Socialdemokraterna

Socialdemokraternas ekonomiska seminarium: Så klarar vi välfärden när fler lever allt längre

Dela

Att fler svenskar lever allt längre är en framgång för folkhälsan och ett styrkebesked för den välfärd vi gemensamt byggt upp. Att de stora 90-talistkullarna nu går in i barnafödande ålder bidrar också till att förändra ålderssammansättningen i befolkningen.

Utvecklingen innebär att vi behöver skjuta till stora resurser till välfärden, bygga skolor och äldreboenden och rekrytera tiotusentals undersköterskor, lärare och barnskötare, nu och under de kommande åren. Många kommuner och regioner befinner sig i skarpt läge redan idag med ansträngd ekonomi och brist på personal. Hur ska välfärden säkras? Vilka fler utmaningar finns? Hur fördelar sig ansvaret för att garantera kvalitet i välfärden mellan stat, region och kommun? Och givet att vi lyckas avsätta de ekonomiska resurserna som krävs – hur hittar vi tillräckligt många kompetenta medarbetare som vill jobba i välfärden?

Till seminariet har Magdalena Andersson bjudit in en panel av företrädare från kommunsektorn, akademin och näringslivet för att diskutera tänkbara lösningar för de ökade behoven inom välfärden.

– En stark, generell välfärd är ett av våra viktigaste verktyg för att nå ett jämlikt samhälle.  Välfärden måste sättas i främsta rummet, före andra kostsamma reformer och framförallt före stora skattesänkningar. För att vi ska kunna ge våra allt fler äldre en trygg ålderdom och för att ge våra barn en bra utbildning krävs det att vi prioriterar välfärden, säger finansminister Magdalena Andersson.

Information

Dag och tid: torsdag den 4 juli kl. 13.15–14.45

Plats: Aulan, S:t Hansskolan, S:t Hansgatan 32, Visby

Medverkande

Magdalena Andersson, finansminister, Socialdemokraterna
Anders Ekholm, senior rådgivare, Institutet för framtidsstudier
Karin Sundin, regionråd, Region Örebro
Catharina Borgenstierna, VD, Camanio Care

Moderator

Katrine Marçal, författare och journalist

Anmälan

Antalet platser är begränsat.

Anmäl deltagande till press@socialdemokraterna.se, för att ta del av för press reserverade platser.

Presskontakt, finansminister Magdalena Andersson:
Isabel Lundin, 076-296 46 38
Per Strängberg, 073-093 90 56

Presskontakt, ekonomiskpolitiska seminariet:
Socialdemokraternas pressjour, 08-700 26 83

Om

Socialdemokraterna
Socialdemokraterna
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Vi vill se ett starkare samhälle med mer resurser till skolan och sjukvården, högre pensioner och en kompromisslös kamp mot brotten och dess orsaker. Så bygger vi ett tryggare Sverige.

Följ Socialdemokraterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraterna

Skolan viktigt vaccin mot kriminalitet4.2.2020 14:52:25 CETPressmeddelande

Svenska folket ser kopplingen mellan misslyckanden i skolan och risk för kriminalitet. En ökad utslagning och segregation skapar otrygghet. Om barn och unga inte lyckas i skolan ökar riskerna att hamna snett. Lika hårda som vi ska vara mot brotten ska vi vara mot brottens orsaker. Då räcker det inte att göra som det högerkonservativa blocket med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, som gärna ställer upp på regeringens förslag om skärpta straff men som samtidigt rycker undan långsiktiga satsningar på utsatta områden. Socialdemokraterna driver en politik som lägger hela pusslet för ett starkt och tryggt samhälle.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum