Riksteatern

Skruvad stand-up om separation och ett Europa som slits isär

Dela
Nu kommer den hyllade belgiske skådespelaren Cédric Eeckhout till Sverige med föreställningen The Quest. I denna skruvade stand-up reser han runt i Europa för att hitta kärleken och för att vittna om sitt liv som är fyllt av separationer. Från föräldrarnas skilsmässa till ett EU som nu hotas att spricka av nationalismens framfart. Med sig har han sin mamma och sin katt. Premiär den 2 oktober i Umeå.
Fotograf: Hubert Amiel
Fotograf: Hubert Amiel

Cédric Eeckhout är en av Belgiens främsta skådespelare och ett välkänt namn i hemlandet. I The Quest delar han med sig av sina personliga berättelser och trauman. Publiken får möta en medelålders man i kris, klädd i riddarrustning, som reser runt i Europa för att hitta sin identitet. Cédric berättar öppenhjärtigt om föräldrarnas skilsmässa, men reflekterar också över vad som nu sker i Europa.

- The Quest handlar om att dela med sig. Jag delar med mig av min smärta och sorg kring mina föräldrars separation, men även kring att Europa nu allt mer slits isär. Kanske har publiken upplevt detsamma, kanske inte. Jag hoppas att publiken efteråt tar med sig tankar om Europa, om vår mixade kultur och hur vi kan förena oss ännu mer. Men också hur våra enskilda personliga berättelser kan säga något om vår gemensamma historia, berättar Cédric Eeckhout.

I The Quest lyfter Cédric fram likheter som förenar hans personliga öde med hela Europa. Med sig har han sin egen mamma Jo Libertiaux och sin pianospelande katt som spelas av Andrea Romano. I föreställningen har mamman som mål att hitta kärlek till sin son. Föreställningen är på så sätt både personlig, men samtidigt allmängiltig.

- En kärleksseparation är inte samma sak som en politisk separation, men båda skapar starka känslor. Trots att de inte är detsamma så bör vi i båda fallen försöka att hålla ihop oavsett vad som händer. Att trots separationen fortsätta stötta och vara solidariska mot varandra, fortsätter Cédric Eeckhout. Inför turnén har ensemblen rest runt i Sverige för att intervjua personer om deras tankar kring Europa, familj och separation. Föreställningen kommer även att spela i andra länder runt om i Europa. The Quest är ett samarbete med Théâtre National Wallonie-Bruxelles. Föreställningen spelas på engelska. Premiär den 2 oktober i Umeå Medverkande Cédric Eeckhout Andrea Romano Jo Libertiaux Konstnärligt team Manus och regi Cédric Eeckhout med hjälp av Douglas Grauwels Dramaturg Nils Haarmann Scenografi och kostym Laurence Hermant Ljusdesign Emily Brassier Språkkonsult Daisy Phillips Création Studio Théâtre National Wallonie-Bruxelles För mer information samt turnéplan: https://www.riksteatern.se/thequest Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/the-quest

Kontakter

För mer information: Joakim Johansson Press- och PR-ansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-98 52 466

Bilder

Fotograf: Hubert Amiel
Fotograf: Hubert Amiel
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Kristian Gidlunds ord blir teater27.3.2023 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

Musikern, journalisten och författaren Kristian Gidlunds ord får för första gången liv på scenen. Föreställningen bygger på den uppmärksammade blogg Kristian Gidlund skrev från det att han drabbats av obotlig cancer 2011 fram till sin död 2013. Tio år senare blir hans texter till en pjäs i regi av Johan Paus. På scen står skådespelaren Razmus Nyström tillsammans med musikern Mats Björke som även var tidigare medlem i hyllade bandet Mando Diao.

Power! Döv-communityts superstjärnor gör tabufylld performanceföreställning13.3.2023 05:00:00 CET | Pressmeddelande

Med poesi, dans och visuell storytelling skärskådar tvillingsystrarna Jamila och Amina Quahid normer och tabun i en föreställning om att leva upp till förväntningar och att våga göra det oväntade. Jamila och Amina Ouahid är världskända inom döv-communityt för sitt speciella och starka uttryck. I vår står de på scen i föreställningen Power i regi av Mindy Drapsa. Urpremiär 16 mars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum