Skolverket ser över beslut om återkrav av statsbidrag för yrkesförarutbildning
Skolverket krävde i oktober 2019 tillbaka cirka 15 miljoner från kommungrupper som fått statsbidrag för yrkesförarutbildning inom regionalt yrkesvux. Efter att ha gått igenom regelverken på nytt konstaterar vi att bedömningen behöver justeras. Konsekvensen blir sannolikt att återkraven kommer att minska.
- Vi inledde vår ursprungliga granskning efter tydliga signaler från bland andra Transportstyrelsen om att det finns brister på yrkesförarutbildningarna. Vår granskning och våra beräkningar av återkraven utgick från en tolkning av reglerna för statsbidraget. Vi kan nu konstatera, bland annat efter samtal med kommunföreträdare, att övriga regler för vuxenutbildning möjliggör andra tolkningar. Det innebär att vi behöver se över våra ursprungliga återkrav, säger Andreas Spång enhetschef på Skolverket.
15 procent arbetsplatsförlagt lärande ett krav
Reglerna för att få del av statsbidraget för yrkesförarutbildning kräver att eleverna får minst 15 procent arbetsplatsförlagt lärande. Skolverkets ursprungliga återkrav baserades på beräkningar av hur många dagar eleverna fått arbetsplatsförlagt lärande. Efter ytterligare en bedömning av de övriga reglerna för skolformen vuxenutbildning kan vi nu konstatera att det finns andra sätt att beräkna det arbetsplatsförlagda lärandet än i antal dagar. Detta eftersom vuxenutbildning kan läsas i olika takt, ska individanpassas och saknar regler för garanterad undervisningstid.
- Reglerna för statsbidraget ställer uttryckliga krav på en viss omfattning av arbetsplatsförlagt lärande. Vi kommer att undersöka vidare hur vi kan kontrollera detta krav i framtiden. Det är viktigt att statliga bidrag används rätt och att eleverna får det arbetsplatsförlagda lärandet. Här finns en problematik så därför kommer vi också att undersöka hur vi kan stötta kommunerna ytterligare i deras arbete med att erbjuda arbetsplatsförlagt lärande, säger Andreas Spång.
Nya beslut inom kort
Skolverket kommer nu att gå igenom alla ärenden och i de fall där vi ser att besluten behöver ändras kommer vi fatta nya beslut som meddelas kommunerna så snart som möjligt. Skolverket uppmanar därför kommunerna att inte betala in det återkrav som uppgavs i det ursprungliga beslutet från Skolverket.
Mer om yrkesförarutbildning och statsbidraget
Totalt beviljade Skolverket drygt 144 miljoner kronor i statsbidrag till yrkesförarutbildning för 2018. Statsbidraget för yrkesförarutbildning är en del av regionalt yrkesvux där kommuner i samverkan planerar och bedriver utbildning i kommungrupper om minst tre kommuner. Ett syfte med statsbidraget är att ge vuxna elever möjlighet att gå yrkesförarutbildningar inom komvux på gymnasial nivå som leder till kompetenser som efterfrågas på arbetsmarknaden.
För mer information
www.skolverket.se
Kontaktuppgifter
För frågor till Andreas Spång, chef statsbidragsenheten kontakta Skolverkets presstjänst på 08-52733300
Nyckelord
Om
Skolverket ska främja att alla barn och elever får tillgång till en utbildning och verksamhet som är likvärdig och av god kvalitet i en trygg miljö. Vi ska bidra till goda förutsättningar för barns utveckling och lärande samt förbättrade kunskapsresultat för elever.Skolverket tar fram kunskapskrav, föreskrifter, allmänna råd och nationella prov. Vi ansvarar också för den officiella statistiken på skolområdet och gör uppföljningar och utvärderingar.
Följ Skolverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skolverket
EU-dom försenar digitala nationella prov1.3.2021 12:41:54 CET | Pressmeddelande
På grund av Schrems II-domen försenas införandet av digitala nationella prov. Provplattformen uppfyller inte längre kraven på hantering av personuppgifter enligt det förtydligande av lagstiftningen som domen från i somras innebär.
En tydlig återgång till mer undervisning i skolans lokaler17.2.2021 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Många högstadieskolor har återgått till mer närundervisning, det vill säga att elever undervisas i skolans lokaler i stället för på distans. Detsamma gäller för gymnasieskolan. Det är nu vanligast med en jämn fördelning av när- och distansundervisning. Det visar en undersökning som Skolverket har gjort.
Så mycket får varje kommun av skolmiljarden1.2.2021 11:00:00 CET | Pressmeddelande
Under februari betalas första delen av den så kallade skolmiljarden ut till samtliga kommuner i landet. Bidraget syftar till att öka förutsättningen för alla barn och elever att få den utbildning de har rätt till, trots pandemin. Den bifogade tabellen visar hur bidraget fördelas.
Många högstadieskolor undervisar nu på distans21.1.2021 13:00:00 CET | Pressmeddelande
En stor del av undervisningen på högstadieskolor runt om i landet sker just nu på distans, visar Skolverkets undersökning. I två av tre fall har kommunerna eller friskolorna helt eller delvis övergått till fjärr- eller distansundervisning vid de flesta av sina skolor.
Vårens nationella prov ställs in15.12.2020 08:25:00 CET | Pressmeddelande
Skolverket har beslutat att ställa in vårens nationella prov, förutom proven i årskurs 3 i grundskolan. Bakgrunden är den rådande pandemin och de förändrade förutsättningarna det för med sig i skolan.
Fler elever tar gymnasieexamen10.12.2020 09:00:00 CET | Pressmeddelande
För sjätte året i rad ökar andelen elever på nationella program i gymnasieskolan som tar examen inom tre år. Ökningen sker på samtliga högskoleförberedande program och på de allra flesta yrkesprogram.
Ny studie om elevers kunskaper bekräftar positivt trendbrott8.12.2020 10:02:00 CET | Pressmeddelande
Kunskapsresultaten i matematik och naturvetenskap hos elever i årskurs 4 och 8 ligger kvar på samma nivå som 2015, då den internationella kunskapsmätningen TIMSS genomfördes förra gången. Det betyder att 2015 års trendbrott med förbättrade kunskapsresultat kvarstår och bekräftas i TIMSS 2019.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum