Snart öppnar höstterminens ansökan för omställningsstudiestödet – tänk på det här

Omställningsstudiestödet har slagit alla förväntningar sedan ansökan öppnade den 1 oktober 2022 med betydligt fler ansökningar än beräknat. Den 1 april öppnar ansökan för omställningsstudiestöd under hösten 2023, och CSN förväntar sig ett ännu högre söktryck än vad som sågs under förra ansökningsperioden.
– Hösten är den tid då flest börjar att studera så det gör att vi förväntar oss ett ännu högre söktryck nu. Stödet är också känt av fler. Vi vill därför uppmana alla att se efter på CSN:s webbplats om man uppfyller villkoren, och sedan ta kontakt med sin omställningsorganisation får att få rådgivning innan man söker. Omställningsorganisationerna kan hjälpa till att bedöma om utbildningen stärker ställningen på arbetsmarknaden som är ett av de viktigaste villkoren för att få stödet, säger Tobias Berggren, kontorschef för CSN i Visby som handlägger omställningsstudiestödet.
Många villkor
För att få stödet behöver många villkor vara uppfyllda och vissa av villkoren kan ta tid att utreda i handläggningen. Många har fått avslag på sin ansökan för att man inte uppfyller några av de grundläggande villkoren. Stödet kan ges till personer mellan 27 och 62 år som vill vidareutbilda sig för att stärka sin ställning på arbetsmarknaden.
– De vanligaste avslagen är för att utbildningen man sökt för är för lång eller att man inte arbetat tillräckligt länge. Stödet är helt nytt och det är förståeligt att villkoren inte är helt kända, säger Tobias Berggren.
CSN uppskattar att många kan få vänta på besked, i synnerhet om söktrycket blir väldigt stort.
– Stödet räcker till i snitt 8 800 personer under 2023 och dessa ska vi identifiera bland alla ansökningar som kommer in. Det kan ta tid att utreda om den sökande har rätt till stödet, så det är smart att själv se efter om man uppfyller villkoren för omställningsstudiestöd innan man skickar in sin ansökan. Då kan den sökande ha rätt förväntningar och vår handläggning kan gå smidigare, även om vi tror att många kan få vänta på besked när kön med ansökningar blir lång, säger Tobias Berggren.
CSN har fått 1,36 miljarder i anslag från regeringen att dela ut i omställningsstudiestöd. Hälften av anslaget används till vårterminen och hälften till höstterminen. Ansökningarna beviljas i den ordning de inkommer till CSN.
Vanligaste villkoren som ej uppfylls
- Har inte arbetat åtta år de senaste 14 åren.
- Söker en för lång utbildning. Är du under 40 år får utbildningen inte vara längre än två år.
- Utbildningen stärker inte din position på arbetsmarknaden och leder inte till jobb.
Tips för en smidig ansökan
- Se efter om du uppfyller villkoren på csn.se.
- Prata med din omställningsorganisation.
- Planera dina studier och sök utbildningsplats.
- Ta fram de uppgifter som krävs, exempelvis om årsarbetstid och årsinkomst.
- Skicka in din ansökan så snart som möjligt när ansökansomgången för höstterminen öppnar 1 april. Skickar du in din ansökan tidigare än den 1 april kommer din ansökan att avvisas.
Nyckelord
Kontakter
Stefan TärnhuvudPressekreterareCSN
Tel:073 18 16 004pressekreterare@csn.seBilder
Länkar
Om
CSN ansvarar för studiestödet, bidrag och lån till studerande. Varje år betalar CSN ut cirka 45 miljarder kronor till cirka en miljon studerande. Ungefär 1,7 miljoner personer har svenska studielån. CSN beviljar också hemutrustningslån till nyanlända flyktingar samt även körkortslån. Myndigheten finns på 11 orter, från Kiruna i norr till Lund i söder. Huvudkontoret ligger i Sundsvall.
Följ CSN
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från CSN
Svårt att betala på studielånet? Det här kan du göra!8.6.2023 07:30:00 CEST | Nyheter
Har din ekonomi blivit sämre och det är svårare att betala tillbaka på studielånet? Det finns hjälp att få, och vissa saker kan du göra själv!
Förenklat regelverk och fler handläggare behövs till omställningsstudiestödet, bedömer CSN31.5.2023 10:50:08 CEST | Pressmeddelande
Handläggningsläget för omställningsstudiestödet är fortsatt utmanande och kommer att följa med under 2024 om inga stora förändringar sker. CSN bedömer fortfarande att större delen av anslaget för både 2023 och 2024 kommer att behöva lämnas tillbaka. CSN fortsätter därför att äska pengar för att anställa fler handläggare och driver också frågan om ett förenklat regelverk för omställningsstudiestödet.
Ny statistik för omställningsstudiestödet25.5.2023 14:49:18 CEST | Nyheter
CSN har sammanställt statistik för omställningsstudiestödet från 1 oktober fram till vecka 16. Statistiken innefattar ansökningar från 32 000 personer och innehåller uppgifter så som utbildningsval, skolform och inkomst före studier.
Färre studiemedelstagare men högre andel tog studielån under 20224.5.2023 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Under 2022 sjönk antalet studerande med studiemedel, men andelen som lånar pengar till studier ökade till den högsta nivån sedan 2004. Ökningen jämfört med 2021 är 1,2 procentenheter, vilket är den största ökningen sedan 1998.
CSN:s generaldirektör Christina Forsberg talar på konferensen Skills for the green transition – for a competitive Europe 23 mars21.3.2023 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Det unika svenska omställningsstudiestödet uppmärksammas på konferensen Skills for the green transition – for a competititive Europe. Medverkar gör CSN:s generaldirektör Christina Forsberg som kommer att berätta om det halvår som gått sedan införandet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum