Högskolan i Halmstad

Snabbare översättningar med hjälp av AI

Dela

När människa och maskin arbetar tillsammans kan översättningen av en bok till ett annat språk effektiviseras. Det menar docent Pontus Wärnestål vid Högskolan i Halmstad, som har utvecklat ett nytt arbetsflöde för översättningar med hjälp av både artificiell intelligens och mänsklig kompetens.

För ungefär ett år sedan gav Pontus Wärnestål, docent i informatik vid Högskolan i Halmstad, ut sin bok ”Design av AI-drivna tjänster”. Nu ger Studentlitteratur ut boken på engelska och gör den tillgänglig för en internationell publik. Det som gör boken unik, förutom dess perspektiv på människocentrerad utveckling av AI, är att AI har använts för att översätta boken.

– Det är första gången som Studentlitteratur testar det här upplägget. AI användes för den initiala översättningen, vilket frigjorde tid. I stället kunde korrekturläsare och jag som författare fokusera på exempelvis ton och nyanser i språket, säger Pontus Wärnestål.

Maskinöversättning är ett av de mer använda och utvecklade tillämpningsområdena för AI. I sin bok driver Pontus Wärnestål emellertid tesen att framtidens arbetsuppgifter och översättningsarbete mer och mer kommer att utgöras av ett väldesignat samspel mellan AI och människor.

– Vanligtvis tar en översättning som enbart är gjord av människor lång tid eftersom översättaren behöver lägga mycket tid och energi på rutinmässig översättning av fraser och ord. I vårt AI-drivna tillvägagångssätt kunde människorna, författaren och korrekturläsaren, hoppa över den initiala översättningen och i stället fokusera på innehållet och tonaliteten, säger Pontus Wärnestål.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Högskolan i Halmstad
Högskolan i Halmstad
Box 823 (Besöksadress: Kristian IV:s väg 3)
301 18 Halmstad

035-16 71 00https://www.hh.se/

Det innovationsdrivande lärosätet

Högskolan i Halmstad rustar människor för framtiden genom att skapa värden, driva innovation och utveckla samhället. Ända sedan starten 1983 har verksamheten präglats av nytänkande och omfattande samverkan med samhället. Högskolan erbjuder populära verklighetsförankrade utbildningar. Forskningen är tydligt profilerad mot de två fokusområdena hälsoinnovation respektive smarta städer och samhällen.

Följ Högskolan i Halmstad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Högskolan i Halmstad

Högskolan i Halmstad belönar framgångsrik högskolepedagogik och insatser för samverkan med omgivande samhälle21.11.2022 10:09:32 CET | Pressmeddelande

I fredags firade Högskolan i Halmstad akademisk högtid. Bland de framgångar som hyllades fanns utdelning av lärosätets pedagogiska pris respektive pris för samverkan och innovation. Vinnarna är Stefanie Obermüller, universitetslektor i human biomedicin, och Staffan Enting, vd för HH Innovation, och Jan Karlsson, universitetslektor i pedagogik.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum