Socialdemokraternas PS Kansli

Socialdemokraterna lanserar förslag om språkplikt för nyanlända och invandrare

Dela

Socialdemokraterna vill att alla som lever i Sverige ska kunna prata svenska. Idag presenterade Magdalena Andersson och Ylva Johansson tre reformer, bland annat språkplikt för nyanlända och invandrare, för att fler män och kvinnor som har invandrat till Sverige ska lära sig svenska.

- Att den som har kommit till Sverige ska lära sig svenska och komma i arbete är en viktig del av socialdemokratisk integrationspolitik. Svenska språket är inte bara en nyckel in på arbetsmarknaden utan även in i det svenska samhället. Jobb är grunden för en lyckad integration. För att göra sig anställningsbar krävs i regel kunskaper i svenska. Det förutsätter goda möjligheter att delta i språkundervisning av hög kvalitet, samtidigt som tydliga krav ställs på individen, säger Magdalena Andersson.

- Jag vill särskilt betona vikten av att kvinnor får tillräckliga kunskaper i svenska språket. Det är nyckeln till kvinnors väg in på arbetsmarknaden. När mamma går till jobbet har det positiva effekter både för henne, hennes barn och hennes möjligheter till ett självständigt liv, säger Ylva Johansson. 

Både stöd och krav krävs för att alla som lever i Sverige ska lära sig svenska. Förslagen som presenterats ligger i linje med den omläggning av integrationspolitiken som har genomförts av den socialdemokratiskt ledda regeringen med skärpta krav och möjligheter för snabbare etablering och integration.

Socialdemokraterna vill införa en språkplikt som innebär att det blir obligatoriskt för asylsökande att delta i språkträning. Vid frånvaro från undervisningen ska det gå att dra in den asylsökandes dagersättning. Samma språkplikt ska gälla människor som har försörjningsstöd och som behöver lära sig svenska för att få jobb. Det ska bli obligatoriskt att delta i SFI eller annan språkträning, annars ska försörjningsstöd nekas.

Föräldralediga nyanlända, särskilt kvinnor, behöver lära sig mer svenska för att snabbt komma ut på arbetsmarknaden. Därför vill Socialdemokraterna satsa på öppna förskolor som också har språkträning för föräldrarna. Samtidigt behöver föräldraförsäkringen ses över för att säkerställa att studier i svenska inte behöver avbrytas i samband med föräldraledighet – istället ska språkträning uppmuntras. I den svenska välfärden ska den som behöver vård och omsorg känna sig trygg med att kunna förstå vad personalen säger. Socialdemokraterna vill därför i samråd med arbetsmarknadens parter utforma en modell för språkträning för anställda i välfärden som behöver förbättra sin svenska.

Socialdemokraternas integrationsprinciper är att den som har kommit till Sverige ska lära sig svenska och komma i arbete. Det förutsätter goda möjligheter att delta i språkundervisning av hög kvalitet, samtidigt som tydliga krav ställs på individen.

Förslagen som presenterades idag är en del av det största trygghetsprogrammet i modern tid som Socialdemokraterna presenterar inför valet.

Kontakt:

Isabel Lundin, pressekreterare hos Magdalena Andersson: 076-296 46 38

Natalie Sial, pressekreterare hos Ylva Johansson: 072-520 54 29

Nyckelord

Om

Socialdemokraternas PS Kansli
Socialdemokraternas PS Kansli
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Vi vill se ett starkare samhälle med mer resurser till skolan och sjukvården, högre pensioner och en kompromisslös kamp mot brotten och dess orsaker. Så bygger vi ett tryggare Sverige.

Följ Socialdemokraternas PS Kansli

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraternas PS Kansli

Stefan Löfvens program valdagen 9 september8.9.2018 09:00Pressmeddelande

09.40 Statsministern och Ulla Löfven promenerar från Sagerska huset till vallokalen där statsministern röstar. Fototillfälle. Adress: Riksdagshuset 10.30 Statsministern åker i kampanjbuss tillsammans med vallokomotiven, finansminister Magdalena Andersson, utrikesminister Margot Wallström och försvarsminister Peter Hultqvist. Bussen avgår från Gustav Adolfs torg. Fototillfälle. 10.50 Statsministern och vallokomotiven fikar och samtalar med pensionärer i Sundbyberg. Media är välkomna, statsministern och vallokomotiven finns tillgängliga för kortare kommentarer i anslutning till besöket. Adress: Folkets Hus, Sturegatan 12, Sundbyberg. 12.00 Torgmöte i Vällingby centrum. Statsministern håller tal. SSUs förbundsordförande Philip Botström deltar. Media är välkomna, fototillfälle. Adress: Vällingby centrum, Pajalagatan 36. 12.40 Lunch hemma hos en barnfamilj. Media är välkomna, statsministern finns tillgängliga för kortare kommentarer i anslutning till besöket. Adress: Basgränd, Vällingby Anm

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum