Dramaten

Sista droppen. Belarus(sia) – en kväll till stöd för protesterna i Belarus

Dela
Just nu pågår läsningar över hela världen av Andrej Kurejtjyks aktuella pjäs Insulted. Belarus(sia) som skrivits under de pågående protesterna i Belarus. Läsningarna sker till stöd för de människor som protesterar på gatorna i Belarus och för landets teaterbransch. Den 27 oktober görs läsningen, med efterföljande panelsamtal, på Dramaten i ett samarbete med Svenska Institutet. Närvarar gör bland andra dramatikern Andrej Kurejtjyk. Sista droppen. Belarus(sia) sänds live och kan ses på Dramaten Play.
Sista droppen. Belarus(sia) Foto: Nadia Buzhan
Sista droppen. Belarus(sia) Foto: Nadia Buzhan

I Kurejtjyks pjäs skildras ett land som efter 26 år av diktatur kämpar för en demokratisering. Här möts sju människor och publiken får ta del av deras upplevelser under den första månaden av den belarusiska revolutionen. Personerna har verkliga förebilder och i vissa karaktärer kan man ana såväl tidigare som nuvarande belarusiska ledare. Andra är okända medborgare som med stort mod – och ibland till priset av sin frihet eller i vissa fall även sina liv – vågat trotsa den sittande regimen.

Det känns extremt viktigt i dessa tider, då gränser stängs och länder sluts, att vi som Nationalscen ändå fortsätter att upprätthålla dialog med teaterkollegor i Europa och övriga världen. Vi måste fortsatt vara en röst och plattform för stämningar och konflikter som sker även utanför Sveriges gränser, säger Mattias Andersson, teaterchef och konstnärlig ledare för Dramaten.

Andrej Kurejtjyk, född 1980, är bosatt i Minsk och en av Belarus mest framstående dramatiker och manusförfattare med över 25 teaterpjäser och 15 filmmanus på sin meritlista. Han är medlem i den belarusiska oppositionens övergångsråd.

Sista droppen. Belarus(sia) är ett unikt samtidsdokument – författad under några dramatiska veckor då de massiva protesterna i Minsk besvarades med våldsamt motstånd från regimen. Under hösten har läsningar av pjäsen framförts på universitet och teatrar runt om i världen, från Odessa till New York. Utvecklingen av händelserna i Belarus är ännu ovissa – liksom pjäsen skrivs nu historien i realtid.

De omfattande folkliga och fredliga protesterna i Belarus är ett tecken på stort mod. De förtjänar omvärldens ovillkorliga stöd. Jag är oerhört glad över att SI tillsammans med Dramaten kan stötta det fria teaterlivet i Minsk och bidra till att protesterna får en röst även i Sverige, säger Madeleine Sjöstedt, generaldirektör för Svenska institutet.

Efter läsningen genomförs ett panelsamtal om ämnet ”Teaterns roll i förändringens tid”. Moderator är Fredrik Wadström, journalist på Sveriges Radio. I panelen medverkar dramatikern Andrej Kurejtjyk, författaren och styrelseledamoten i Svenska PEN Marit Kapla samt Dramatens teaterchef och konstnärlige ledare Mattias Andersson. Samtalet genomförs på engelska.

Ett samarbete mellan Dramaten och Svenska Institutet. Observera att programmet och deltagare kan komma att ändras.

Manus: Andrej Kurejtjyk
Originaltitel: Insulted. Belarus(sia)
Översättning: Mikael Nydahl med en introduktion av Jacob Hirdwall
Regi: Dmitri Plax

Medverkande:
Erik Ehn
Stina Ekblad
Lena Endre
Hulda Lind Jóhannsdóttir
Hannes Meidal
Pierre Wilkner
Nina Zanjani

Kvällens program som livesänds på Dramaten Play.
kl. 19.00-20.00 Läsning
kl. 20.15-21.00 panelsamtal

Sista droppen. Belarus(sia). Att iscensätta en revolution – Teaterns roll i förändringens tid, den 27 oktober, Elverket.

 

 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Sista droppen. Belarus(sia) Foto: Nadia Buzhan
Sista droppen. Belarus(sia) Foto: Nadia Buzhan
Ladda ned bild
Andrej Kurejtjyk. Foto: Nikita Pinigin
Andrej Kurejtjyk. Foto: Nikita Pinigin
Ladda ned bild
Sista droppen. Belarus(sia)
Sista droppen. Belarus(sia)
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Interim vd är Ann-Sofie Lindahl och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Frankas monster – en vild och gotisk teaterlek för lågstadiet3.4.2024 08:53:56 CEST | Pressmeddelande

Frankas monster är en kittlande och lekfull föreställning löst baserad på Mary Shelleys Frankenstein från 1816. I centrum står nioåriga Frank, som förlorat sin mamma och som försöker ta kontroll över sin livssituation. – Det kommer bli galet, surrealistiskt och absurt, säger Carl Johan Karlson, konstnärlig ledare för Unga Dramaten som också regisserar. Urpremiär på Lejonkulan den 19 april.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye