Socialdemokraterna

Socialdemokraterna kräver att regeringen inrättar en priskommission för matpriserna

Dela
Svenska barnfamiljer pressas hårdare ekonomiskt än på många decennier. Matpriserna har rusat snabbare i Sverige än i många andra länder. Efter regeringens saktfärdiga hantering av kostnadskrisen har Socialdemokraterna krävt att regeringen kallar till sig matkedjorna och ger myndigheterna verktyg att granska priserna. Nu är det dags för nästa steg. Regeringen måste omgående inrätta en priskommission för att hantera de höga matpriserna.

De svenska matpriserna ökar snabbare än i många andra jämförbara länder. Det innebär en enorm press på svenska hushåll – inte minst på barnfamiljer, pensionärer och studenter. Efter krav från bland andra Socialdemokraterna har regeringen bjudit in matkedjorna, och gett myndigheterna i uppdrag att titta på prisutvecklingen. Men det räcker inte.

Nu behöver regeringen omgående inrätta en priskommission som får i uppgift att följa prisutvecklingen och göra det som krävs för att dämpa prisökningarna. I priskommissionen bör alla aktörer från livsmedelskedjan ingå – från producentledet, grossisterna och de stora matkedjorna.

Relevanta myndigheter bör också ingå – SCB, som följer prisutvecklingen, Jordbruksverket som har ansvar för sektorn, och Konkurrensverket som bevakar konkurrensvillkoren.

Även aktörer från civilsamhället bör ingå. Många organisationer har stor vana av att granska priser och dess effekter. Därför bör pensionärsorganisationerna, studentorganisationerna, konsumentorganisationerna och de organisationer som arbetar mot barnfattigdom ingå.

- De svenska matpriserna rusar och det drabbar vanligt folk oerhört hårt. Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson måste sluta släpa benen efter sig. Nu kräver vi att regeringen inrättar en priskommission snabbt, så att vi kan få kontroll över prisökningarna, säger Mikael Damberg, ekonomisk-politisk talesperson

Här kan man se pressträffen om nyheten i efterhand: https://www.youtube.com/live/zEd8rc8Hp3o?feature=share

Bilder

Om

Socialdemokraterna
Socialdemokraterna
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Följ Socialdemokraterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraterna

Socialdemokraterna kräver en handlingsplan för kommande extremsommar8.6.2023 13:34:12 CEST | Pressmeddelande

Enligt långtidsprognoserna står Sverige inför en varm sommar. Likt 2018 ökar därför risken för skogsbränder, torka och problem med skördar. Socialdemokraterna riktar nu fyra krav på regeringen för att rusta Sverige inför kommande månader. Det handlar bland annat om att regeringen redovisar en handlingsplan för att möta sommarens extremväder och inrättar en beredskapsgeneral.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum