Skogsstyrelsen

Skogsmöte: modernt svenskt skogsbruk visas upp för världen

Dela

När en lång rad internationellt inflytelserika och skogliga beslutsfattare och forskare möts i Norrbotten under vecka 26, kommer det allra modernaste inom svenskt skogsbruk att visas upp. Skogsstyrelsen visar hur vi använder laserdata, drönare och den senaste digitala tekniken. Besökarna får på plats i skogen se hur svenskt skogsbruk kan förena hög tillväxt med god miljöhänsyn. På fredagen hålls en pressträff.

Med start måndagen 25 juni inleds det som blir den största samlingen internationella skogsmöten på många år i Sverige. Inte mindre än fem olika internationellt inflytelserika konstellationer träffas under veckan i Haparanda och Storforsen i Norrbotten. Utöver deltagarna i Nordiska ministerrådets möten som leds av landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, kommer deltagare från världens alla hörn.

– Det är en unik möjlighet att få visa upp det moderna svenska skogsbruket för världen och hur vi använder digital teknik både för övervakning och för en effektivare skogsproduktion som tar miljöhänsyn. Sverige ligger på många områden långt framme här, säger Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist, som är på plats.

Deltagarna i nätverket Megaflorestais, som består av skogliga myndighetschefer i de tio största skogsländerna, kommer att i fält kunna se hur skogsbruk och naturskydd kan integreras i produktionen. Deltagare kommer besöka både Sveaskog och en privat markägare och få exempel på olika former av skogsvård som plantering och röjning.

Besökarna får bland annat själva testa att köra Skogsstyrelsens drönare och se hur skogsägaren kan använda bilder och digitala uppgifter i sitt dagliga skogsbruk. Den nationella laserskanningen av svenska skogar beskrivs som en unik möjlighet att samla en omfattande mängd grunddata om skogen.

I samband med Megaflorestais möte i Storforsen finns möjlighet för media att träffa några av de internationella deltagarna. Vad anser de om svenskt skogsbruk? Hur ser det ut i andra delar av världen? Hur skiljer sig miljöhänsyn och produktion? Vad kan länderna lära av varandra? Därför inbjuds media till:

PRESSTRÄFF

NÄR? Fredag 29 juni 15-15.30
VAR? Hotell Storforsen

Under veckan arrangeras utöver nordiska ministerrådet även Barentsmöte och möte med Canada, USA och Ryssland inom det boreala samarbetet. Mer om programet i vårt tidigare pressmeddelande som finns under länkar nedan.

Även Nordiska ministerrådet träffas och har en exkursion i området runt Haparanda. För mer information, se regeringskansliets pressmeddelande under länkar nedan.

Mer information:
Peter Blombäck, chef Enheten för policy och analys, 036-35 93 76, 070-662 38 70, peter.blomback@skogsstyrelsen.se

Peter Jernberg, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036-35 93 30, 076-785 93 30, peter.jernberg@skogsstyrelsen.se

Länkar

Om

Skogsstyrelsen
Skogsstyrelsen
Vallgatan 8
55183 Jönköping

036-35 93 00http://www.skogsstyrelsen.se

Skogsstyrelsen – en lokalt förankrad myndighet med uppdragsverksamhet

Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vi finns över hela landet med huvudkontor i Jönköping. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda. Den lokala förankringen är viktig för oss. Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.

Följ Skogsstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum