Riksteatern

Smittande dans i Rhythmania – föränderlig folkdans med groove

Dela

Prisbelönte dansaren och koreografen Anna Öberg vill med sin föreställning Rhythmania visa på kontrasterna mellan samhörighet och ensamhet. Det är en dansproduktion skapad ur hennes personliga och koreografiska resa in i folkdansen. Och hon hoppas att publiken får med sig en stark upplevelse av puls, sväng och smittande dans. Med henne på scen är riksspeleman Anders Löfberg.

Fotograf: Jose Figueroa
Fotograf: Jose Figueroa

Folkdansen är enligt Anna Öberg en del av en levande tradition som är i ständig förändring. Därför är Rhythmania aktuell idag. Kunskap från förr möter människor och situationer av idag.

- Jag ser föreställningen som en kommentar till den historieskrivning där folkdans och folkmusik används om ett politiskt slagträ i frågan om svenskhet och nationalism. En tradition är aldrig statisk, den förändras över tid och i mötet mellan människor. Och den bryr sig inte om landsgränser. Polskan är ett bra exempel, det är en dansform som ofta omtalas som något av det svenskaste som finns men egentligen har den sina rötter från Polen, säger Anna Öberg, koreograf och dansare.

Föreställningen är tvådelad. I första akten ger Anna Öberg en lekfull och interaktiv introduktion till den traditionella folkdansen och sitt konstnärliga förhållningssätt till den. Publiken ges möjlighet att få skapa sig sin egen upplevelse av puls och rytm till den levande musiken. Andra akten är en passionerad och personlig föreställning där Anna Öberg tar publiken vidare in i rytmen, Rhythmania.

2017 fick Anna det nyinstiftade priset Årets Dans på Folk- och världsmusikgalan med motiveringen: "Utan musik ingen dans, och utan dans - inte heller någon musik. Anna Öberg är en pionjär som tar ett dansant avstamp i det gamla men kastar sig framåt, inåt och utåt på en gång. Mot det nya, ständigt sökande, men med det gamla tryggt vilandes i ryggmärgen."

Medverkande Dans Anna Öberg Musik Anders Löfberg Ljuddesign Elize Arvefjord Ljusdesign Anton Andersson Konstnärligt team Idé, koreografi och dans Anna Öberg

För mer information samt turnéplan: https://www.riksteatern.se/forestallningar/rhythmania/201902151900-84154G

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/rhythmania

Kontakter

För mer information: Emma Englund Press- och PR-ansvarig Tel: 08-531 99 408 Mob: 070-637 5940 E-post: emma.englund@riksteatern.se

Bilder

Fotograf: Jose Figueroa
Fotograf: Jose Figueroa
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Sign Language Arts Night 2022 – världskända artister möts för att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst9.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Den 23–26 november bjuder Riksteatern Crea, Nordens största producent av scenkonst på teckenspråk, in artister från hela världen till Sign Language Arts Night. Teckenspråk står i fokus och under evenemanget utövas poesi, VV (visual vernacular) och andra former av teckenspråkskonst. Målet är att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst som scenkonst. Sign Language Arts anordnas för andra året i rad och är unikt i sitt slag.

Nyskriven dramatik, häxkraft och uppmärksammat kebabbråk - här är Riksteaterns repertoar för våren 20237.11.2022 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Komedin kontemplerar över politiken när ideologiska antagonister och omtvistade kebabfläckar blir teater. Dansen utforskar könsstereotyper och dansritualer i ljudlandskap. Hela tio urpremiärer avhandlar dystopier, omprövade klassiker och pojkar i en sorgesam värld. Våren hos Riksteatern tar plats över hela Sverige och skyggar inte för samhällets smärtpunkter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum