Socialdemokraterna

Socialdemokraterna tar initiativ för att skydda det svenska alkoholmonopolet

Dela
Socialdemokraterna agerar i riksdagen för att skydda det svenska alkoholmonopolet. Jurister har pekat på riskerna för att ett införande av gårdsförsäljning skulle kunna innebära att EU anser att Sverige avskaffat vårt alkoholmonopol och att marknaden därmed öppnas upp för alla europeiska företag. Socialdemokraterna anser att ett minimikrav för att gå vidare med gårdsförsäljningsutredningens förslag är att regeringen notifierar EU och begär ett förhandsbesked om att förslagen är förenliga med det nuvarande svenska alkoholmonopolet.

Under den förra mandatperioden gavs en särskild utredare i uppdrag att utreda gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker, under förutsättning att Systembolagets monopol säkras. Utredningen presenterade sina förslag i december 2021 och lämnar förslag som innebär att det ska införas nya möjligheter för företag att sälja alkohol direkt till privatpersoner i Sverige. Dryckerna ska då vara egentillverkade och säljas i anslutning till betalda studiebesök på platsen. Utredningens bedömning är att dessa förslag kan införas utan att hota Systembolagets juridiska ensamrätt att i övrigt sälja alkohol till privatpersoner.

Efter att förslagen presenterats har tunga remissinstanser pekat på att utredningen bedömning inte håller. Den europeiska vinnäringens branschförening Comité Européen des Entreprises Vins skriver t.ex. i sitt remissvar att de anser att förslaget bryter mot EU:s fördrag och att de är villiga att driva process mot Sverige ifall förslagen genomförs. Därför gjordes också en intern rättsutredning inom Socialdepartementet vars samlade bedömning var att utredningens förslag ”inte uppfyller utredningens direktiv att monopolet ska vara säkrat.”

Socialdemokraterna anser därför att ett minimikrav för att gå vidare med gårdsförsäljningsutredningens förslag är att regeringen notifierar EU och begär ett förhandsbesked avseende gårdsförsäljningsutredningens förslags förenlighet med det svenska alkoholmonopolet. Socialdemokraterna kommer inom kort agera i riksdagens socialutskott för att ett sådant förhandsbesked inhämtas.

- Det svenska alkoholmonopolet ska skyddas. Ett införande av gårdsförsäljning får inte innebära att vinstdrivande intressen bakvägen tar över försäljning av alkohol i Sverige. Därför kräver vi ett klargörande från EU innan andra beslut tas, säger Lena Hallengren, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen

- Vårt krav är därför att Sverige notifierar EU och begär ett förhandsbesked när det gäller frågan huruvida gårdsförsäljningsutredningens förslag är förenligt med det svenska alkoholmonopolet.Det är enda sättet att med trygghet veta att vi inte riskerar monopolet, säger Fredrik Lundh Sammeli (S), gruppledare i socialutskottet

Presskontakt: Johannes Svensson, 076-766 5326, johannes.svensson@socialdemokraterna.se 

Om

Socialdemokraterna
Socialdemokraterna
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Följ Socialdemokraterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraterna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum