Göteborgs stift, Svenska kyrkan

Sju diakoner går ut i tjänst i Göteborgs stift

Dela
Söndagen 11 juni vigde biskop Susanne Rappmann sju diakoner till tjänst i Svenska kyrkan.
Domprost Stefan Hiller, Mats Sundström, Elisabeth Hegart-Dyrehag, Ulrika Bergsten, Malin Öhrling, Sofia Krantz, Elin Larsson, Ulrika Segolson och biskop Susanne Rappmann. Foto: Torgny Lindén
Domprost Stefan Hiller, Mats Sundström, Elisabeth Hegart-Dyrehag, Ulrika Bergsten, Malin Öhrling, Sofia Krantz, Elin Larsson, Ulrika Segolson och biskop Susanne Rappmann. Foto: Torgny Lindén

Söndagen 11 juni fick Göteborgs stift sju nya diakoner då biskop Susanne Rappmann vigde Ulrika Bergsten, Sofia Krantz, Mats Sundström, Elin Larsson, Ulrika Segolson, Elisabeth Hegart-Dyrehag och Malin Öhrling för tjänst i Göteborgs stift och Svenska kyrkan. 

I sitt vigningstal till kandidaterna skickade biskop Susanne Rappmann med följande ord:
– Jag önskar er Guds välsignelse i ert uppdrag som diakoner. Jag vill betona vikten av att lyssna till både Gud och människor. Men jag önskar er också Filippos mod, modet att föra kyrkan i nya riktningar. Och om det inte finns mycket starka skäl att säga nej – så snällsäg ja!  

Torsdagen före vigningshelgen genomgick kandidaterna diakonexamen inför det församlade domkapitlet i Göteborg. Det var den sista delen i utbildningen till diakon och därmed blir kandidaterna behöriga att vigas till sina ämbeten och träda i tjänst i Svenska kyrkan. 

Vid vigningen i domkyrkan avlade diakonkandidaterna sina vigningslöften. Löftena handlar om att säga ja till att utöva ämbetet så att Gud blir ärad, kyrkan uppbyggd och Guds vilja förverkligad i världen. Diakonerna lovar också att hjälpa dem som behöver det, att stå på de förtrycktas sida, att följa kyrkans ordning, att förverkliga kallelsen med Kristus som förebild samt att leva som vittnen om Guds kärlek och försoningens hemlighet. 

Diakonens uppgift i Svenska kyrkan är leva som Kristi tjänare och hjälpa människor att gestalta Guds kärlek. Diakonen ska försvara människors rätt, stå på de förtrycktas sida och uppmuntra och frigöra Guds folk till det som är gott, så att Guds kärlek blir synlig i världen.

Diakonerna är i och med vigningen behöriga till diakontjänster i Svenska kyrkan. 

Diakoner:

Ulrika Bergsten, för tjänst i Halmstads församlingulrika.bergsten@svenskakyrkan.se 

Sofia Krantz, för tjänst i Stenungsunds pastoratsofia.krantz@svenskakyrkan.se

Mats Sundström, för tjänst i Torslanda-Björlanda församlingmats.sundstrom@telia.com

Elin Larsson, för tjänst i Orust pastoratelin.larsson2@svenskakyrkan.se

Ulrika Segolson, för tjänst i Stenungsunds pastoratulrika.segolson@svenskakyrkan.se   

Elisabeth Hegart-Dyrehag, för tjänst i Halmstads församlingelisabeth.dyrehag@svenskakyrkan.se

Malin Öhrling, för tjänst i Halmstads församlingmalin.ohrling@svenskakyrkan.se         

Presentation av de nyvigda diakonerna:

Ulrika Bergsten, för tjänst i Halmstads församling
Jag är en glad och nyfiken person som bor på landet med min man och våra hönor. Våra vuxna barn bor i närheten och har gett oss fem härliga barnbarn. Min nyfikenhet och vetgirighet ledde mig till sjuksköterskeyrket och vidare till forskare men en längtan att bli diakon har slumrat hos mig i 20 år och nu är jag äntligen där. Jag ser framemot att möta människor i alla åldrar och i olika sammanhang, samtala om livets små och stora frågor och tillsammans leta efter hoppet när det behövs. 

Sofia Krantz, för tjänst i Stenungsunds pastorat
Jag har jobbat som jurist i många år och har de två senaste åren jobbat inom diakonin i Stenungsunds pastorat samtidigt som jag läst till diakon. På fritiden läser jag böcker, går på promenader med vår hund och trivs med att pyssla i trädgården. Tillsammans med min familj bor jag i Ödsmål sedan ett antal år tillbaka. Jag ser fram emot att som diakon få möta människor och ta del av deras liv ett slag och hoppas kunna vara med och göra skillnad. 

Mats Sundström, för tjänst i Torslanda-Björlanda församling
Jag kommer ursprungligen från Skellefteå och bor sedan länge på Öckerö. Jag är uppvuxen inom EFS och Svenska kyrkan och har genom gospelmusiken kommit i kontakt med många olika kristna samfund. Ekumenik ligger mig varmt om hjärtat. Efter 30 år som ekonom och kompletterande studier ser jag nu fram emot att få tjänstgöra i Torslanda-Björlanda församling. Jag är djupt tacksam och glad att få gå ut i tjänst som diakon, möta människor och deras behov i livets olika skeden, och få förmedla Gud kärlek och omsorg till dem jag möter.

Elin Larsson, för tjänst i Orust pastorat
Jag är 28 år och bor i Uddevalla. Jag är idag diakoniassistent på Orust och det känns fint att få fortsätta här snart som diakon. Jag ser fram emot att få vara diakon på Orust och här kunna visa Guds kärlek genom den jag är och det jag gör. Det fina med diakoni är att få vara Guds händer och fötter i samhället. En stor skillnad för mig som vigd blir att kragen får symbolisera att jag är här som en del i någonting större, och inte bara i egen kraft. 

Ulrika Segolson, för tjänst i Stenungsunds pastorat
Jag är född och uppvuxen i Göteborg. Jag har under tjugo års tid arbetat som sjukgymnast inom habilitering och hälsa och specifikt med barn i behov av särskilt stöd. I dag bor jag i Kungälv tillsammans med min man och våra fyra barn/ungdomar. Jag arbetar nu i Stenungssunds pastorat med anhörigstöd till barn och unga som lever i familjer där det finns beroendeproblematik och/eller psykisk ohälsa. Jag ser fram emot många fina möten och samtal med människor. Att utvecklas och få nya erfarenheter och dela tro och liv.

Elisabeth Hegart-Dyrehag, för tjänst i Halmstads församling
Jag ser fram emot att börja arbeta som diakon i Halmstads församling och möta människor i alla åldrar såväl vardag som helg. Att få vara en representant för Svenska kyrkan och sprida evangelium både i kyrkan och ute i samhället genom att skapa mötesplatser och möjliggöra samtal om det som är viktigt i livet. Jag har en yrkesbakgrund som fysioterapeut och KBT-terapeut och njuter av härlig musik och av att vistas i naturen.

Malin Öhrling, för tjänst i Halmstads församling
Jag är född och uppvuxen i Ö. Broby. Mina rötter har jag i Halmstad. Det är också här jag bor med min make, två tonårsbarn samt vår hund. Tidigare har jag arbetat som församlingspedagog. Som diakon är min tjänst i Halmstads församling, med placering i Kärleken, Övraby och Holm. Nu ser jag fram emot att utifrån mitt diakonala uppdrag möta församlingsmedlemmar och utifrån olika livssituationer och behov finnas till hands för stöd, hjälp och själavård både inom kyrkan och ute i samhället.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Domprost Stefan Hiller, Mats Sundström, Elisabeth Hegart-Dyrehag, Ulrika Bergsten, Malin Öhrling, Sofia Krantz, Elin Larsson, Ulrika Segolson och biskop Susanne Rappmann. Foto: Torgny Lindén
Domprost Stefan Hiller, Mats Sundström, Elisabeth Hegart-Dyrehag, Ulrika Bergsten, Malin Öhrling, Sofia Krantz, Elin Larsson, Ulrika Segolson och biskop Susanne Rappmann. Foto: Torgny Lindén
Ladda ned bild

Om

Göteborgs stift, Svenska kyrkan
Göteborgs stift, Svenska kyrkan
Lilla Bommen 1
411 04 Göteborg

031-771 30 00https://www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift

Göteborgs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Geografiskt omfattar det Bohuslän, Halland och den västra delen av Västergötland. Stiftet består av 168 församlingar samlade i 69 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Stiftskansliet finns i Göteborg. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Göteborgs stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Göteborgs stift, Svenska kyrkan

Svenska kyrkan i Halland förbereder sig inför allhelgonahelgen28.10.2024 09:43:53 CET | Pressmeddelande

I allhelgonatid lyser levande ljuslågor upp våra kyrkogårdar och vi ser hur människor strömmar till för att tända sina ljus. Mer än hälften av Sveriges befolkning besöker en kyrkogård under allhelgonatiden. Det har blivit en fin tradition som betyder mycket för många. I Halland finns lokala kontaktpersoner tillgängliga för intervjuer om allhelgonahelgen och kyrkans roll i sorgebearbetningen.

Svenska kyrkan i Bohuslän förbereder sig inför allhelgonahelgen28.10.2024 08:25:32 CET | Pressmeddelande

I allhelgonatid lyser levande ljuslågor upp våra kyrkogårdar och vi ser hur människor strömmar till för att tända sina ljus. Mer än hälften av Sveriges befolkning besöker en kyrkogård under allhelgonatiden. Det har blivit en fin tradition som betyder mycket för många. I Bohuslän finns lokala kontaktpersoner tillgängliga för intervjuer om allhelgonahelgen och kyrkans roll i sorgebearbetningen.

Svenska kyrkan i Göteborg förbereder sig inför allhelgonahelgen28.10.2024 08:18:42 CET | Pressmeddelande

I allhelgonatid lyser levande ljuslågor upp våra kyrkogårdar och vi ser hur människor strömmar till för att tända sina ljus. Mer än hälften av Sveriges befolkning besöker en kyrkogård under allhelgonatiden. Det har blivit en fin tradition som betyder mycket för många. I Göteborg finns lokala kontaktpersoner tillgängliga för intervjuer om allhelgonahelgen och kyrkans roll i sorgebearbetningen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye