Seger i arbetet mot skatteflykt trots svenskt motstånd
Idag har EU-ministrar röstat om gemensamma regler för att multinationella företag offentligt ska redovisa vad de betalar i skatt i sina verksamhetsländer. Förslaget fick den kvalificerade majoritet som behövdes, trots motstånd från Sverige. Ett viktigt steg i en process som pågått i fem år. Nu kan förhandlingar i EU mellan medlemsländerna, parlamentet ock kommissionen starta.

På mötet i EU:s konkurrenskraftsråd i eftermiddags uppnåddes den kvalificerade majoritet som krävdes bland medlemsländerna för att kunna enas om regler om att multinationella företag öppet ska redovisa sina skattebetalningar för varje land de är verksamma i, så kallad offentlig land-för-land-rapportering.
Sverige fortsatte att motsätta sig och ifrågasatte den rättsliga grunden för förslaget, när man återigen hävdade att förslaget är en skattefråga och inte en redovisningsfråga. Positionen skiljer sig dramatiskt från exempelvis Danmarks som gjorde ett starkt anförande för transparens som nyckelfråga för att motverka skatteflykt.
– Idag har en majoritet av EU:s medlemsländer äntligen tagit ställning för ökad insyn i multinationella företags skattebetalningar. Vi är ett steg närmare möjligheten för människor att kunna utkräva ansvar av företag och beslutsfattare för att stoppa skatteflykt, säger Penny Davies, policyrådgivare på Diakonia.
Oense i fem år
Processen har pågått i över fem år. Redan 2016 lade EU-kommissionen fram ett förslag på regler för att multinationella företag öppet ska redovisa sina skattebetalningar land-för-land. Förslaget kom som svar på de skatteflyktskandaler som duggat tätt de senaste åren. Dessa avslöjanden har visat hur rika personer och storföretag, ofta med hjälp av dolda skatteparadis, har smitit undan med skatten. EU-parlamentet enades 2017 om en position som gick ännu längre än kommissionens. Sedan dess har EU:s medlemsländer varit oense i frågan. Men nu finns alltså den kvalificerade majoritet som behövs för att EU ska kunna anta gemensamma regler.
Sveriges på skatteparadisens sida
Sverige har hela tiden blockerat processen tillsammans med notoriska skatteparadis i EU, så som Luxemburg, Irland och Malta. Sverige hävdar att förslaget är en skattefråga, inte en redovisningsfråga.
Men flera medlemsländer, däribland våra grannländer Danmark och Finland, delar inte denna position. Det gör heller inte EU-kommissionen och EU-parlamentets rättsliga analys som menar att förslaget varken berör skatteregler eller inskränker medlemsländernas rätt att själva bestämma på skatteområdet. De anser att det helt enkelt är en fråga om transparens.
Portugisiskt kompromissförslag
Det portugisiska ordförandeskapet hade lagt fram ett kompromissförslag och när EU:s konkurrenskraftsråd samlades idag fick medlemsländerna uttrycka sitt stöd för eller motstånd mot förslaget. I ett nästa steg ska alla länder bekräfta sin position skriftligt den 3 mars och därefter kan förhandlingar starta mellan medlemsländerna, parlamentet och kommissionen.
– Nu är det viktigt att EU enas om effektiva regler som också gör det möjligt för människor i utvecklingsländer att få ta del av informationen, säger Penny Davies.
EU-parlamentet anser att företagen bör åläggas att rapportera för sin verksamhet i alla länder, inte bara för sin verksamhet i EU och i så kallade skatteparadis, men detta ingår inte i Portugals kompromissförslag.
Nyckelord
Kontakter
Penny Daviessenior policyrådgivare utvecklingsfinansiering
penny.davies@diakonia.seEsther Flores Sedmanpressekreterare
Tel:0765-011 747esther.floressedman@diakonia.seBilder

Länkar
Om
Diakonia är en biståndsorganisation som bärs av kristna värderingar och arbetar tillsammans med lokala samarbetsorganisationer för en varaktig förändring för de mest utsatta människorna i världen.
Följ Diakonia
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Diakonia
En budget som urholkar biståndet8.11.2022 16:33:03 CET | Pressmeddelande
Budgeten är här och nu är det svart på vitt – Sveriges nya regering kommer att minska biståndet kraftigt under de närmaste åren, och samtidigt urholka biståndets kvalitet. Diakonia ser en budget som prioriterar Sverige, inte världen.
200 entusiaster cyklar Vätternrundan för flickor i Bangladesh18.10.2022 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
För första gången i Vätternrundans historia cyklar hela 200 personer tillsammans för en god sak. Fyra startgrupper med tv-profilen Stephan Wilson i spetsen cyklar för att samla in pengar till biståndsorganisationen Diakonias projekt för att lära flickor cykla i Bangladesh.
Diakonias generalsekreterare lämnar sin post7.9.2022 11:15:00 CEST | Pressmeddelande
Efter en kritiserad hantering av en omorganisation väljer nu Lena Ingelstam att avgå från sitt uppdrag som biståndsorganisationen Diakonias generalsekreterare. Biträdande generalsekreterare Mattias Brunander tar tillfälligt över rodret.
De största partierna är sämst på utvecklingspolitik2.7.2022 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Liberalerna toppar listan på partier som står upp för avgörande frågor inom utrikespolitiken och biståndet tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet, medan Socialdemokraterna inte bara backar utan även aktivt blockerar vissa frågor. Det visar årets upplaga av biståndsorganisationen Diakonias partiledarenkät, som görs varje valår.
Stephan Wilson drar ihop ett cykelgäng för att göra världen bättre30.6.2022 11:08:44 CEST | Pressmeddelande
Den som är redo för en utmaning och samtidigt vill göra en insats för världen har nu chansen att cykla Vätternrundan 2023 tillsammans med tv-personligheten Stephan Wilson. Runt 60 personer följs åt, peppar varandra och samlar samtidigt in pengar till biståndsorganisationen Diakonias projekt i Bangladesh där flickor lär sig cykla.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum