Sju av tio vill anordna ny arkitekttävling
Sju av tio som anordnat en arkitekttävling är positiva till att göra det igen. Det visar en undersökning som fack- och branschförbundet Sveriges Arkitekter har gjort bland tävlingsarrangörer under 2020. De främsta skälen är att en tävling är en bra grund för att utveckla projektet och att den skapar tidig dialog.

– Vi märker att våra beställare uppskattar arkitekttävlingen för att den främjar samarbete. Den gör också att man tidigt kan syna projektets styrkor och svagheter ur alla aspekter – både hållbarhet, ekonomi och genomförbarhet, säger Anna Forsberg, processledare för tävlingar på Sveriges Arkitekter och landskapsarkitekt LAR/MSA.
En tävling är ett sätt att handla upp en arkitekt eller arkitekturteam som blivit allt vanligare. Det finns flera olika varianter av tävlingar, men i stort går de till så att en kommun eller annan beställare utlyser en tävling för ett byggprojekt och får in en mängd förslag till lösningar. En jury bedömer sedan förslagen. I den ingår beställarens representanter tillsammans med två arkitekter och andra sakkunniga. Kopplad till juryn finns en referensgrupp, där en oberoende kalkylator ofta finns med. Vinnaren får en prissumma och kan börja förhandla direkt med beställaren om fortsatt uppdrag.
Undersökningen gick ut till de beställare som arrangerade en arkitekttävling med hjälp av Sveriges Arkitekter under 2020. Beställarnas svar visar att tävlingsprocessen motverkar stuprör och gynnar dialog och samarbete mellan olika avdelningar. En beställare skriver till exempel ”En trygg och smidig process och mycket kunskapshöjande för alla inblandade.” Andra frisvar handlar om vikten av att beställaren har förutsättningarna för projektet klara: ”På rätt sätt och med rätt syfte är det bra med tävlingar eller parallella uppdrag. Men styrningen måste vara minutiös om resultatet ska bli vad beställaren behöver.”
– Tävlingar är en metod för att uppnå god arkitektur, som ger beställarna mycket. När Sveriges Arkitekters processledare överlag får gott betyg bugar vi förstås och tackar, och fortsätter utveckla tävlingen som form för upphandling, säger förbundsdirektör Tobias Olsson.
Resultat ur undersökningen:
- 72 procent svarade att de kan tänka sig att arrangera tävling igen, ingen svarade nej.
- På frågan ”Varför arrangerade ni en tävling?” svarade 59 procent ”Bra grund för fortsatt utveckling” och 53 procent: ”Skapar tidig dialog i projektet”.
- 67 procent svarar ”Ja, helt” och 28 procent svarar ”Nästan helt” på frågan ”Har tävlingen gett det eftersträvade resultatet?”.
- 82 procent av arrangörerna har arbetat vidare med vinnaren.
- Undersökningen gick ut till 47 personer i beställarorganisationerna och handlar om de sammanlagt tio tävlingar som förbundets tävlingsservice arbetade med under 2020. 17 har svarat, vilket ger 36 procents svarsfrekvens.
- Beställarna tar kontakt med Sveriges Arkitekter främst för att få en kvalitetssäkrad process (94 procent), därefter för att få stöd och rådgivning från förbundets processledare (76 procent).
- Frågan ”Har ni fått det stöd av Sveriges Arkitekters processledare som ni förväntat er?” har flera delar, såsom samarbete, urval av tävlande och juryarbete. Betyget varierar mellan 4,2 och 4,9 på en skala 1–5.
Nyckelord
Kontakter
Elisabet NäslundPresschef
Tel:076-136 77 33elisabet.naslund@arkitekt.seBilder



Om
Sveriges Arkitekter är fack- och branschorganisationen för alla Sveriges arkitekter och arkitektstudenter. Vi organiserar omkring 90 procent av den samlade arkitektkåren och är därigenom en stark röst för yrket. Vi arbetar på uppdrag av medlemmarna för att arkitekter ska ha en bred och ledande roll, goda förutsättningar för att verka och bra arbetsvillkor – för en bättre arkitektur. Vår vision är arkitektur som möter samtida och framtida behov – väl gestaltad, ändamålsenlig, hänsynstagande och hållbar.
Följ Sveriges Arkitekter
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Arkitekter
Nygammal pergola på Parapeten är nav för arkitektur under H2223.5.2022 08:12:00 CEST | Pressmeddelande
En nytolkning av H55:s klassiska Zebrapaviljong är nav när Parapeten blir en plats för arkitektur, form och design under stadsmässan H22 i Helsingborg. Sveriges Arkitekter och dess lokalförening i Skåne har omvandlat Zebrapaviljongen till en pergola. Den öppnar sig mot Parapetens övriga delar, som alla pekar ut en riktning där tradition möter framtid.
Arkitekturpris går till bok om Stockholmsbostäder13.4.2022 07:50:00 CEST | Pressmeddelande
Stockholms Arkitektförening har delat ut priset Guldrummet för två år. 2021 års pris går till arkitektkontoret Secretary för 14 495 lägenheter/en bok om bostadsbristens bostäder. 2022 års pris går till Studio Abirascid Hemlin för arbetet med arkitekturmodellbyggen och ritningar. Secretarys bok visar fram alla flerbostadshus som fick bygglov år 2017 i det snabbt växande Stockholm. – Den är ett kärleksbrev till Stockholm, säger Karin Matz från Secretary.
Filborna vattentorn i Helsingborg vinner Kasper Salin-priset för bästa byggnad7.4.2022 17:17:07 CEST | Pressmeddelande
Under Arkitekturgalan den 7 april mottog Filborna vattentorn i Helsingborg 2021 års Kasper Salin-pris för bästa byggnad. Arkitekt är Wingårdhs med Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp (NSVA) som beställare.
Kunskapshuset i Gällivare vinner Guldstolen för bästa inredning7.4.2022 17:05:13 CEST | Pressmeddelande
Kunskapshuset i Gällivare mottog priset Guldstolen, Sveriges Arkitekters pris för bästa inredning, på Arkitekturgalan den 7 april. Arkitekt är Liljewall och MAF arkitektkontor med Gällivare kommun som beställare.
Planpriset 2021 går till Stockholm7.4.2022 16:53:34 CEST | Pressmeddelande
Stockholms stad mottog Planpriset 2021 för sin byggnadsordning och arkitekturpolicy. Priset delas ut till en kommun för ett väl utfört planarbete som behandlar en angelägen fråga. Representanter från stadsbyggnadskontoret under prisutdelningen på Arkitekturgalan var Torleif Falk, stadsarkitekt i Stockholms stad.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum