Socialdemokraternas PS Kansli

Socialdemokraterna vill se över strandskyddet

Dela

I vårt starka samhälle ska det gå att bygga, arbeta och leva i hela landet. Socialdemokraterna vill därför under nästa mandatperiod se över strandskyddet i syfte att främja landsbygdsutvecklingen och göra det lättare att bygga sjönära på landsbygden där tillgången till stränder är stor.

- Dagens strandskyddsregler är inte anpassade till våra landsändars olika behov och förutsättningar. Det behövs hus, jobb och tillväxt i attraktiva lägen på landsbygden och det kan vi bidra till utan att allmänheten stängs ute från stränderna, säger statsminister Stefan Löfven.

Många upplever dagens strandskyddsregler som orättvisa och att strandskyddet i praktiken inte tillämpas lika hårt i städerna som på landsbygden. Det behövs ett regelverk som väger in var exploateringen är lägre för att ge bättre förutsättningar för bostäder och näringsverksamhet i lågt exploaterade områden där det finns god tillgång på stränder.

- I dag är det ofta svårare att få bygglov vid Arjeplogs över 8000 sjöar än vad det är i tätbebyggda områden. Det är inte rimligt. Det här är en rättvisefråga som handlar om att hela Sverige ska leva och utvecklas, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

En ökad differentiering av lagstiftningen, som på allvar tar hänsyn till att tillgång till sjöar och stränder varierar i landet, liksom befolkningstäthet och exploateringstryck, behöver genomföras. Särskilt prioriterade områden är Norrlands inland samt glesbygdskommuner i Syd- och Mellansverige med ett stort antal sjöar.

Strandskyddet ska samtidigt värnas och tillgången till obrutna strandlinjer förstärkas i exploaterade områden utefter Sydsveriges kuster som Bohuslän och Göteborgs skärgård, Hallands och Skånes strandlinjer, Öland och Gotland, Sankt Annas Skärgård, Stockholms skärgård och Roslagskusten.

Presskontakt:

Jonatan Holst, pressekreterare hos statsminister Stefan Löfven 072-227 85 35

Maria Soläng, pressekreterare hos landsbygdsminister Sven-Erik Bucht 072-206 19 47

Nyckelord

Om

Socialdemokraternas PS Kansli
Socialdemokraternas PS Kansli
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Vi vill se ett starkare samhälle med mer resurser till skolan och sjukvården, högre pensioner och en kompromisslös kamp mot brotten och dess orsaker. Så bygger vi ett tryggare Sverige.

Följ Socialdemokraternas PS Kansli

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraternas PS Kansli

Socialdemokraterna i Almedalen 201928.6.2019 09:37:18 CESTPressmeddelande

Söndag 30 juni Invigningsceremoni: Utbildningsminister Anna Ekström en av talarna Temat för invigningen är en hyllning till demokratin som fyller 100 år i år. Utbildningsminister Anna Ekström är en av invigningstalarna, tillsammans med bland andra talman Andreas Norlén och demokratiminister Amanda Lind. Tid: 14:30-15:30 Plats: Almedalens scen Presskontakt för Anna Ekström är Anja L Sundberg, 076-116 77 45. Torsdag 4 juli Ekonomiskt seminarium: Så klarar vi välfärden när allt fler lever allt längre Finansminister Magdalena Andersson bjuder in till Socialdemokraternas ekonomiska seminarium, där temat för i år är hur vi klarar välfärden när allt fler lever allt längre. Samtalet leds av Katrine Marçal, journalist och författare, och deltar gör förutom Magdalena Andersson själv även Anders Ekholm, senior advisor vid Institutet för framtidsstudier, Karin Sundin, regionråd i Region Örebro samt Catharina Borgenstierna, VD för Camanio Care. Tid: 13:15-14:45 Plats: Aulan, S:t Hansskolan, S:t Han

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum