Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

SM-veckan sommar till Norrköping och Karlstad

Dela
Riksidrottsförbundet och SVT har beslutat att erbjuda Norrköping och Karlstad värdskapet för SM-veckan sommar 2025 respektive 2026.Det blir andra gången Norrköping arrangerar en SM-vecka och första gången för Karlstad.

Fem städer ansökte om att bli värdstad för SM-veckan. Förutom Norrköping och Karlstad ansökte även Lidköping/Skövde, Uppsala och Växjö.

SM-veckans styrgrupp har fattat beslut om att erbjuda Norrköping värdskapet för SM-veckan sommar 2025 och Karlstad SM-veckan sommar 2026.

- Vi kan konstatera att samtliga ansökningar har hållit en mycket hög nivå. Alla städer som ansökt uppfyller kriterierna och skulle kunna anordna en SM-vecka av hög kvalitet. Det har varit en otroligt tuff process att välja ut och enas om två städer. Det var små marginaler i hård konkurrens som fällde avgörandet till Norrköping och Karlstads fördel, säger Stefan Bergh, generalsekreterare Riksidrottsförbundet.

De viktigaste kriterierna för en värdstad är krav på evenemangsområden och förutsättningar att arrangera förstklassiga tävlingar men styrgruppen tar även hänsyn till evenemangsstrategi och hur man jobbar med evenemangets legacy.

- Norrköping arrangerade en mycket lyckad SM-vecka 2016 och med centrala evenemangsområden och bra SM-tävlingar och kringevenemang, presenterar man också spännande idéer om hur man ska utveckla detta koncept ytterligare. Karlstad har ett centralt evenemangsområde med stor potential och möjligheter att göra SM-veckan väldigt kompakt. Både Norrköping och Karlstad har också en tydlig plan för hur de ska använda SM-veckan för att stärka föreningslivet och utveckla den regionala idrotten, säger Per Bergljung, evenemangsansvarig för SM-veckan på Riksidrottsförbundet.

- Svenska folkets intresse för SM-veckan växer sig starkare för varje år som går och SM-veckan är idag Sveriges tredje populäraste sportevenemang. Vi är därför glada att dessa kommande SM-veckor kommer att avgöras i två städer som kan leverera på högsta nivå för tv-publiken, alla åskådare på plats och framför allt för idrottarna, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.  

Exakta datum för SM-veckan sommar 2025 och 2026 är inte beslutat ännu.

Idrotter som är intresserade att vara med på SM-veckan ansöker via sitt specialidrottsförbund om att delta och utifrån det underlaget beslutar RF och SVT tillsammans med värdstaden vilka idrotter som kommer utgöra programmet för SM-veckan. Deltagande idrotter presenteras cirka ett år innan genomförande.

SM-veckan genomförs varje år på olika orter i Sverige – vinter respektive sommar – och är öppen för Riksidrottsförbundets medlemmar, 71 specialidrottsförbund, vilka representerar minst 210 olika idrotter.SM-veckan är ett av Sveriges största, årligen återkommande idrottsevenemang.

För mer information:

Per Bergljung
Evenemangsansvarig SM-veckan, Riksidrottsförbundet
per.bergljung@rfsisu.se
070-609 62 17

Ulf Nilsson
Projektledare SVT Sport
ulf.nilsson@svt.se
070-884 77 22

------------------------------------------------------------------

FAKTA:
Från 2024 gäller för värdstäder att de ska uppfylla kraven om ett centralt evenemangsområde på en central publik plats i city där det går att bygga en tillfällig multiarena där ett antal idrotters SM-tävlingar kan avgöras. Dessutom ska en värdstad kunna erbjuda ett evenemangsområde innehållande en inomhus multisportarena där ett flertal idrotter kan avgöra sina SM-tävlingar gärna med angränsande idrottsplatser, sportfält eller grönytor. Utöver det ska en värdstad redogöra för om det finns möjlighet att erbjuda evenemangsområden för SM-tävlingar i bansimning och rallysprint (dock ej ett krav).

----------------------------------------------------------------------

Kommande SM-veckor:

2023:
SM-veckan vinter: Skövde (31 januari – 5 februari)
SM-veckan sommar: Umeå (27 juni -2 juli)

2024:
SM-veckan vinter: Luleå/Boden
SM-veckan sommar: Västerås

2025:
SM-veckan vinter: Borås

Tidigare värdstäder:

2022:
Piteå (vinter, 16 idrotter)
Linköping (sommar, 31 idrotter)

2021:
Inga SM-veckor pga pandemi

2020:
Inga SM-veckor pga pandemi

2019:
Sundsvall (vinter, 24 idrotter)
Malmö (sommar, 43 idrotter)

2018:
Skellefteå (vinter, 27 idrotter)
Helsingborg/Landskrona (sommar, 55 idrotter)

2017:
Söderhamn (vinter, 20 idrotter)
Borås (sommar, 50 idrotter)

2016:
Piteå (vinter, 15 idrotter)
Norrköping (sommar, 47 idrotter)

2015:
Örebro (vinter, 26 idrotter)
Sundsvall (sommar, 38 idrotter)

2014:
Umeå (vinter, 16 idrotter)
Borås (sommar, 41 idrotter)

2013:
Falun (vinter, 16 idrotter)
Halmstad (sommar, 31 idrotter)

2012:
Östersund (vinter, 15 idrotter)
Ingen sommarvecka pga OS i London

2011:
Sundsvall (vinter, 14 idrotter)
Halmstad (sommar 20 idrotter)

2010:
Ingen vintervecka pga OS i Vancouver
Malmö (sommar, 14 idrotter)

2009:
Sundsvall (vinter, 5 idrotter)
Malmö (sommar, 11 idrotter)

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna
Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna



Det här är SM-veckan
SM-veckan samlar svenska seniormästerskap och genomförs varje år på olika orter i Sverige, vinter respektive sommar. SM-veckan är öppen för Riksidrottsförbundets medlemmar, 71 specialidrottsförbund, vilka representerar upp emot 210 idrotter. SM-veckan arrangeras av Riksidrottsförbundet i samarbete med berörda specialidrottsförbund och värdstaden. Sveriges Television är sändande bolag.

Följ Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

Oroande med allt dyrare idrott för barn och ungdomar11.12.2024 09:00:00 CET | Pressmeddelande

Kostnaden för ett barns eller ungdoms huvudidrott har ökat med 68 procent sen 2009. Föräldrar uppger att de betalar i genomsnitt 9 400 kronor per år visar en av två forskningsrapporter som Riksidrottsförbundet presenterar idag. – Vi vill ha en idrott som är öppen för alla. Det är oroväckande att idrottens kostnader ökar i jämförelse med kostnadsutvecklingen i samhället i stort. Vi behöver ta det på största allvar och göra det vi kan för att hålla nere kostnaderna, säger Anna Iwarsson.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye