bli sviken, men även om att få kärleken tillbaka. Föreställningen är baserad på Mikael Wiehes album med samma namn och sattes upp för första gången 2015 av Skånes Dansteater och Malmö Opera. Nu åker uppsättningen på Sverigeturné med Riksteatern. Föreställningen blandar dans, teater och musik. På scen står två sångare, tre dansare och fyra musiker. Idén till föreställningen kommer från Eddie Nyström och P-O Nilsson som även medverkar på scen. För regi står Stina Ancker och Lidia Wos har koreograferat.

- Det hela började med att Mikael Wiehe vid ett flertal tillfällen berättade att hans hustru tyckte att det borde bli en föreställning av albumet. Över en middag med Mikael kom vi fram till att det var en bra idé som kunde bli någonting nytt. Det finns många liknande crossover-projekt men ingen har gjort det riktigt som vi gör det. För oss som musiker kändes det naturligt att musiken skulle vara live, tillsammans dansare och sångare, säger Eddie Nyström och P-O Nilsson, initiativtagare till föreställningen.

När ett tjugoårigt långt äktenskap kraschat och skilsmässan stod för dörren skrev Mikael Wiehe tretton kärlekssånger till sin hustru som 2009 blev albumet Sånger från en inställd skilsmässa. Med brutal uppriktighet beskriver musiken smärtan av att bli lämnad och följer hela processen från ilska och bitterhet fram till den råstyrka som kommer av att resa sig ur askan.

- Föreställningen blir ett sorts drömspel, där rollen som den övergivne och den som sviker flyter runt mellan sångarna och dansarna. Det var väldigt spännande att arbeta så tätt ihop med Lidia, som är föreställningens koreograf, säger Stina Ancker, regissör.

Sånger från en inställd skilsmässa tar avstamp i ett slut som blir början på något nytt. I föreställningen får vi följa en person som blir lämnad ensam i förtvivlan men som sedan övergår i hopp om försoning. Föreställningen beskrivs som en dansteaterkonsert där musiken, dansen och sången tillför olika lager till berättelsen.

- Ambitionen är att dansen skall tillföra ytterligare en dimension till berättelsen på samma nivå som texten och musiken. Vi har arbetat med kontraster för att åstadkomma flera lager av betydelser där ingen tolkning kan vara fel. Det har varit viktigt att alla medverkande - dansare, sångare och musiker - representerar båda sidorna i historien, parterna i förhållandet. Vi delar alla samma erfarenheter av att vara både den som lämnar och den som blir lämnad, säger Lidia Wos, koreograf.

Riksteatern i samarbete med Skånes Dansteater och Malmö Opera.

Turnépremiär 6 mars i Haparanda

Sång Åsa Fång Jenséus, Andi Almqvist Dans Lidia Wos, Patrick Bragdell Eriksson, Laura Lohi Musiker P-O Nilsson, Eddie Nyström, Mats Ingvarsson, Per Melin

Musik och text Mikael Wiehe Idé Eddie Nyström och P-O Nilsson Regi Stina Ancker Koreografi Lidia Wos Arrangemang och kapellmästare Eddie Nyström och P-O Nilsson Scenografi och kostym Olav Myrtvedt Ljusdesign Imre Zsibrik

För mer information samt turnéplan: http://www.riksteatern.se/sangerfraneninstalldskilsmassa

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/sanger-fran-en-installd-skilsmassa

Kontakter

För mer information: Joakim Johansson Press- och PR-ansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Fotograf: Malin Arnesson
Fotograf: Malin Arnesson
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Kristian Gidlunds ord blir teater27.3.2023 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

Musikern, journalisten och författaren Kristian Gidlunds ord får för första gången liv på scenen. Föreställningen bygger på den uppmärksammade blogg Kristian Gidlund skrev från det att han drabbats av obotlig cancer 2011 fram till sin död 2013. Tio år senare blir hans texter till en pjäs i regi av Johan Paus. På scen står skådespelaren Razmus Nyström tillsammans med musikern Mats Björke som även var tidigare medlem i hyllade bandet Mando Diao.

Power! Döv-communityts superstjärnor gör tabufylld performanceföreställning13.3.2023 05:00:00 CET | Pressmeddelande

Med poesi, dans och visuell storytelling skärskådar tvillingsystrarna Jamila och Amina Quahid normer och tabun i en föreställning om att leva upp till förväntningar och att våga göra det oväntade. Jamila och Amina Ouahid är världskända inom döv-communityt för sitt speciella och starka uttryck. I vår står de på scen i föreställningen Power i regi av Mindy Drapsa. Urpremiär 16 mars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum