Sida ger stöd till de hårt drabbade i Beirut
I det svårt explosionsdrabbade Beirut har ett stort antal människor skadats, dödats och förlorat sina hem. Biståndsmyndigheten Sida beviljar nu ett stöd på drygt 4,8 miljoner kronor till Svenska Röda korset för stöd till drabbade med mobila sjukvårdsteam och ambulanser, och tak över huvudet.
- Det är viktigt att vi agerar snabbt nu. Situationen är oerhört svår och behoven enorma i Beirut nu med vård av den stora mängden skadade människor, säger Göran Holmqvist, chef för avdelningen som hanterar Sidas humanitära bistånd och tillförordnad generaldirektör.
Förödelsen efter explosionen i tisdags kväll i den libanesiska huvudstaden är mycket stor, och många människor har dödats och skadats, och eftersom många människor fortfarande saknas finns risken att dödssiffran stiger.
Det har blivit mycket svåra skador på infrastruktur, och många bostäder och andra byggnader och uppskattningsvis saknar 300 000 personer i tak över huvudet då deras bostäder är skadade eller förstörda.
Stöd på 4 815 000 kronor kanaliseras från Svenska Röda Korset till Libanesiska Röda Korset (LRC) som på plats i Beirut arbetar med responsen till det stora antalet skadade med bland annat mobila akutsjukvårdsteam, ambulanstransporter, tillfälliga övernattningsmöjligheter och utdelning av mat, rent vatten och hygienkit. De arbetar också med blodgivning och att söka efter saknade personer. LRC arbetar också i vanliga fall med stöd till utsatta grupper, bland annat flyktingar och asylsökande.
- I en sådan här situation är det viktigt att vara snabb och vi har en särskild summa pengar avsatta till att kunna bevilja stöd inom 24 timmar efter att en ansökan från en organisation kommit in.
- Sida är i kontakt med flera andra av våra humanitära partners som finns på plats och vi är beredda att ge fler stöd till arbetet med att hjälpa drabbade på olika sätt, säger Göran Holmqvist.
Sedan tidigare ger Sida ett stöd till Röda Korset-federationens (IFRC) fond för snabba humanitära insatser, Disaster Relief Emergency Fund(DREF) där nio procent kommer från svenska Sida. Stödet är på sammanlagt 7,15 miljoner kronor och Sidas andel blir drygt 643 000 kronor. Denna utbetalning gjordes inom de första 24 timmarna till insatser i Libanon.
Nyckelord
Kontakter
Inga-Lill HagbergPressekreterare
Tel:0706-27 60 98Inga-lill.hagberg@sida.seOm
För mer information kontakta Sidas pressansvariga på 08-698 55 55 eller press @ sida.se (https://www.sida.se)
Sida är Sveriges biståndsmyndighet och arbetar för att människor som lever i fattigdom själva ska kunna förbättra sina levnadsvillkor.
Följ Sida
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sida
Tanzanias fattigaste får nytt svenskt direktstöd3.1.2021 11:00:00 CET | Pressmeddelande
Biståndsmyndigheten Sida ska bidra till att sju miljoner extremt fattiga i Tanzania får ett lågt ”barnbidrag”, utbetalt via kvinnan i hushållet och med villkor att barnen går i skolan och besöker hälsovården. Det svenska direktstödet på en halv miljard kronor ska förbättra levnadsvillkoren för människor som lever i extrem fattigdom i Tanzania med bättre mat, hälsa och utbildning samt ge möjlighet att hitta en egen försörjning.
Nya digitaliseringsstöd ska minska fattigdomen21.12.2020 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Använda mobildata för att bygga sjukvård där behovet finns och hjälpa låginkomstländer bygga digitala samhällstjänster – det är exempel på nya digitaliseringsstöd som biståndsmyndigheten Sida precis har beslutat. Tillsammans med teknikjättar som Google, Microsoft och utvalda länder bidrar Sverige med 60 miljoner till Världsbankens digitala fond DDP och 125 miljoner till organisationen Dial som Sida var med och startade.
Fortsatt stöd för svenskt bistånd16.12.2020 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Svenskarnas inställning till biståndet ligger kvar på samma nivå som förra året, visar biståndsmyndigheten Sidas årliga mätning. En klar majoritet, 76 procent, anser precis som förra året att det är viktigt att Sverige bidrar till utveckling i fattiga länder. I år tror färre än tidigare att den extrema fattigdomen kan avskaffas innan 2030, vilket är ett av de Globala målen.
Nya Sida-stöd mot matbrist till Nobels fredsprisvinnare WFP10.12.2020 18:46:33 CET | Pressmeddelande
Pandemin, väpnade konflikter och klimatförändringar har under året drivit på matbristen rejält. Under året har antalet människor som inte har tillräckligt att äta fördubblats till 272 miljoner, och biståndsmyndigheten Sida ger nu flera stora stöd till bland andra World Food Program, som i dag tar emot Nobels Fredspris för sitt arbete med att säkra tillgången till mat., och till FAO, FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation och till IFAD som ger stöd till urfolk, för att stärka upp det långsiktiga arbetet med att öka livsmedelstryggheten och motståndskraften mot matbrist.
Hyresavtal tecknat om Sidaflytt till Rissne30.11.2020 16:41:50 CET | Pressmeddelande
På måndagen den 30 november tecknade Sida hyresavtal om att flytta till fastigheten Ursviks Entré i Rissne i Sundbybergs kommun. Biståndsmyndighetens nya lägre årshyra blir 23 miljoner för 11 500 kvadratmeter. Överdirektör Marie Ottosson ser fram emot att Sida ska få moderna lokaler med större möjligheter till att arbeta flexibelt för ett bättre bistånd.
Sida ger stöd till flyktingar från Tigray25.11.2020 15:53:07 CET | Pressmeddelande
Efter senaste tidens oroligheter i etiopiska delstaten Tigray är ett stort antal människor på flykt undan våldet. Biståndsmyndigheten Sida har nu beviljat ett stöd på 4 miljoner kronor till flyktingar som tagit sig över gränsen till Sudan, där 30 000 ska få hjälp med hygien, rent vatten och sanitet, och med att få skydd från våld samt psykosocialt stöd.
Sverige stärker kampen mot könsstympning25.11.2020 09:47:43 CET | Pressmeddelande
Tre miljoner flickor riskerar varje år att drabbas av könsrelaterat våld och könsstympning. Ofta är de också i riskzonen för barnäktenskap, avbruten skolgång och begränsade möjligheter till utveckling. Därför ökar nu Sida sitt stöd till världens hittills bredaste FN-insats för att stoppa könsstympning i 16 afrikanska länder till 2030.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum