SLU hetaste arbetsgivaren inom bioproduktion
Sveriges lantbruksuniversitet har de kvaliteter hos en arbetsgivare som rankas högst av naturvetare som arbetar med skog, lantbruk, livsmedel och närliggande områden. Det visar Naturvetarbarometern, en stor enkätundersökning som fackförbundet Naturvetarna gjort bland sina medlemmar och där mer än 6 000 personer har rankat de hetaste arbetsgivarna i Sverige.
Stimulerande arbetsuppgifter, varor och tjänster man kan stå för, ett bra arbete med hållbarhetsfrågor och möjlighet till kompetensutveckling är egenskaper hos en arbetsgivare som naturvetare inom bioproduktion helst vill se. Enligt Naturvetarbarometern är det Sveriges lantbruksuniversitet som bäst svarar upp mot de kraven.
Sammanlagt har drygt 6 000 personer besvarat enkäten, och av dessa arbetar drygt
1 000 inom skog, lantbruk, trädgård, veterinärvård eller livsmedel.
Fast anställning och flexibla arbetstider viktigt
De här specifika branschgrupperna vill gärna ha flexibla arbetstider, en konkurrenskraftig lön och att det finns kollektivavtal på arbetsplatsen.
Stort intresse för vidareutbildning och forskning
Naturvetare inom bioproduktion är också i större utsträckning än andra naturvetaryrken intresserade av att vidareutbilda sig, bli specialist eller expert, eller att forska. Däremot är intresset svagt för att bli chef, vd eller medlem av en bolagsstyrelse.
- Att Naturvetarnas medlemmar rankar SLU som den bästa arbetsgivaren inom området bioproduktion var oerhört glädjande att höra. Speciellt eftersom de rankade oss högt inom områden som är viktiga för oss som arbetsgivare såsom stimulerande arbetsuppgifter, varor och tjänster man kan stå för, arbetet med hållbarhet och möjlighet till kompetensutveckling, säger Maria Knutson Wedel, SLU:s rektor.
10-i-topp mest attraktiva arbetsgivare inom bioproduktion
- Sveriges lantbruksuniversitet
- Länsstyrelsen
- Hushållningssällskapen
- Sveaskog
- Jordbruksverket
- Lantmännen
- Skogsstyrelsen
- Växa Sverige
- Skogforsk
- Holmen Skog
Källa: Naturvetarbarometern 2022.
Om Naturvetarbarometern:
Datainsamlingen genomfördes under perioden 5 maj 2022 – 14 juni 2022 via enkätutskick. Enkäten skickades ut till Naturvetarnas medlemmar samt till alla studenter som studerar naturvetenskapliga program på ett svenskt universitet.
Totalt svarade 6 158 personer på enkäten. Av dessa arbetar 1 006 personer inom bioproduktion.
Nyckelord
Kontakter
Petra MalmChef Marknad & Samhällspolitisk påverkan
Tel:073-366 24 10petra.malm@naturvetarna.seOm
Naturvetarna är fackförbundet för akademiker inom naturvetenskap. Vi coachar, företräder och stöttar naturvetare på hela arbetsmarknaden, från studietiden och genom hela arbetslivet.
Vi har drygt 34 000 medlemmar inom life science, jord, skog och miljö, de fysiska vetenskaperna, matematik och data. Som expert på naturvetares kompetens och arbetsmarknad erbjuder vi specialiserad service och rådgivning kring karriär, lön och arbetsvillkor. Tillsammans med andra fackliga organisationer förhandlar vi kollektivavtal som reglerar villkoren på svensk arbetsmarknad.
Naturvetarna är ett partipolitiskt obundet fackförbund inom Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, vars förbund organiserar medlemmar efter utbildningsområde.
Följ Naturvetarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturvetarna
Stark löneutveckling för biomedicinska analytiker24.1.2023 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Det går bra för svensk life science. Lönerna för naturvetare i branschen höjdes med 4,9 procent under 2022, jämfört med cirka 2,6 procent på arbetsmarknaden som helhet. Men ännu bättre gick det för biomedicinska analytiker i regionerna, vars löner ökade med i snitt hela 5,7 procent förra året. Det visar ny lönestatistik från fackförbundet Naturvetarna.
Frida Lawenius går in som tf förbundsdirektör på Naturvetarna16.1.2023 16:54:01 CET | Pressmeddelande
Frida Lawenius tillträder idag som tillförordnad förbundsdirektör för Naturvetarna. Uppdraget löper tills en ny förbundsdirektör rekryterats.
Guldläge på arbetsmarknaden för nyexade akademiker2.12.2022 06:50:14 CET | Pressmeddelande
Fyra av tio naturvetare får jobb innan de avslutat sina studier. Och framtiden ser ljus ut. Miljövetare, skogsvetare och kemister tillhör de yrken som det kommer att behövas fler av för omställningen till ett hållbart samhälle.
Regionpersonal tvingas utbilda sig på fritiden30.11.2022 07:27:44 CET | Pressmeddelande
Det är inte bara hög arbetsbelastning och låga löner som drabbar regionernas medarbetare. De erbjuds dessutom alldeles för lite, eller ingen alls, kompetensutveckling. Det här riskerar drabba patienterna i slutänden.
Nästa jobb? Uppsala universitet, tack!14.11.2022 11:01:30 CET | Pressmeddelande
De som arbetar inom life science, miljö eller bioproduktion och bor i Region Uppsala är överens – Uppsala universitet är den mest attraktiva arbetsgivaren. Det visar fackförbundet Naturvetarnas stora undersökning Naturvetarbarometern, där drygt 6 000 personer rankat de hetaste arbetsgivarna i Sverige.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum