Sveriges Allmännytta

Sociala kontrakt – en väg till egen bostad

Dela
Sociala kontrakt är ett viktigt verktyg för att underlätta för den som står långt från bostadsmarknaden att få hyra en bostad. I de flesta fall leder lösningen till ett permanent boende. En ny rapport från Allmännyttan visar att man tar ett mycket stort ansvar för de boendelösningar som riktar sig till de mest utsatta på bostadsmarknaden.

Uppskattningsvis nio av tio av alla sociala kontrakt finns hos Sveriges Allmännyttans medlemsföretag. 96 procent av medlemsföretagen uppger att de tillhandahåller sociala kontrakt.

Sociala kontrakt är ett viktigt verktyg för att underlätta för den som står långt från bostadsmarknaden att få hyra en bostad. I de flesta fall leder lösningen till ett permanent boende. 

– Att antalet sociala kontrakt ökat kraftigt över tid har ibland pekats ut som ett symptom på en misslyckad bostadspolitik. Men då bortser man från den positiva effekt som de sociala kontrakten har. Ett socialt kontrakt blir för många en dörröppnare till ett eget förstahandskontrakt, säger Åsa Schelin, expert boendefrågor vid Sveriges Allmännytta.

Omfattningen av de sociala kontrakten och hur de faktiskt används varierar. Arbetet ser många gånger olika ut och det är inte i alla kommuner ett socialt kontrakt kan övergå till ett tillsvidareavtal.

Om rapporten

Rapporten Allmännyttans bostadssociala ansvar presenteras för tredje gången. Syftet med rapporten är att visa omfattningen av det bostadssociala ansvaret som Sveriges Allmännyttas medlemsföretag tar.
Under våren 2022 skickades en enkät med frågor om bland annat sociala kontrakt, uthyrningskrav, förturer, och hantering av olovlig andrahandsuthyrning till 301 av Sveriges Allmännyttas medlemsföretag. Av dem svarade 227 stycken. Resultatet av den enkäten utgör underlaget för årets rapport, Allmännyttans bostadssociala ansvar – fokus: sociala kontrakt.

Rapporten bifogas samt finns att ladda ner på www.sverigesallmannytta.se

För mer information om rapporten kontakta gärna:

Åsa Schelin, expert på boendefrågor vid Sveriges Allmännytta, asa.schelin@sverigesallmannytta.se

08-406 56 30

Nyckelord

Kontakter

Anna Weihe
Pressansvarig
Sveriges Allmännytta


Tfn: 070-721 20 11

Dokument

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Finalisterna till Allmännyttans bästa renovering 2023 är utsedda19.4.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Juryn har nu valt ut vilka renoveringsprojekt som går till final i tävlingen om Allmännyttans bästa renovering 2023. – Det är härligt att se bredden på årets bidrag! Här hanteras allt från boendeinflytande och trygghet till modern arkitektonisk gestaltning och energieffektivisering. Den som vill ha tips för sitt eget renoveringsprojekt får verkligen behovet tillgodosett, säger Martin Ingvarson, tävlingsgeneral och lokalexpert på Sverige Allmännytta.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum