SKODA Sverige

ŠKODA ENYAQ iV – första designskisserna

Dela

ENYAQ iV har världspremiär den 1 september i Prag. Med denna helt eldrivna SUV bryter ŠKODA ny mark designmässigt. Uttrycksfulla linjer och välbalanserade dynamiska proportioner karakteriserar ŠKODAs första modell baserad på koncernens gemensamma elbilsplattform MEB.

Med ENYAQ iV, fortsätter ŠKODA den fortlöpande utvecklingen av sitt känslofyllda formspråk och definierar om designen för eldrivna SUV:ar. ENYAQ iV beskrivs som progressiv, uttrycksfull och dynamisk. I en intervju förklarar Karl Neuhold, chef för exteriördesignen på ŠKODA, de unika designdetaljer som präglar företagets nya SUV.

ENYAQ iV är ŠKODA:s första elbil som baserats på den speciella elbilsplattformen. Hur har ŠKODA:s designspråk utvecklats med denna modell?

Karl Neuhold: Med ENYAQ iV, bygger vi än en gång vidare på det uttrycksfulla formspråk som kännetecknar SCALA, KAMIQ och den nya, fjärde generationen av OCTAVIA. ENYAQ iV präglas också den av skulpturala linjer, rena ytor och kristallina detaljer med inspiration från den Böhmiska glaskonsten. Men proportionerna skiljer sig från de på våra tidigare SUV-modeller –ENYAQ iV har en kortare front och en långsträckt taklinje. Detta åstadkommer en mycket dynamisk look, lite som för en futuristisk rymdfärja.

Hur skulle du vilja beskriva designen på ŠKODAs första eldrivna SUV?

Neuhold: Designen på ENYAQ iV är progressiv, välbalanserad och kaxig. De nya proportionerna ger den också en extra dynamisk och rymlig interiör. De stora hjulen och den höga markfrigången ger ENYAQ iV den kraftfulla utstrålning som är så karakteristisk för en SUV.

Vad tycker du själv är det bästa med designen på ENYAQ iV?

Neuhold: Helt klart fronten. Vi har medvetet framhävt den distinkta ŠKODA-grillen på våra elbilar, eftersom denna är en utmärkande detalj för ŠKODA som man direkt känner igen. På ENYAQ iV sticker den fram mer och står mer upprätt, vilket förstärker den kraftfulla looken. Något annat som verkligen fångar ögat är Full-LED matrix-strålkastarna och varselljusen.

Vilka är de viktigaste skillnaderna i exteriördesignen mellan en MEB-baserad elbil och en modell med förbränningsmotor?

Neuhold:Skillnaderna gäller bl.a. överhängen fram och bak och bilens höjd. För att spara utrymme, sitter batterierna på MEB-plattformen placerade i golvet, vilket gör karossen lite högre. Men rent visuellt vägs detta upp av att bilen har en längre hjulbas. De enskilda drivkomponenterna i en elbil tar mindre plats än en konventionell förbränningsmotor. Det gör att överhängen kan göras kortare, både fram och bak. ENYAQ iV har också en mer långsträckt och extremt aerodynamisk kaross, vilket inverkar positivt på räckvidden. En luftmotståndskoefficient på från 0,27 är imponerande för en SUV av den här storleken.

Vad är det enligt dig som gör ENYAQ iV till en äkta ŠKODA?

Neuhold: ENYAQ iV förkroppsligar ŠKODA:s alla fördelar och styrkor i en och samma bil och är ett viktigt steg på vägen mot en hållbar framtid för företaget. Bilen kombinerar rymlighet, mångsidighet och smarta idéer och bjuder på finesser som både är överraskande och genomtänkta. Den lämpar sig för familjer, för människor med en aktiv livsstil och för långfärd och är därför en perfekt följeslagare i vardagen.

Se hela intervjun med Karl Neuhold här.

Med nya ”Design Selections” tar ŠKODA interiörkonceptet för ENYAQ iV till helt ny nivå 

ŠKODA bryter även nu mark designmässigt när det gäller interiören. Nyhet är att man nu presenterar individuella ”Design Selections”. Interiören i den tjeckiska biltillverkarens första helt eldrivna SUV efterliknar moderna livsmiljöer.

Design Selections, som ersätter de tidigare utrustningsnivåerna, består av naturliga, hållbart tillverkade och återvunna material. Norbert Weber, Head of Interior Design på ŠKODA, förklarar den nya interiördesignen i ENYAQ iV i denna videointervju.

Se hela intervjun med Norbert Weber här.

Världspremiärern av ENYAQ kommer sändas live direkt från Prag. Samtidigt kommer ŠKODA i Sverige att öppna en bilkonfigurator på skoda.se där man kan bygga sin egen ŠKODA ENYAQ iV. Initialt kommer två batteristorlekar att erbjudas 62 kW och 82 kW, båda med bakhjulsdrift. Under 2021 kommer fyrhjulsdrivna versioner att erbjudas för beställning med leverans under andra halvåret.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

SKODA Sverige
SKODA Sverigehttp://www.skoda.se

ŠKODA AUTO

  • grundades under den banbrytande perioden för bilen 1895, vilket gör ŠKODA till en av de äldsta biltillverkarna i världen
  • erbjuder åtta huvudmodeller på den svenska marknaden: FABIA, CITIGO, SCALA, KAMIQ, OCTAVIA, KAROQ, KODIAQ och SUPERB
  • levererade mer än 1,25 miljoner bilar till kunder över hela världen under 2018
  • har varit en del av Volkswagen Group sedan 1991. Volkswagen Group är en av de mest framgångsrika biltillverkarna i världen. ŠKODA AUTO, i samarbete med gruppen, tillverkar och utvecklar oberoende bilar såväl som komponenter, motorer och växellådor
  • har verksamhet på tre platser i Tjeckien, tillverkning i Kina, Ryssland, Slovakien, Algerien och Indien huvudsakligen genom grupp-partnerskap, samt i Ukraina och Kazakstan genom lokala partners.
  • har över 35 000 anställda globalt och är aktiv på mer än 100 marknader
  • fortsätter framåt med övergången från att vara en traditionell biltillverkare till målsättningen att bli ett ”Simply Clever-företag för de bästa mobilitetslösningarna” som en del av ŠKODA 2025-strategin.

 

Följ SKODA Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SKODA Sverige

Nu startar serieproduktionen av ENYAQ iV vid ŠKODA AUTOs fabrik i Mladá Boleslav4.12.2020 09:32:47 CETPressmeddelande

Den här veckan är det produktionsstart för ENYAQ iV vid ŠKODA AUTOs fabrik i tjeckiska Mladá Boleslav. Helt eldrivna ENYAQ iV, som är ŠKODAs första serietillverkade elbil, är baserad på Volkswagen-koncernens speciella elbilsplattform MEB. Framöver kommer den tjeckiska biltillverkaren här att producera upp till 350 exemplar av sin nya SUV per dag. Detta hela sker vid koncernens enda produktionslina för både MQB- och MEB-plattformarna och parallellt med bilarna i modellserierna OCTAVIA och KAROQ.

ŠKODA och Hockeyfonden stöttar svensk ishockey – Daniel Adams-Ray har tonsatt hyllningsfilmen till eldsjälarna bakom den27.11.2020 15:03:15 CETPressmeddelande

I dag lanserar ŠKODA en kampanj skapad för att hylla och lyfta fram de verkliga eldsjälarna inom svensk ishockey. Samtidigt släpper Daniel Adams-Ray låten "Hela dagen är inte natt”. Ett verk som går hand i hand med kampanjens budskap och Hockeyfondens arbete att lyfta de människor som sällan syns i rampljuset, men är vitala kuggar för sportens fortlevnad.

Försäljningsstart för ŠKODA OCTAVIA iV laddhybrid24.9.2020 13:58:49 CESTPressmeddelande

ŠKODAs omställning för att reducera utsläppen av växthusgaser och satsningen på en mer hållbar mobilitet utmärker det nya modellprogrammet för OCTAVIA. Efter lanseringen av laddhybriden SUPERB iV är det nu även dags för storsäljaren OCTAVIA att erbjuda eldrift med en räckvidd på 55 km (WLTP). Samtidigt öppnas försäljningen av gasbilen OCTAVIA G-TEC, ett hållbart och miljövänligt alternativ för att sänka CO2-utsläppen.

Världspremiär för ŠKODA ENYAQ iV - första bilderna och preliminära priser1.9.2020 21:18:52 CESTPressmeddelande

ŠKODA ENYAQ iV är äntligen här! Denna helt eldrivna SUV är den tjeckiska biltillverkarens första produktionsmodell som är baserad på Volkswagen-koncernens elbilsplattform MEB med en räckvidd upp till 510 km* (WLTP). Nu är standardutrustningen och preliminära priser klara för den svenska marknaden. I samband med världspremiären i Prag den 1 september visas även specialversionen Founders Edition.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum