SocialdemokraternaSocialdemokraterna

Skärpta krav på integritet vid användning av appar

Dela

Socialdemokraterna vill skärpa kraven på användarvillkor för de företag som levererar tjänster som sociala plattformar och andra appar.

Den senaste tiden har det rapporterats om hur uppgifter om individers rörelsemönster samlas in och säljs vidare. I dagsläget godkänner många användare villkoren utan att veta vad de faktiskt säger ja till. Användarvillkoren hänvisar till långa avtal som inte är anpassade för att vara lättillgängliga eller tydliga. Det ska vara enkelt att göra medvetna val om hur personliga data hanteras.

- Det ska vara enkelt för människor att säga ja eller nej till hur deras uppgifter används, säger Anders Ygeman (s) digitaliseringsminister

- Jag var chockad över all information som en dejting-sida samlade in på mig. Det ska vara enkelt att veta vilken information som hanteras av sidorna och apparna som vi använder, säger Linus Glanzelius (s), kandidat till europaparlamentet

Socialdemokraterna föreslår därför att:

  •  EU bör skärpa kraven på företag som levererar sociala plattformar och andra appar så att medgivande till användarvillkor sker på ett lätt och begripligt sätt. Det ska vara enkelt att göra medvetna val om hur personliga data hanteras.

  • Särskilt viktigt är att det framgår hur företaget som tillhandahåller tjänsten kan sälja vidare personliga data till andra företag. Det måste också vara tydligt vilka inställningar som verkligen är nödvändiga för att tjänsten ska fungera och vilka som kan väljas bort.

  • Ändringar av större betydelse ska inte få göras utan att nytt medgivande inhämtas där det tydligt framgår vad ändringen innebär.

  • Det bör också införas standardiserade grundkrav så att själva användarvillkoren kan hållas kortare och i större utsträckning hänvisa till avvikelser från grundkraven.

Presskontakt:

Johannes Svensson, 08-700 26 83, press@socialdemokraterna.se

Om

Socialdemokraterna
Socialdemokraterna
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Vi vill se ett starkare samhälle med mer resurser till skolan och sjukvården, högre pensioner och en kompromisslös kamp mot brotten och dess orsaker. Så bygger vi ett tryggare Sverige.

Följ Socialdemokraterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraterna

Skolan viktigt vaccin mot kriminalitet4.2.2020 14:52:25 CETPressmeddelande

Svenska folket ser kopplingen mellan misslyckanden i skolan och risk för kriminalitet. En ökad utslagning och segregation skapar otrygghet. Om barn och unga inte lyckas i skolan ökar riskerna att hamna snett. Lika hårda som vi ska vara mot brotten ska vi vara mot brottens orsaker. Då räcker det inte att göra som det högerkonservativa blocket med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, som gärna ställer upp på regeringens förslag om skärpta straff men som samtidigt rycker undan långsiktiga satsningar på utsatta områden. Socialdemokraterna driver en politik som lägger hela pusslet för ett starkt och tryggt samhälle.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum