Stockholms Auktionsverk

Sensationell Schjerfbeck återupptäckt!

Dela
Stockholms Auktionsverk Helsingfors är stolta över att få presentera Helene Schjerfbeck ”Spetssjalen". Ett verk som aldrig tidigare sålts på auktion!

Målningen kommer med en fullständig proveniens med ägarlängder och förteckningar över utställningar i Finland, USA och Canada. Leena Ahtola-Moorhouse, världsledande expert på Schjerfbeck berättar lyriskt om en målning hon kunnat följa i arkiv och utställningskataloger men som hon först nu fått se själv:

–      ”Det har varit svårt att placera denna färgstarka och uttrycksfulla målning av Helene Schjerfbeck i rätt tidsfack i konstnärens produktion. Likaså har målningens namn varierat i olika källor."

Hon daterar målningen till Helene Schjerfbecks betydelsefulla periodåren kring 1930. Den föreställer Sigrid Nyberg, en före detta hyresvärdinna från Ekenäs vars sjal väckte Schjerfbecks intresse. Det extremt ovanlighet att moderna verk av denna dignitet först intar en central roll i en konstnärs katalog för att därefter falla i en så här lång Törnrosasömn.

Att "Spetssjalen" nu åter tar plats på den internationella konstscenen är därför något av en världssensation.

Leena Ahtola-Moorhouse igen: "Till texturen hör Spetssjalen till Schjerfbecks välkända mästarklass, släta skrapytor får energi av breda penseldrag direkt på ytan. De genomskinliga färgerna kontrasterar mot mörka ogenomträngliga pigmentfält. /…/ Vem annan skulle ha vågat måla en våldsam grön färg på en vertikal hals för att öka spänningen i verket och sätta ihop bitarna i kompositionen?”

”Spetssjalen" kommer att säljas på Stockholms auktionsverk Helsingfors Vårauktion 22 maj.

Visning från 17 maj i Helsingfors. 

Utropet är 400 000–500 000 EUR.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Stockholms Auktionsverk
Stockholms AuktionsverkFölj Stockholms Auktionsverk

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms Auktionsverk