Miljömärkning Sverige

Skärpta krav för 350 miljarder SEK i Svanenmärkt sparande

Dela

Idag lanseras Svanens nya kriterier för fonder och sparprodukter. Den första generationens krav lanserades 2017 och det samlade värdet av Svanenmärkta sparprodukter uppgår idag till 350 miljarder SEK.

– Genomslaget på fondmarknaden är ett kvitto på att Svanen nått ut till såväl till finansbranschen som till sparare. På så vis vill vi påverka företag att ställa om till att bli mer hållbara och bidra till att nå de globala målen. Nu har vi nya kriterier som kommer att fortsätta driva utvecklingen, säger Per Sandell, chef för finansiella sparprodukter på Nordisk Miljömärkning.

En Svanenmärkt fond är ett sätt för spararen att påverka företag att ställa om och bli mer hållbara:

  • Svanens krav utesluter de värsta branscherna: kol, olja, vapen och tobak.
  • Fonden inkluderar företag med ett starkt hållbarhetsarbete samt påverkar företag i en omställningsfas till att öka takten till att bli mer hållbara.

Transparens, dialog och aktivt ägande är också viktiga områden. Alla företag som finns i fonden genomgår en hållbarhetsanalys. Om något innehav strider mot Svanens krav såfår spararen information om åtgärder. Förändras inte företaget måste innehavet på sikt säljas av. För att kraven ska vara aktuella och pådrivande så skärper Nordisk Miljömärkning regelbundet sina krav för Svanenmärket. Här är tre av de nya kraven:

  • Skärpta klimatkrav: Företag i branscher som släpper ut mycket växthusgaser, t ex cement och stålindustrin, måste uppfylla gränsvärden och visa att de är bland de bästa i sin sektor.
  • Drivande krav för biologisk mångfald: Om företag får ett dåligt betyg i hållbarhetsanalysen, som görs för alla företag i fonden, ska fonden: a) försöka påverka företaget att minska sin negativa påverkan och b) redogöra för situationen i sin hållbarhetsrapport.
  • EU:s taxonomi: Taxonomin ska vara en del av hållbarhetsanalysen och den modell som fonden använder för att inkludera de bättre företagen. Fonder som investerar i företag som är förenliga med taxonomin premieras med poäng.

För kommentarer: Per Sandell, chef för finansiella sparprodukter på Nordisk Miljömärkning, +46 708-661 763, Per.Sandell@svanen.se.

Svanens nya krav Nordic Swan Ecolabel funds and investment products | Nordic Ecolabel (nordic-ecolabel.org)

Länk till FAQ För fondbolag - svanen.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Miljömärkning Sverige
Miljömärkning Sverige
Västgötagatan 2, plan 7
118 27 Stockholm

http://www.svanen.se

Svanen är Nordens officiella miljömärke. Svanen har ett livscykelperspektiv och ställer höga miljökrav, som revideras kontinuerligt. Det gör det enkelt för konsumenter att välja de miljömässigt bästa produkterna. Svanen är också ett verktyg för företag som vill bidra till arbetet för ett hållbart samhälle. Miljömärkning Sverige AB ansvarar för Svanen och för EU:s officiella miljömärke EU Ecolabel. Läs mer på www.svanen.se

Följ Miljömärkning Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Miljömärkning Sverige

Nya nordiska mötesplatsen stärker den gröna omställningen26.4.2022 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Hur kan 800 miljarder SEK användas så att den offentliga konsumtionen bidrar mer till att målen i Agenda 2030? En ny enkät från ModUpp2030 om partiernas politik för hållbar upphandling, presenteras för civilminister Ida Karkiainen med flera. Hur kan dagens hållbarhetskommunikation styras upp? Vi står vid ett vägskäl, greenwashing måste minska så att fler konsumenter vägleds och kan ställa om till en mer hållbar livsstil, visar Svanens The Report #3. Med konsument- och finansmarknadsminister Max Elger. Det är två av nyheterna på den nya mötesplatsen Nordic Sustainability Expo på Stockholmsmässan 17-18 maj.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum