Enköpings kommun

Skanska Sverige AB blir hyresvärd för nya kommunhuset

Dela
Nu är det klart att Skanska Sverige AB är den privata hyresvärd som Enköpings kommun ska hyra det nya kommunhuset av.

– Vi är väldigt glada att ha hittat fastighetsaktören som vi vill hyra det nya kommunhuset av. Nu ser vi fram emot nästa steg i projektet som är genomförandet, säger Daniel Jansson-Hammargren, kommundirektör.

– Jag är glad att vi har landat i beslut där vi kan samla våra förvaltningar på ett och samma ställe. Det kommer att underlätta spontana möten, både mellan våra tjänstepersoner och mellan tjänstepersoner och politiken, säger Peter Book, kommunstyrelsens ordförande.

Det nya kommunhuset kommer att ligga på den gamla kommunhustomten (fastighet Munksundet 24:26) och målet är att inflyttningen ska ske hösten 2025.

Anbudsgivande företag är Skanska Sverige AB. Men företagskoalitionen består av flera företag och det är Vacse AB som efter att byggnaden är färdig kommer att vara den långsiktiga fastighetsägaren.

Vad händer närmast?

Förutsatt att ingen överprövning inkommer kommer kommunen nu att teckna ett hyreskontrakt med Skanska Sverige AB och även sälja marken, fastigheten Munksundet 24:26, till dem.

Under våren kommer några av kommunens tjänstepersoner, som ska ha sin arbetsplats i kommunhuset, att tillsammans med politiker och fastighetsaktören arbeta med att detaljera planritningarna och säkerställa funktioner i huset.

Om hyresvärdsupphandlingen och utvärderingen

Hyresvärdsupphandlingen har pågått sedan våren 2022. Upphandlingen genomfördes som ett så kallat förhandlat förfarande med föregående annonsering. I höstas inleddes förhandlingar med de anbudsgivare som lämnat anbud. Den 1 mars 2023 fick anbudsgivarna lämna in sina slutliga anbud. Därefter har prövning och en utvärdering skett enligt de utvärderingskriterier som kommunstyrelsen beslutat om.

På sitt sammanträde den 14 mars tog kommunstyrelsen beslut om att tilldela kontrakt till Skanska Sverige AB. Det betyder att vald aktör har fått information om att de blivit tilldelade kontraktet och att samtliga anbudsansökanden fått information om kommunens beslut.

Utvärderingen har skett utifrån bästa förhållandet mellan pris och kvalitet. Viktiga parametrar i utvärderingen har varit attraktiv arbetsmiljö och ekonomi. Andra delar som värderats är ekologisk och social hållbarhet. Bedömningen vilar också på fastighetsaktörens förmåga att driva projektet till inflyttningen och att vara en närvarande och aktiv aktör.

Vid frågor, kontakta:

Övergripande

Daniel Jansson-Hammargren, kommundirektör eller Peter Book, kommunstyrelsens ordförande. 

Om hyresvärdsupphandlingen

Åsa Svedjetun, delprojektledare upphandling av fastighetsägare/hyresvärd

Nyckelord

Kontakter

Om

Enköpings kommun
Enköpings kommun
Kungsgatan 39
745 36 Enköping

0171–62 50 00https://enkoping.se/

Enköping, Sveriges närmaste stad, är en av landets snabbast växande kommuner – mitt i Europas mest expansiva tillväxtområden. Här byggs nya verksamheter, nya stadsdelar växer fram och vi planerar för framtidens Enköping. I kommunen jobbar cirka 3 500 personer för att varje dag erbjuda välfärd och service till invånare, föreningar, företag och besökare.

Följ Enköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Enköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum