Svenskt Trä

Sara kulturhus vinnare i internationell arkitekturtävling för trähus

Dela

Sara kulturhus i Skellefteå har utsetts till vinnare i den internationella arkitekturtävlingen International Award for Wood Architecture som avgjordes på International Wood Construction Forum i Nancy, Frankrike, den 7 april.

Foto: David Valldeby
Foto: David Valldeby

– Utmärkelsen är ett bevis på att vi i Sverige idag kan bygga stort och hållbart i trä med arkitektur i internationell toppklass. Med sina 20 våningarär Sara kulturhusvärldens högsta träbyggnad i antal våningar och ett kvitto på svensk träindustris kompetens. Utmärkelsen visar att vi har kommit långt inom träbyggandeti Sverige, säger Alexander Nyberg, ansvarig för Nordens största arkitekturtidning Trä! och jurymedlem i International Award for Wood Architecture.  

Det var i hård konkurrens med träbyggnader från hela världen som Sara kulturhus vann. 

– Vi är otroligt glada och givetvis hedrade att ta emot det största internationella priset för arkitektur i trä! Med Sara kulturhus har vi visat att det går att bygga klimatneutralt i trä även i stor skala och det finns inga skäl att bortse från hållbara lösningar, säger Oskar Norelius från arkitektbyrån White, som tillsammans med Robert Schmitz är ansvarig arkitekt, och fortsätter: 

– International Award for Wood Architecture är ett viktigt pris som lyfter fram internationell arkitektur i trä, och för oss är detta ett bevis på projektets kvalitet, och att hela världen har blickarna på utvecklingen för det hållbara byggandet i Sverige och Norden. 

I Skellefteå möts beskedet om utnämningen med glädje: 

–Det är fantastiskt roligt att Sara kulturhus vinner en internationell tävling av den här digniteten! För oss i Skellefteå går traditionen att bygga i trä långt tillbaka i tiden och det finns ett stort kunnande kring materialet. Att bygga i trä kändes därför naturligt men också modigt, utifrån innovationshöjden. Förhoppningen är att Sara kulturhus ska kunna fungera som inspiration och förebild när det gäller hållbart träbyggande, i såväl Skellefteå som i resten av Sverige och världen, säger Evelina Fahlesson (S), kommunalråd i Skellefteå. 

International Award for Wood Architecture delas ut av internationell press för att uppmärksamma de prestationer som uppnåtts inom träarkitekturbranschen. Priset ska stimulera utvecklingen av innovativt arkitektoniskt tänkande i trä, och etablera relationer mellan länder där träbyggande spelar en allt viktigare roll.  

Tidningen Trä! är Nordens största arkitekturtidningsom publiceras fyra gånger om året. Den är en inspirationskälla för professionella aktörer som arkitekter, konstruktörer och byggherrar men även för många privatpersoner. 

 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: David Valldeby
Foto: David Valldeby
Ladda ned bild
Foto: David Valldeby
Foto: David Valldeby
Ladda ned bild
Foto: David Valldeby
Foto: David Valldeby
Ladda ned bild
Till vänster: Alexander Nyberg. Till höger: Oskar Norelius
Till vänster: Alexander Nyberg. Till höger: Oskar Norelius
Ladda ned bild

Om

Svenskt Trä
Svenskt Trä
Storgatan 19
Stockholm

08-762 72 60https://www.svenskttra.se

Svenskt Träs huvuduppdrag är att bredda marknaden för, och öka värdet på, svenskt trä och träprodukter inom byggande, inredning och emballage. Genom att inspirera, informera och sprida kunskap lyfter vi fram trä som ett konkurrenskraftigt, förnybart, mångsidigt och naturligt material. Svenskt Trä driver också viktiga bransch- och handelsfrågor för sina medlemmar.

Svenskt Trä representerar svensk sågverksnäring och är en del av branschorganisationen Skogsindustrierna. Svenskt Trä företräder också svensk limträ- och förpackningsindustri samt har ett nära samarbete med svensk bygghandel och trävarugrossisterna.

Svenskt Trä värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs integritetspolicyn här.

Följ Svenskt Trä

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenskt Trä

Ny rapport visar att limträ behåller viktiga materialegenskaper över tid30.3.2022 14:01:16 CEST | Pressmeddelande

Forskningsinstitutet RISE i Skellefteå har på uppdrag av branschorganisationen Svenskt Trä provat elasticitetsmodulen, E-modulen på 20 limträbalkar i ett pågående utomhusförsök. Resultaten från provningen som genomfördes i november 2021, visar på en mycket liten förändring av E-modulen där medelvärdet endast har sjunkit med 1,1 procent sedan provningarna inleddes 2007.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum