Socialdemokraternas PS Kansli

Socialdemokraterna: Stopplag ska förhindra fler NKS-affärer

Dela

Det moderatledda sjukhusbygget Nya Karolinska Solna och dess dyra driftavtal kostar cirka 60 miljarder av skattebetalarnas pengar.

Socialdemokraterna anser att vårdens pengar ska gå till vård, inte till dyra upphandlingar och höga konsultnotor. För att förhindra fler NKS-affärer går Socialdemokraterna till val på att införa ett stopp för s k OPS-avtal inom sjukvården.

- Det är helt orimligt att svenska skattepengar går till att bygga ett sjukhus som är dyrare än Wembley i London, Burj Khalifa i Dubai och lyxhotellet Bellagio i Las Vegas. Skattebetalare måste kunna lita på att offentliga medel används på bästa sätt. Därför behövs en stopplag för OPS i sjukvården, säger civilminister Ardalan Shekarabi.

Nya Karolinska Solna är det första större exemplet på en OPS-lösning i svensk sjukvård – en finansieringsmodell som drevs igenom av den styrande alliansen i Stockholms läns landsting. Förutom skenande kostnader för byggnation och drift har det handlat om vidlyftiga konsultarvoden med bristande underlag, personer i centrala beslutspositioner som riskerar att vara jäviga, en pågående undersökning av advokatbyrå där polisanmälan ännu inte uteslutits, risker för patientsäkerheten och växande vårdköer i kaoset efter omorganisationen.

- Vården på Nya Karolinska är fantastisk, men det är tack vare personalen och trots OPS-avtal och brister i byggnaden. Vi har hela tiden varit emot OPS-lösningen eftersom vårdens pengar ska gå till vård, säger oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S).

För Socialdemokraterna är det glasklart. I ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige ska sjukvården vara trygg för alla. Att vården finns där när du behöver den är grundläggande i vårt samhällsbygge.

Socialdemokraterna säger nej till fler ideologiskt drivna NKS-experiment och går till val på att införa en stopplag för OPS i sjukvården.

- Landstingsvalet är ett val om vem som ska styra över sjukvården, avtal och verksamhet på Nya Karolinska. Om vi får förtroendet kommer vi städa upp i Moderaternas NKS-affär, och vi är beredda att häva avtalet. Alliansen har lyssnat för mycket på konsulter, säger Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd.

Genom en stopplag för OPS inom sjukvården ska fler NKS-affärer förhindras, och på så sätt säkerställs att vårdens pengar går till vård. En stopplag kan förhindra att ideologiska skygglappar skymmer sikten för hur skattebetalarnas pengar används på bästa möjliga sätt.

Vad Socialdemokraterna gjort i regeringsställning

• Tillsatt en utredning för att mot bakgrund av NKS utreda offentlig-privat samverkan, styrning och kontroll inom hälso- och sjukvården

• Tillsatt en utredning för att se över lagstiftning för att säkerställa att pengar till vård också går till vård och att det är behoven som styr (Styrning för en mer jämlik vård)

• Förbjudit försäljning av välfärdsverksamheter till underpris.

Fakta/Vad är OPS?

OPS, Offentlig-privat samverkan, är en form av upphandling där inte bara själva byggandet av till exempel ett sjukhus eller en motorväg överlåts på ett privat företag utan även finansiering och eventuellt drift. Syftet är bland annat att själva risken för fördyrning tas av den som OPS-avtalets sluts med, så att det privata bolaget bär risken, samt att få fram pengar för investeringar. Utfallet har dock ofta varit motsatsen, genom fördyrande avtal som fått tecknas efterhand för att lösa löpande situationer.

Presskontakter:

Andreas Enbuske, pressansvarig Erika Ullberg, 070-737 65 70

Matilda Glas, pressekreterare Ardalan Shekarabi, 070-367 03 64

Nyckelord

Om

Socialdemokraternas PS Kansli
Socialdemokraternas PS Kansli
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Vi vill se ett starkare samhälle med mer resurser till skolan och sjukvården, högre pensioner och en kompromisslös kamp mot brotten och dess orsaker. Så bygger vi ett tryggare Sverige.

Följ Socialdemokraternas PS Kansli

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraternas PS Kansli

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum