Svea Bank AB (publ)

Snåla och slösaktiga: Pengar är en anledning till avslutad vänskap

Dela

Är du snål-Ove i kompisgänget? Då riskerar du att förlora en vänskap. Närmare var tionde person har någon gång avslutat en relation med en vän av ekonomiska skäl. Vanligaste anledningen uppges vara att vännen varit för snål. I kärleksrelationer tycks dock inte privatekonomin vara en lika vanlig källa till uppbrott. Endast två procent uppger att de avslutat en romantisk relation av ekonomiska skäl.

Pengar kan många gånger vara en källa till konflikt. Och i vissa fall kan det till och med leda till avslutad vänskap, relationer och brutna familjeband. Det visar en Novus-undersökning bland svenskarna från bank- och finansgruppen Svea. En av tio uppger att de avslutat en relation med en vän på grund av pengaproblem. Dock är det inte lika vanligt att bryta med en partner eller familjemedlem av ekonomiska skäl. Endast två respektive en procent svarar att de har avslutat en relation på grund av privatekonomin.

Men vilka är de vanligaste anledningarna till uppbrotten? I vänskapsrelationer så är det att vännen varit för snål, var fjärde uppger detta. Därefter svarar 21 procent att de ofta betalade mer än sin vän. I kärleksrelationer är det partnerns slösaktighet som varit den vanligaste orsaken till uppbrott.

– Pengar kan vara ett känsligt ämne och lätt bli en källa till konflikt om man inte pratar om det med sina nära och kära. Vårt tips är att alltid prata om villkor och förväntningar kring gemensamma utgifter. Inte minst i relationer där det finns olika ekonomiska förutsättningar. I dag är det enkelt att hålla koll på gemensamma utgifter med hjälp av verktyg och appar. Med exempelvis vår app Payd kan du skapa grupper med dig och dina vänner för att hålla koll på vem som betalat vad, säger Paulina Dackander, Affärsområdesansvarig för lösningar inom privatekonomi på Svea Ekonomi.

Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av Novus på uppdrag av Svea under perioden 9–14 maj 2020. Totalt har 1 012 svenskar i åldrarna 20 till 60 år deltagit i undersökningen via en webbenkät. Undersökningen är statistiskt säkerställd och representativ på riksnivå.

Bilaga

Har du någon gång avslutat en relation med någon av följande på grund av ekonomiska orsaker?
 

Vän

 

Totalt

Ja

8 %

Nej

91 %

Vet ej

0 %

Partner

 

Totalt

Ja

2 %

Nej

98 %

Vet ej

1 %

Familjemedlem

 

Totalt

Ja

1 %

Nej

98 %

Vet ej

1 %


Av vilken/vilka anledningar har du avslutat en relation med en vän på grund av ekonomiska orsaker?

 

Totalt

Min vän var för snål

24 %

Det blev orättvist då jag betalade mer

21 %

Vi hade olika ekonomiska förutsättning och kunde inte anpassa oss

19 %

Jag upplevde att min vän var för slösaktig

7 %

Jag upplevdes för slösaktig av min vän

1 %

Jag upplevdes för snål av min vän

0 %

Min vän upplevde att det blev orättvist då hon/han betalade mer än jag

0 %

Annan anledning

34 %

Vet ej

20 %

Av vilken/vilka anledningar har du avslutat en relation med en partner på grund av ekonomiska orsaker?

 

Totalt

Jag upplevde att min partner var för slösaktig

48 %

Det blev orättvist då jag betalade mer

24 %

Jag upplevdes för snål av min partner

11 %

Jag upplevdes för slösaktig av min partner

5 %

Min partner var för snål

5 %

Vi hade olika ekonomiska förutsättning och kunde inte anpassa oss

3 %

Min partner upplevde att det blev orättvist då hon/han betalade mer än jag

0 %

Annan anledning

14 %

Vet ej

14 %

Av vilken/vilka anledningar har du avslutat en relation med en familjemedlem på grund av ekonomiska orsaker?

 

Totalt

Min familjemedlem var för snål

39 %

Jag upplevde att min familjemedlem var för slösaktig

33 %

Det blev orättvist då jag betalade mer

3 %

Vi hade olika ekonomiska förutsättning och kunde inte anpassa oss

0 %

Jag upplevdes för snål av min familjemedlem

0 %

Min familjemedlem upplevde att det blev orättvist då hon/han betalade mer än jag

0 %

Jag upplevdes för slösaktig av min familjemedlem

0 %

Annan anledning

29 %

Vet ej

0 %

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

Svea Bank AB (publ)
Svea Bank AB (publ)
Evenemangsgatan 31
169 81 Solna

Om Svea
Svea är en finansiell företagsgrupp med nära fyrtio års erfarenhet av att hjälpa företag med deras likviditet. Med 2 000 anställda över hela Europa – från rådgivare och lånespecialister till utvecklare och designers, skapar vi administrativa och finansiella lösningar för små och stora företag i alla branscher. Sveas vision är att vara en ledande finansiell aktör i Europa. Läs mer på svea.com.

Följ Svea Bank AB (publ)

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svea Bank AB (publ)

Amazon-effekt?: Dubbelt så många företag som i fjol planerar att börja sälja på externa digitala marknadsplatser22.12.2021 07:30:00 CET | Pressmeddelande

Antalet svenska företag som överväger att använda sig av externa digitala marknadsplatser har fördubblats på ett år. Sex procent av alla företag säljer i dag via externa tjänster och 15 procent överväger att börja göra det. Men många B2B-företag är fortfarande skeptiska. Det visar årets digitala försäljningsrapport från bank- och finansgruppen Svea.

Svag tillväxt under julhandeln: Förseningar sänker e-handlarnas förväntningar9.12.2021 07:30:00 CET | Pressmeddelande

Det börjar bli dags för en av årets mest intensiva shoppinghögtider och för många inom e-handelsbranschen brukar Black Week även signalera startskottet för julhandeln. Men hur ser e-handlarna på årets julhandel? Sena leveranser splittrar årets förväntningar. Närmare sex av tio spår en svag eller ingen tillväxt alls. Det visar en ny e-handelsindikator från Payson och Svea.

Black Friday slår nytt rekord men Black Month är framtiden27.11.2021 08:14:19 CET | Pressmeddelande

Black Friday slår nya rekord medan Black Week – och framförallt Black Month – har en ännu starkare tillväxt. Det konstateras när Prisjakt och Svea Ekonomi summerar Sveriges största shoppinghögtid. Enligt Svea Ekonomi ökade e-handelsförsäljningen under gårdagens Black Friday med 4,1 procent, medan Black Week och Black Month hittills haft en tillväxt på 8,1 % respektive 13,2 % procent. Positivt för konsumenter är att fredagen fortsatt är den billigaste på året: Prisjakts statistik visar att rabatterna i genomsnitt var 21 procent.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum