Naturvetarna

SLU hetaste arbetsgivaren inom bioproduktion

Dela

Sveriges lantbruksuniversitet har de kvaliteter hos en arbetsgivare som rankas högst av naturvetare som arbetar med skog, lantbruk, livsmedel och närliggande områden. Det visar Naturvetarbarometern, en stor enkätundersökning som fackförbundet Naturvetarna gjort bland sina medlemmar och där mer än 6 000 personer har rankat de hetaste arbetsgivarna i Sverige.

Stimulerande arbetsuppgifter, varor och tjänster man kan stå för, ett bra arbete med hållbarhetsfrågor och möjlighet till kompetensutveckling är egenskaper hos en arbetsgivare som naturvetare inom bioproduktion helst vill se. Enligt Naturvetarbarometern är det Sveriges lantbruksuniversitet som bäst svarar upp mot de kraven.

Sammanlagt har drygt 6 000 personer besvarat enkäten, och av dessa arbetar drygt
1 000 inom skog, lantbruk, trädgård, veterinärvård eller livsmedel.

 

Fast anställning och flexibla arbetstider viktigt

De här specifika branschgrupperna vill gärna ha flexibla arbetstider, en konkurrenskraftig lön och att det finns kollektivavtal på arbetsplatsen.

 

Stort intresse för vidareutbildning och forskning

Naturvetare inom bioproduktion är också i större utsträckning än andra naturvetaryrken intresserade av att vidareutbilda sig, bli specialist eller expert, eller att forska. Däremot är intresset svagt för att bli chef, vd eller medlem av en bolagsstyrelse.

- Att Naturvetarnas medlemmar rankar SLU som den bästa arbetsgivaren inom området bioproduktion var oerhört glädjande att höra. Speciellt eftersom de rankade oss högt inom områden som är viktiga för oss som arbetsgivare såsom stimulerande arbetsuppgifter, varor och tjänster man kan stå för, arbetet med hållbarhet och möjlighet till kompetensutveckling, säger Maria Knutson Wedel, SLU:s rektor.

 

10-i-topp mest attraktiva arbetsgivare inom bioproduktion

  1. Sveriges lantbruksuniversitet
  2. Länsstyrelsen
  3. Hushållningssällskapen
  4. Sveaskog
  5. Jordbruksverket
  6. Lantmännen
  7. Skogsstyrelsen
  8. Växa Sverige
  9. Skogforsk
  10. Holmen Skog

Källa: Naturvetarbarometern 2022.

Om Naturvetarbarometern:

Datainsamlingen genomfördes under perioden 5 maj 2022 – 14 juni 2022 via enkätutskick. Enkäten skickades ut till Naturvetarnas medlemmar samt till alla studenter som studerar naturvetenskapliga program på ett svenskt universitet.

Totalt svarade 6 158 personer på enkäten. Av dessa arbetar 1 006 personer inom bioproduktion.

Nyckelord

Kontakter

Om

Naturvetarna är fackförbundet för akademiker inom naturvetenskap. Vi coachar, företräder och stöttar naturvetare på hela arbetsmarknaden, från studietiden och genom hela arbetslivet.

Vi har drygt 34 000 medlemmar inom life science, jord, skog och miljö, de fysiska vetenskaperna, matematik och data. Som expert på naturvetares kompetens och arbetsmarknad erbjuder vi specialiserad service och rådgivning kring karriär, lön och arbetsvillkor. Tillsammans med andra fackliga organisationer förhandlar vi kollektivavtal som reglerar villkoren på svensk arbetsmarknad.

Naturvetarna är ett partipolitiskt obundet fackförbund inom Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, vars förbund organiserar medlemmar efter utbildningsområde.

Följ Naturvetarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturvetarna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum