E.ON Sverige AB

Snart kan du följa din elförbrukning i realtid

Dela

1 miljon av E.ONs kunder i Sverige ska få nästa generations smarta elmätare. Mätare där elkunden kan följa sin dagliga elförbrukning och dessutom läsa av hur mycket el fastigheten producerar från till exempel solenergi.

– Det blir förbättringar inom en rad områden. Elmätarna är förberedda på att kunna hantera mikroproduktion, det vill säga att hushållet både tar emot och matar ut el från till exempel solceller. Dessutom kommer kunden kunna läsa av både produktion och förbrukning av el i nära realtid, säger Robert Tretinjak, programchef på E.ON Energidistribution.

E.ON har valt att samarbeta med det schweiziska företaget Landis+Gyr för att leverera de nya elmätarna och för att etablera tillhörande IT-system.

– I dag kan vi inte se enskilda kunder när det är strömavbrott, endast i vilket område det har skett. Nu kan vi kolla om felet är hos just den kunden eller om det är fler drabbade. Vi kan enkelt uttryckt göra riktade insatser som gör att strömmen kan återställas snabbare, säger Robert Tretinjak.

För att möjliggöra allt detta krävs utöver en ny elmätare också en modern kommunikationslösning. Vi har därför valt en ny kommunikationsteknik (NB IoT – Narrowband Internet of Things) som bygger på mobiltelefoninätet tillsammans med Telia.  

Med start våren 2020 ska 1 000 mätare om dagen bytas ut fram tills sista december 2024. Projektet är ett av E.ONs största någonsin på elnätsidan.

Projektet är ett bra exempel på hur E.ON på bästa sätt kan använda organisationens storlek, resurser, bredd och spetskompetens.

De nya mätarna kan användas i vilket elnät som helst och sedan årsskiftet har även andra elnätsbolag erbjudits möjlighet att installera E.ONs smarta mätsystem.

Kontakter

Contact Landis+Gyr:
Johannes Hackstette
Communications & PR Manager EMEA, Landis+Gyr
Johannes.Hackstette@landisgyr.com
+49 911 723 8707

Bilder

Om

E.ON Sverige AB
E.ON Sverige AB
Carl Gustafs Väg 1
205 09 Malmö

https://www.eon.se

Vi bygger det hållbara samhället

E.ON Sverige ingår i den internationella E.ON-koncernen, som är ett av världens största investerarägda energiföretag. E.ON har cirka 2 200 medarbetare i Sverige.

Följ E.ON Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från E.ON Sverige AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum