Dagens Samhälle

SD klart svagare i kommunerna

Dela

Sverigedemokraterna stärker sin position i kommunpolitiken. Men framryckningen är långt mindre än den som skett på riksplanet. Och Alliansen leder knappt över de rödgröna, visar en undersökning som Dagens Samhälle låtit göra.

Opinionsinstitutet Skop har under maj och juni för Dagens Samhälles räkning frågat drygt 1 200 väljare vilket parti de tycker är bäst i kommunpolitiken. Siffran för SD sticker ut – bara 11,5 procent.

I samma mätning har respondenterna även fått ange vilket parti de anser är bäst i rikspolitiken. Där väljer 19 procent Sverigedemokraterna. Det är med andra ord tydligt att SD värderas annorlunda när det gäller kommunpolitiken.

– SD har haft svårt att rekrytera duktiga politiker som kan agera utåt. Och de har ju många tomma stolar. Dessutom är de frågor som de är profilerade på i stor utsträckning riksfrågor, säger Örjan Hultåker, vetenskaplig ledare på Skop.

Mätserien som Dagens Samhälle nu kan publicera är unik för kommunpoitiken. Skop har det senaste året mätt partisympatierna vid fem tillfällen. Svängningarna mellan mätningarna är relativt små. SD:s andel har exempelvis varierat mellan 8,6 och 11,7 procent.

I Skops kommunala maj/juni-mätning samlar de fyra allianspartierna 43,7 procent av sympatierna. För S, V och MP är siffran 41,4. De rödgrönas relativt stora övertag från förra valet har alltså vänts till ett knappt underläge.

Det kommer med andra ord att bli synnerligen jämnt och ovisst i många kommuner. SD får troligen en vågmästarställning på rekordmånga håll.

 Dagens Samhälle kan publicera en för kommunpolitiken unik mätserie över opinionen.

Hela artikeln, med samtliga riksdagspartiers resultat, bifogas.Kontakter

Annika Almgren
PR & kundrelationer
Tel 08-452 73 04
Mobil 076-808 73 04
aa@dagenssamhalle.se

Bilder

Dokument

Länkar

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Telefonvägen 30
126 26 Hägersten

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum