Siemens

Siemens teknik- och digitaliseringspartner till Quality Salmons nya industripark i Sotenäs

Dela

Siemens går in som teknik- och digitaliseringspartner till Quality Salmon Sotenäs, som bygger Europas största industripark för laxodling. Fullt utbyggd ska anläggningen producera upp till 100 000 ton atlantlax per år. Avsiktsförklaringen om samarbetet skrevs under den 23 juni.

Från vänster: Peter Karlsson (Siemens AB), Mikael Kraft (Siemens AB), Robert Qvist (Quality Salmon), Roy Höiås (Lighthouse Finance), Allen Moe (Quality Salmon)
Från vänster: Peter Karlsson (Siemens AB), Mikael Kraft (Siemens AB), Robert Qvist (Quality Salmon), Roy Höiås (Lighthouse Finance), Allen Moe (Quality Salmon)

Siemens tar rollen som teknik- och digitaliseringspartner i Quality Salmon Sotenäs satsning på att bygga en industripark för landbaserad laxodling i bohuslänska Sotenäs. Mer konkret kommer automations- och digitaliseringslösningar från Siemens Digital Enterprise-portfölj, både mjuk- och hårdvara, finnas i hela produktionskedjan från fodertillverkning, laxodling, slakt, förädling, hantering av restprodukter vidare till vattenrening. I tillägg agerar Siemens rådgivare när det kommer till både implementering och optimering av industriparken. Avsiktsförklaringen skrevs under av Siemens AB och Quality Salmon Sotenäs AB den 23 juni.

– Det handlar om smarta och effektiva, digitala lösningar för produktionen, men minst lika mycket om hur Quality Salmon ska kunna använda den data som kommer att genereras från anläggningen för att kunna optimera driften framledes, säger Mikael Kraft, chef för Factory Automation and Digitalization på Siemens AB. Det här är en enorm satsning och ett väldigt spännande projekt att få vara med i.

Quality Salmon Sotenäs ägare Lighthouse Finance A/S beräknar att den totala investeringen i industriparken kommer att uppgå till 17–20 miljarder kronor. När den är fullt utbyggd kommer industriparkens yta att täcka 140 hektar och anläggningen producera upp till 100 000 ton atlantlax per år.

Lösningarna och produkterna som ingår i Digital Enterprise-plattformen från Siemens kommer att vara hjärnan i industriparken. Förutom systemutveckling och systemleverans täcker avsiktsförklaringen även löpande drift efter produktionsstart, kontinuerligt underhåll, ändringar och uppdateringar gällande bland annat cybersäkerhet.

– Ambitionen hos både oss och Quality Salmon är att ta en framträdande position inom den globala fiskodlingsindustrin, och det gör vi bäst genom en hög digitaliseringsgrad som i sin tur skapar de bästa förutsättningar för en framtidssäker och konkurrenskraftig produktion, säger Mikael Kraft från Siemens.

Nyckelord

Kontakter

Mikael Kraft, Head of Factory Automation, Digital Industries, Siemens AB
+ 46 70728 1402,  mikael.Kraft@Siemens.com

Roy W. Høiås, vd, Lighthouse Finance A/S
+ 47 47 926 50 709, roy.hoias@lighthousefinance.no

Bilder

Från vänster: Peter Karlsson (Siemens AB), Mikael Kraft (Siemens AB), Robert Qvist (Quality Salmon), Roy Höiås (Lighthouse Finance), Allen Moe (Quality Salmon)
Från vänster: Peter Karlsson (Siemens AB), Mikael Kraft (Siemens AB), Robert Qvist (Quality Salmon), Roy Höiås (Lighthouse Finance), Allen Moe (Quality Salmon)
Ladda ned bild

Länkar

Om

Siemens
Siemens
Evenemangsgatan 21
169 56 Solna

https://new.siemens.com/se/sv.html
Om Siemens
Siemens är en global aktör som i över 170 år har utvecklat högteknologiska och innovativa lösningar för industri, olja och gas, kraftförsörjning, städer och infrastruktur. Med 380 000 anställda i över 200 länder arbetar Siemens för att lösa framtidens utmaningar genom elektrifiering, automatisering och digitalisering. Siemens är en av världens största tillverkare av energieffektiva resursbesparande teknologilösningar för hela världen och en av de största globala leverantörerna av hållbar teknik. Den svenska verksamheten har cirka 4 500 anställda som finns på 40 anläggningar i landet och omsätter cirka 16 miljarder kronor. Det svenska huvudkontoret ligger i Solna. Siemens globala omsättning var 87 miljarder euro 2019.

Om Lighthouse Finance A/S och Quality Salmon Sotenäs AB
Lighthouse Finance grundades 2013 och det är ett globalt norskägt bolag med huvudkontor i Oslo. Bolaget är väletablerat inom sjömatsindustrin och specialiserat på kapitalanskaffning, kapitalfinansiering och förvaltning som täcker hela värdekedjan för fisk och skaldjur. Lighthouse Finance har finansierat ett flertal etableringar av fiskodlingar, integrerade vattenbrukssystem och storskaliga fiske- och logistikfartyg i Europa, Nordamerika och Asien. Bolaget har kontor i Norge, Danmark, Sverige, USA och Singapore.
 
Quality Salmon är ett koncept som Lighthouse Finance satsar på för att utveckla Aqua Sustainable Industry Parks globalt.
 
Om Sotenäs Kommun
Sotenäs har en lång tradition av fiske och fiskindustri. I kommunen finns Nordens största marina livsmedelsproduktion. Över de kommande decennierna kommer sjömatsindustrin att växa betydligt. Jordens befolkning växer och det finns en allt större efterfrågan på sjömat pro­ducerad på ett hållbart sätt. Sotenäs har sedan 2015 en långsiktig strategi om att vara ledande kommun i Sverige inom cirkulär ekonomi och symbiosarbete och har skapat Sotenäs Symbioscentrum, som nyligen prisades som ”Årets kommunala Innovation”. Genom Sotenäs Symbioscentrum vill kommunen skapa nya arbetstillfällen och nya hållbara näringar.

Följ Siemens

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Siemens

Pressinbjudan: Siemens på digitala Hannovermässan 2021 – Infinite opportunities from infinite data30.3.2021 14:42:28 CEST | Pressinbjudan

Kära journalist/skribent! Här under följer en inbjudan på engelska från vårt centrala press-team på Siemens. Har du funderingar är du välkommen att höra av dig direkt till mig, Lisa Frykman (lisa.frykman@siemens.com), pressansvarig på Siemens AB. Jag ska göra mitt bästa för att svara. Jag ber även om ursäkt för den korta tidsfristen inför att frågor till rundabordssamtalet måste skickas in.

Siemens och Salesforce ingår partnerskap för att leverera framtidens säkra arbetsplats24.6.2020 19:23:16 CEST | Pressmeddelande

Ett nytt partnerskap mellan Siemens och Salesforce kommer att stödja företag i arbetet med att säkerställa en säker återgång till arbetsplatsen för medarbetare, och samtidigt skapa framtidens smarta, uppkopplade arbetsplatser. Gemensamma lösningar, som bygger på teknik från Siemens och Salesforce, inkluderar ett "beröringslöst kontor" och avancerad kontaktspårning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum