Byggföretagen

Snickarpodden vinner Jämställdhetsbygget 2020

Dela

JM:s Snickarpodden, med snickarlärlingarna Linn Gergi och Susanne Wacklin, vinner byggbranschens jämställdhetspris "Jämställdhetsbygget 2020". Deras underhållande och informerande podd har bidragit till att fler kvinnor söker sig till byggbranschen.

JM:s snickarlärlingar Linn Gergi och Susanne Wacklin, som driver Snickarpodden – årets vinnare av byggbranschens jämställdhetspris "Jämställdhetsbygget".
JM:s snickarlärlingar Linn Gergi och Susanne Wacklin, som driver Snickarpodden – årets vinnare av byggbranschens jämställdhetspris "Jämställdhetsbygget".

Det är andra året som Jämställdhetsbygget­ – bygg- och anläggningsbranschens jämställdhetspris – delas ut. Det startades 2018 av fyra unga tjejer och drivs i dag tillsammans med Byggföretagen. Syftet med priset är att sprida exempel på bra jämställdhetssatsningar som leder till en mer attraktiv byggbransch och att fler inspireras till att göra samma sak.

– Snickarpodden, med snickarlärlingarna Linn och Sussie, är verkligen en värdig vinnare och ett utmärkt exempel på hur frågan om jämställdhet kan lyftas på ett underhållande sätt, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Byggföretagen och en av Jämställdhetsbyggets jurymedlemmar. 

I Snickarpodden tar Linn Gergi och Susanne Wacklin med lyssnarna ut på bygget för att berätta om sin vardag som lärlingar på JM. På ett underhållande och ocensurerat sätt ger de en ärlig bild av hur det är att vara ny i byggbranschen. Samtidigt slår de hål på fördomar och lyfter utmaningar, vilket bidrar till att fler kvinnor söker sig till branschen. Snickarpodden har bland annat bidragit till att ansökningarna till JM:s traditionella lärlingsprogram för kvinnor har ökat med över 300 procent.  

– Vi är otroligt glada och tacksamma att få det här priset!  Vi tycker att Jämställdhetsbygget bidrar till ett bra fokus på bland annat en jämställd könsfördelning i byggbranschen, att ha vunnit priset i år ger oss ett bevis på att vi har nått ut till många och att Snickarpodden har gjort skillnad, säger Linn Gergi och Susanne Wacklin, initiativtagare till Snickarpodden. 

En enig jury bestående av: Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen - Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads - Kajsa Hessel, ordförande Byggcheferna och Pernilla Alexandersson, normingenjör, jämställdhetsexpert och vd Add Gender AB utsåg årets vinnare. Snickarpodden blev nominerad för andra året i rad och nominerades från flera håll. 

– Årets nomineringar speglar vad som har dominerat jämställdhetsarbetet inom byggbranschen under det senaste året. Bland annat ser vi att fler företag startar nätverk för kvinnor i branschen. Det har lett till konkreta åtgärder bland annat för bättre arbetsmiljö. Vi ser också att det har skapats helt nya arenor för jämställdhetsfrågor via sociala medier och influencers från branschen, säger Catharina Elmsäter-Svärd.  

Nyckelord

Kontakter

Bilder

JM:s snickarlärlingar Linn Gergi och Susanne Wacklin, som driver Snickarpodden – årets vinnare av byggbranschens jämställdhetspris "Jämställdhetsbygget".
JM:s snickarlärlingar Linn Gergi och Susanne Wacklin, som driver Snickarpodden – årets vinnare av byggbranschens jämställdhetspris "Jämställdhetsbygget".
Ladda ned bild

Länkar

Om

Byggföretagen
Byggföretagen
Storgatan 19, Box 5054
102 42 Stockholm

+46 8 698 58 00https://www.byggforetagen.se

Byggföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för seriösa bygg-, anläggnings- och specialföretag verksamma på den svenska byggmarknaden.

Följ Byggföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggföretagen

Byggföretagen: Positivt med ny kartläggning för ökat bostadsbyggande23.1.2023 09:53:14 CET | Pressmeddelande

Regeringen ger länsstyrelserna i uppdrag att redovisa vilka åtgärder de genomfört tillsammans med kommunerna för att främja bostadsbyggande. - Bostadsbyggandet faller nu snabbt. Tid är pengar och pengar har blivit dyrare på grund av inflation och stigande räntor. Då blir det än viktigare att vidta åtgärder för en effektiv samhällsbyggnadsprocess, säger Anna Broman, bostadspolitisk expert, Byggföretagen.

Sex av tio samhällsbyggnadsutbildningar beviljas inte medel - nu krävs fler utbildningsplatser!12.1.2023 13:02:55 CET | Pressmeddelande

Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) har presenterat vilka yrkeshögskoleutbildningar som beviljas medel att starta 2023. - Sverige har stora behov av bygg- och anläggningsinvesteringar i hela landet. Med begränsade resurser väljer MYH att prioritera teknikområden för att underlätta klimatomställningen inom industrin. Tyvärr drabbas platserna inom samhällsbyggnad, säger Elin Kebert, expert kompetensförsörjning, Byggföretagen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum