Skogsstyrelsen slutar helt registrera nyckelbiotoper
Totalt har Högsta förvaltningsdomstolen nekat prövning av sex fall där skogsägare överklagat Skogsstyrelsens beslut att registrera en nyckelbiotop på ägarens mark. Därmed står domarna från kammarrätterna fast, även om de pekar i olika riktningar. Kammarrätten i Stockholm anser att Skogsstyrelsen saknar lagligt stöd att registrera nyckelbiotoper åtminstone efter det att regeringen i juni 2019 drog tillbaka det senaste uppdraget att inventera, i juni 2019. Några nya kammarrättsdomar finns inte för prövning.
"Oklart rättsläge"
- Rättsläget är så oklart att vi inte kan fortsätta registreringen av nyckelbiotoper på ett tillräckligt rättssäkert sätt för skogsägaren. Därför har jag efter att ha tagit del av underlaget från våra sakkunniga fattat beslut om att registreringarna ska upphöra, säger Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist.
Beslutet har föregåtts av en analys som Skogsstyrelsens experter gjort av rättsläget i en arbetsgrupp som sedan lagt fram förslaget att upphöra med registreringen.
Nyckelbiotoper kan avregistreras
Efter att Högsta förvaltningsdomstolen nekat prövningstillstånd av Kammarrättsdomen från Stockholm har det funnits skogsägare som vänt sig till Skogsstyrelsen och begärt att få sin nyckelbiotop avregistrerad. Om begäran rör en nyckelbiotop som är registrerad från och med 27 juni 2019, kommer nyckelbiotopen avregistreras. Om begäran rör en nyckelbiotop som är registrerad till och med den 26 juni 2019, hanteras den som ett överklagande och överlämnas då till förvaltningsrätten. Skogsstyrelsen menar att det finns rättsligt stöd för verksamheten i Skogsstyrelsens regleringsbrev och i särskilda regeringsbeslut under tiden före juni 2019.
Hur de nyckelbiotoper som registrerats tidigare ska hanteras är inte klart, där kommer det att behövas fler rättsliga prövningar.
Mer fakta – Nyckelbiotoper
En nyckelbiotop är ett område i skogen som i och med sina höga naturvärden har en mycket stor betydelse för skogens växter och djur. Genom certifieringen har skogsägare förbundit sig att inte avverka nyckelbiotoper vilket gör att registreringen då innebär att de i de flesta fall inte kan avverka.
Skogsstyrelsen har sedan 1990-talet inventerat och registrerat nyckelbiotoper inom de uppdrag och/eller ramar som myndigheten uppfattat har funnits. Från 1993 till och med 2016 har Skogsstyrelsen haft uppdrag och/eller budgetposter som styrts av Skogsstyrelsens regleringsbrev där myndigheten får sin styrning från regeringen. Den 1 maj 2018 fick Skogsstyrelsen i uppdrag att genomföra en landsomfattande inventering. Uppdraget drogs tillbaka av regeringen i juni 2019.
Sedan den 1 januari 2021 registrerar myndigheten inte nyckelbiotoper i samband med avverkningsanmälningar och tillståndsansökningar. Beslutet i dag innebär att registreringen av nyckelbiotoper upphör i samtliga verksamheter, alltså även om information kommer från allmänheten.
Domar i kammarrätten
- Kammarrätten i Göteborg – registreringen är inte ett beslut.
- Kammarrätten i Sundsvall – registreringen är ett beslut som går att överklaga.
- Kammarrätten i Jönköping (två domar) – registreringen är ett beslut som går att överklaga.
- Kammarrätten i Stockholm – registreringen är ett beslut som går att överklaga. Skogsstyrelsen behöver stöd i rättsordning för att registrera en nyckelbiotop. Sådant stöd saknas, åtminstone efter 2019.
Mer information:
Svante Claesson, enhetschef, Enheten för statistik och datainsamling, 036-35 93 68, svante.claesson@skogsstyrelsen.se
Peter Jernberg, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036-35 93 30, 076-785 93 30, peter.jernberg@skogsstyrelsen.se
AnnaLena Olausson, pressansvarig, 036-35 93 30, 076-785 93 30, annalena.olausson@skogsstyrelsen.se
Pressjour, 036–35 94 91, pressjour@skogsstyrelsen.se
Bilder
Länkar
Om
Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda.
Skogen ska brukas på ett hållbart sätt så att även framtida generationer kan ha nytta av den.
Skogsstyrelsen sorterar under Landsbygds- och infrastrukturdepartementet.
Den lokala förankringen är viktig för oss. Vi har kontor på cirka 75 platser runtom i landet. Vårt huvudkontor ligger i Jönköping.
Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.
Följ Skogsstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen
Fyra av tio fornlämningsområden skadade vid skogsbruk17.12.2024 09:34:13 CET | Pressmeddelande
38 procent av de fornlämningsområden som finns i skogen har skadats i samband med skogsbruk. Det visar inventeringar som Skogsstyrelsen har gjort. Fornlämningsområdet är lagligt sett en del av fornlämningen och många miljöer som berättar människors historia riskerar att bli förstörda för all framtid.
Granbarkborrens rekordangrepp över - kraftig minskning visar inventering10.12.2024 07:41:16 CET | Pressmeddelande
Det långa utbrottet av granbarkborreangrepp som startade 2018 i Götaland och Svealand är över för denna gång. En färsk inventering visar att skadorna gått ned med 95 procent jämfört med toppåret 2021.
Ny statistik: Fem gånger fler kända kulturlämningar i tätortsnära skogar5.12.2024 07:51:40 CET | Pressmeddelande
Ny statistik från Skogsstyrelsen visar att skogar nära våra tätorter innehåller fem gånger fler kända kulturlämningar än i övriga skogar. Lämningarna sträcker sig från stenåldern till nutid och ger en unik inblick i hur människor har levt och brukat landskapet genom tiderna.
Säkerheten viktigast om du vistas i stormskadad skog2.12.2024 10:47:38 CET | Pressmeddelande
Hela Västerbottens kustland har påverkats av ovädret som drog fram för drygt en vecka sedan. En preliminär bedömning är att volymen skadad skog omfattar mellan 50 000 - 130 000 m3. Det är viktigt att beakta riskerna om man vistas i stormskadad skog.
Nationell skogskonferens med skogsutredaren, färsk omvärldsanalys och nya innovationer20.11.2024 08:20:35 CET | Pressinbjudan
Dags för en av årets stora skogshändelser: 27 november hålls nationella skogsprogrammets årskonferens 2024, den här gången på Linnéuniversitetet i Växjö. På programmet står bland annat intervju med skogsutredaren Göran Örlander, Skogsstyrelsens omvärldsanalys presenteras och det blir senaste nytt om innovationer och digitalisering i skogen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum