Socialdemokraternas PS Kansli

Socialdemokraterna presenterar förslag för mer kunskap och fler vuxna i skolan

Dela

Idag presenterar Socialdemokraterna flera förslag för mer kunskap i skolan. Ett av förslagen är ytterligare 1 miljard kronor per år i statliga medel till skolan för att anställa fler lärarassistenter.

- I vårt starka samhälle ska vi ha en skola som ger varje barn möjlighet att växa. Kunskapsresultaten ska fortsätta öka och då behöver Sverige fler behöriga lärare men även andra yrkesgrupper i skolan. Därför har regeringen från dag ett prioriterat investeringar i skolan, vården och omsorgen framför stora skattesänkningar. Det har hittills resulterat i 28 000 fler anställda i skolan. Men vi behöver göra mer, säger finansminister Magdalena Andersson.

Nyckeln till höjda kunskapsresultat är fler behöriga lärare och fler anställda i skolan som kan avlasta lärarna. Alla barn ska möta behöriga lärare oavsett var i landet man bor.

Socialdemokraterna föreslår därför följande förslag:

Fler lärarassistenter för ökat fokus på kunskap

  • Socialdemokraterna vill tillföra ytterligare 1 miljard kronor per år till skolan för att anställa fler lärarassistenter. Genom att staten täcker upp hälften av lönekostnaden möjliggör satsningen ca 5000 nya lärarassistenter. Detta utöver de 6 miljarder per år som redan går till skolan och som kan användas till bland annat lärarassistenter. Dessutom tillförs kommunsektorn över 35 miljarder kronor till välfärden under 2018, där en stor del går till skolan.
  • Socialdemokraterna vill även införa snabba och effektiva kurser för lärarassistenter. Det ska vara korta kurser på olika nivåer. Lärarassistenter behöver ha kunskap om t.ex. konflikthantering, skolans värdegrund och ledarskap i klassrummet.

- Idag tvingas många lärare ägna mycket tid åt andra uppgifter än undervisning. Det kan handla om att fylla i blanketter och redovisningar, förbereda föräldramöten och utflykter, kopiera prov, ställa i ordning klassrum, vara rastvakt och mycket annat. I en tid av stor lärarbrist behöver lärare få ägna sig åt det som de är bäst på, att undervisa, säger Anna Ekström, gymnasie-och kunskapslyftsminister.

- Utöver detta vill vi även införa snabba och effektiva kurser för lärarassistenter. Kurserna ska vara möjliga att läsa på distans, under sommaren och på deltid. En del av kurserna ska också gå att tillgodoräkna sig för den som senare vill bli lärare, säger Anna Ekström.

Fler ska kunna bli lärare

  • Socialdemokraterna vill införa en ny nationell utbildningsform som kombinerar jobb och studier i hela landet – Läraraspiranter. Dessa ska anställas i skolan med lön från dag ett samtidigt som de studerar till lärare. Det kommer leda till att fler väljer att utbilda sig till lärare, att skolorna får mer personal och att orter som har svårt att locka behöriga lärare får möjlighet att rekrytera.
  • Socialdemokraterna vill göra det enklare för akademiker att bli lärare. Det innebär att fler högskole- och universitetsutbildningar ska ge lärarexamen, att akademiska ämneskunskaper ska ge bättre behörighet och att alla behöriga akademiker som vill bli lärare ska erbjudas en plats på KPU (kompletterande pedagogisk utbildning).

- Alla barn ska möta behöriga lärare oavsett var i landet man bor. Men lärarbristen är allvarlig i många glesbygdsområden. Därför behöver staten se till att lärare utbildas och går att anställa i hela landet, genom en ny nationell utbildningsform som kombinerar jobb och studier i hela landet – Läraraspiranter, säger Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning.

Kontakt:

Isabel Lundin, pressekreterare hos finansminister Magdalena Andersson

Tel: 076 – 296 46 38

Malin Appelgren, pressekreterare hos Anna Ekström, gymnasie- och kunskapslyftsminister

Tel: 072- 208 96 16

Sam Assadi, Pressekreterare hos Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning

Tel. 072-538 13 43

Nyckelord

Om

Socialdemokraternas PS Kansli
Socialdemokraternas PS Kansli
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Vi vill se ett starkare samhälle med mer resurser till skolan och sjukvården, högre pensioner och en kompromisslös kamp mot brotten och dess orsaker. Så bygger vi ett tryggare Sverige.

Följ Socialdemokraternas PS Kansli

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraternas PS Kansli

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum