Diakonia

Seminarium: Mänskliga rättigheter i global motvind

Dela

Två av de viktigaste och mest aktuella rösterna i Israel och Palestina kommer till Mänskliga Rättighetsdagarna. Diakonia har bjudit in Hagai El-Ad, chef för den israeliska organisationen B'Tselem, och Mahmoud Abu Rahma, talesperson för den palestinska organisationen Al Mezan, till ett samtal om hur det är att arbeta för mänskliga rättigheter när utrymmet för att kritisera övergrepp krymper.

Man skulle kunna tro att Hagai El-Ad och Mahmoud Abu Rahma borde vara fiender. Den ene är israel och den andre palestinier. Men istället förenas de i kampen för mänskliga rättigheter och båda sticker ut hakan när det gäller att kritisera och rapportera övergrepp.

Ett engagemang som kostar
När Hagai El-Ad nyligen talade i FN:s säkerhetsråd blev han kallad förrädare av Israels FN:s ambassadör. En ledamot av regeringspartiet Likud i Israels parlament publicerade en affisch på sociala medier med ett foto på Hagai i säkerhetsrådet och texten "Efterlyst — död eller levande". Mahmoud Abu Rahma lever under konstant hot och har skadats i, men överlevt mordförsök, efter att ha riktat kritik mot Hamas de-facto regim i Gaza.

Trots detta vägrar båda att ge upp, snarare blir de allt skarpare i sin kritik. Al Mezan är en av organisationerna som bidragit till fältstudierna bakom den högaktuella rapporten från Human Rights Watch om övergrepp och tortyr från Palestinska myndigheten och Hamas. Och nyligen skrev Hagai El-Ad i en blogg i The Times of Israel att den maktfullkomliga israeliska regeringen tror att den kan göra som den vill.

Vägrar låta sig tystas
— Hagai är en av de viktigaste interna rösterna i Israel i dag när det gäller att rakryggat kritisera ockupationen. Han gör det lågmält, enkelt och faktamässigt, säger Magnus Walan, senior policyrådgivare på Diakonia.
Han fortsätter:
—Mahmoud och Al Mezan är exempel på en MR-organisation som trots hot och trakasserier fortsätter att kritisera övergrepp från såväl Israel som Palestinska myndigheten och Hamas.

Global trend där utrymmet för demokrati krymper
Tillsammans representerar Hagai El-Ad och Mahmoud Abu Rahma dem som försvarar mänskliga rättigheter världen över samtidigt som allt fler regimer motarbetar kritiska röster.

Kom och lyssna till ett spännande samtal om det civila samhällets arbete för mänskliga rättigheter i en kontext där utrymmet för det fria ordet krymper.

Datum: fredag den 16 november 
Tid: 16-17:30
Plats: Stockholmsmässan i Älvsjö
Medverkande: Hagai El-Ad, chef för B´Tselem och Mahmoud Abu Rahma, talesperson för Al Mezan.
Moderator: Agneta Johansson, generalsekreterare för den internationella juristorganisationen ILAC


ProgramDiakonia på MR-dagarna

För mer information, vänligen kontakta:
Magnus Walan, senior policyrådgivare Diakonia 
telefon 08-453 69 16 e-post magnus.walan@diakonia.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Diakonia
Diakonia
Gustavslundsvägen 18, Alviks torg
16714 Bromma

https://www.diakonia.se/

Diakonia är en biståndsorganisation som bärs av kristna värderingar och arbetar tillsammans med lokala samarbetsorganisationer för en varaktig förändring för de mest utsatta människorna i världen.

Följ Diakonia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Diakonia

Julklappen som glädjer fler än en20.11.2018 07:25:00 CETPressmeddelande

Äntligen är vår nya julshop här! I den kan du handla julklappar som ger glädje till fler än en. Gåvorna är tätt knutna till vårt arbete för en hållbar värld utan fattigdom och förtryck, och gör skillnad för dem som behöver dem allra mest. Vi kallar det för ”plus en effekten”. – Jag älskar själv att ge bort julklappar! Samtidigt vill jag att julklappen ska vara meningsfull. Men ibland är det hopplöst svårt att hitta något bra till mormor eller som sista-minuten-julklapp när man ska gå bort. Nu har vi lyckats kombinera så att man kan ge bort en gåva som både är personlig för den som får den samtidigt som den gör skillnad för en medmänniska i en annan del av världen, säger Magdalena E Ackeberg, marknadsföringsansvarig på Diakonia. Kritor till flyktingbarn eller cykellektioner till flickor Alla har saker i livet de brinner lite extra för. Kanske vurmar din partner för kreativitet eller frihetskänslan som väcks när en rör på sig? Då kan du skänka hen ett gåvobevis som går till kritor åt bar

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum