Riksteatern

Skandinavisk butoh, iransk familjefest och förlusten av språk i Riksteaterns dansrepertoar för hösten 2023 och våren 2024

Dela
Cecilia Suhaid Gustafsson presenterar sin första repertoar som Riksteaterns konstnärliga ledare för dans. Här syns samtida frågor och koreografisk bredd, bland koreografernas verk finns konstnärskap med rötter i butoh, street, aerobics och den iranska dansen baba karam.
Fotograf: Carl Thorborg. Locus av Victor Fröjd, Riksteatern H23
Fotograf: Carl Thorborg. Locus av Victor Fröjd, Riksteatern H23

– En röd tråd i dansrepertoaren är att den ställer frågor om den egna identiteten. Flera produktioner utgår från tematiken; var finns min plats? Var finns min röst? Hur hanterar jag livets melankoli och var finns min kultur? Repertoaren genomsyrar också en koreografisk bredd med dansare som har sin bakgrund i olika stilar, säger Riksteaterns konstnärliga ledare för dans, Cecilia Suhaid Gustafsson. 

Koreografen Viktor Fröjd utforskar platser i verket Locus. Hur rum, tid och rytm förändrar människan. Är människan samma i skogen, i hemmet, på klubben eller gatan? Genom Locus vill Viktor Fröjd gestalta förändring och när förvandling blir möjlig.  
 
Verket Jarkelidh tar avstamp i det vacuum som uppstår av att berättelser gått förlorade genom generationer. Koreografen Marit Shirin Carolasdotter med samiska rötter från Jämtland och kurdisk bakgrund från Irak har skapat ett verk utifrån känslan av att inte ha tillgång till sina egna språk och kulturer. 

– Jag vill att publiken ska få uppleva ett spektrum av vad dans kan vara. Den kan ta inspiration från klassiska danstraditioner, vara street-influerad, performativ eller röra sig i gränslandet mellan berättande och koreografi. Dansen ska fortsätta växa för att nå en ännu större publik ute i landet, ett sätt är låta dansen dyka upp i oväntade rum och sammanhang, där det finns människor som sällan besöker traditionella scenrum, säger Cecilia Suhaid Gustafsson. 
 
Våren 2024 får den svenska danspubliken uppleva den japanska avantgardistiska dansteaterformen butoh genom verket Pearl av Frauke. Det blir en sinnlig upplevelse när de sex sinnena; smak, syn, doft, hörsel, känsel och balans avhandlas i en kombinerad dansföreställning och filmvisning. 
 
Hur mörker och melankoli manövreras med humor gestaltas i Delighthouse and the Dark Room av Sindri Runudde. Med lekar, personliga berättelser och popkulturella referenser skapas ett eget universum. Familjefest blir det när konstgruppen FUL bjuder in till en komisk, klubbig Bollywoodig hyllning av dansens förmåga att möjliggöra förbjudna begär. Föreställningen Baba Karam – genom Jamileh och Khordadian – the summer sneak peek av Konstgruppen FUL är ett ambulerande kalas ingen vill missa som kommer att visas utomhus på bland annat pridefestivaler runt om i landet. 
 
Årets fem produktionsresidens har valts ut efter ett Open Call. Koreograferna får tillsammans med sina konstnärliga team möjlighet att färdigställa sina produktioner hos och med resurserfrån Riksteatern. Därefter i egen regi premiärvisar och turnerar de sina verk runt om i landet.  

 
Produktioner 

Locus av Viktor Fröjd, 2023
 
Med Anton Borgström, Joanna Holewa Chrona och Abigail Vrede 

Är du samma människa i skogen, på klubben, på gatan eller i ditt eget hem? I det nya verket Locus (latin för plats) utforskar koreografen och dansaren Viktor Fröjd betydelsen av hur tid, rum och rytm förändrar oss som människor. En samproduktion mellan Riksteatern och Scenkonst Sörmland 

Jarkelidh av Marit Shirin Carolasdotter, 2023
Med Linnéa Sundling och Sebastian Björkman 
 
Marit Shirin Carolasdotter är koreograf med samiska rötter från Jämtland och kurdisk bakgrund från Irak. Hennes verk Jarkelidh tar avstamp i det vacuum som uppstår av att berättelser gått förlorade genom generationerna – känslan av att inte ha tillgång till sina egna språk och kulturer. 

Baba Karam – genom Jamileh och Khordadian – the summer sneak peek av Konstgruppen FUL, 2024 
Med Parwin Hoseinia, Jafar the Superstar, Rasuul (George Chamoun) och Rani Nair. 
 
Med inspiration från iranska familjefester och inskickade rörelser från hemmadansare runt om i världen har konstgruppen Ful gjort en hyllning till dansens kraft att möjliggöra förbjudna begär och identiteter. På en utomhusscen bjuder tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen baba karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. 

Pearl av Frauke, 2024 
Med Frauke/Caroline Lundblad 

Butoh är en avantgardistisk form av dansteater som Frauke har arbetat med i flera år. I en kombinerad filmvisning och dansföreställning följer publiken en berättelse som går igenom de sex sinnena; smak, syn, doft, hörsel, känsel och balans. Vi följer en kvinnas verklighet, den faktiska och den upplevda, och hur hon transformeras och hittar tillbaka till sig själv.  

Delighthouse and the Dark Room av Sindri Runudde, 2024 
Med Cajsa Godée, Marvil Iglesias, Maia Means, Sindri Runudde, Ellen Söderhult.  

I föreställningen bjuds publiken in i ett alldeles eget universum med sånger, rörelser, lekar, personliga berättelser och popkulturella referenser som får rummet att vibrera av energi. Hur vi möter mörker med humor och föreslår nya sätt att hantera melankoli! 


Produktionsresidens Dans 2023
 

Unreliable Narrator av Satoshi Kudo 

Try-dimensions through Trans-realities av Dinis Machado 

SOM e.t av Elisabeth Raymond 

Statues or To-Stand av Majula Drammeh och Khamlane Halsackda 

This is not Material av Rasmus Ölme 



För pressbilder besök Riksteaterns mediabank.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Fotograf: Carl Thorborg. Locus av Victor Fröjd, Riksteatern H23
Fotograf: Carl Thorborg. Locus av Victor Fröjd, Riksteatern H23
Ladda ned bild
Fotograf: Anna Drvnik. Jarkelidh av Marit Shirin Carolasdotter, Riksteatern H23
Fotograf: Anna Drvnik. Jarkelidh av Marit Shirin Carolasdotter, Riksteatern H23
Ladda ned bild
Fotograf: Yusuke Kitaguchi. Pearl av Frauke, Riksteatern V24
Fotograf: Yusuke Kitaguchi. Pearl av Frauke, Riksteatern V24
Ladda ned bild
Fotograf: Graham Adey. Delighthouse and the dark room av Sindri Runudde, Riksteatern V24.
Fotograf: Graham Adey. Delighthouse and the dark room av Sindri Runudde, Riksteatern V24.
Ladda ned bild
Fotograf: Märta Thisner. Baba Karam – genom Jamileh och Khordadian – the summer sneak peek av Konstgruppen FUL, Riksteatern V24
Fotograf: Märta Thisner. Baba Karam – genom Jamileh och Khordadian – the summer sneak peek av Konstgruppen FUL, Riksteatern V24
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
Riksteatern



Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Teater live på bio – Ny föreställning om kvinnliga erfarenheter, moderskap och tystnadens bördor14.11.2024 12:00:40 CET | Pressmeddelande

Mitt enda hem, Ainoa kotini utforskar de komplexa och ofta osynliga erfarenheterna av moderskap, kvinnlighet och de hemligheter som går i arv genom generationer. Föreställningen är baserad på Hanna Brotherus självbiografiska roman och flätar samman dans, fysisk teater och drama i en stark berättelse om smärta, hemligheter och den tystnad som omger många kvinnors liv. Nu visas den på bio i Sverige med premiär den 16 november.

Dear Winnie, gestaltar Sydafrikas komplexa landsmoder16.10.2024 10:24:49 CEST | Pressmeddelande

Den kritikerhyllade föreställningen Dear Winnie, gör intåg i Sverige efter succéartade framträdanden över Europa. Berättelser om motstånd, feminism och om att vara svart kvinna idag, flätas samman med Winnie Madikizela-Mandelas livshistoria. Från terrorstämplad och hyllad apartheidmotståndare, till landsmoder och fallen hjältinna. Sverigepremiär 31 januari 2025 på Riksteatern i Hallunda.

Klassikern Spöket på Canterville återuppstår som världsunik högteknologisk live avatar15.10.2024 09:38:22 CEST | Pressmeddelande

Riksteatern Crea är en föregångare i att producera banbrytande scenkonst på teckenspråk. I vår sätter de upp Oscar Wildes Spöket på Canterville med en unik 3D-animerad live avatar. Den teckenspråkiga avataren interagerar live med fysiska skådespelare på scen – ett teknologiskt fenomen som förvandlar klassikern till en modern föreställning för hela familjen. Premiär 18 januari i Hallunda.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye