Socialdemokraterna

Socialdemokraternas valmanifest – Det största trygghetsprogrammet i modern tid

Dela

Socialdemokraterna har idag presenterat sitt valmanifest. Genom resurser till sjukvård och skola, högre pensioner och en kompromisslös kamp mot brotten och brottens orsaker vill socialdemokraterna skapa ett starkare samhälle, ett tryggare Sverige.

- Valet den 9 september är en folkomröstning om välfärden. Vi socialdemokrater har idag presenterat det största trygghetsprogrammet i modern tid för ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige. Mot detta står Moderaterna och Sverigedemokraternas förslag på sänkta löner, försämrad anställningstrygghet och stora skattesänkningar för de allra rikast, säger Stefan Löfven.

Valmanifest beskriver både riktningen och prioriteringarna för socialdemokraternas politik de kommande åren samt presenterar konkreta förslag för ett starkare samhälle. Totalt omfattar de nya reformerna i valmanifestet ca 40 miljarder. Till det kommer politik för de kommande åren som den s-ledda regeringen lagt fram i budgeten för 2018. Förslagen ligger i linje med vad nuvarande ekonomiska prognoser bedöms vara möjligt de kommande åren.

Socialdemokraterna vill skjuta till över 35 miljarder kronor till välfärden nästa mandatperiod, anställa ytterligare 14 000 i vården till år 2022 och stärka polisen med 10 000 fler polisanställda.

Stark svensk ekonomi ska komma alla till del

Svensk ekonomi är stark. Sysselsättningsgraden i Sverige är i dag den högsta som någonsin uppmätts i ett EU-land och 300 000 fler går till jobbet sedan regeringen tillträdde. 100 000 av dessa i skola, vård och omsorg. Statsskulden är på sin lägsta nivå sedan 1977.

- Under de senaste fyra åren har vi lagt om politiken i Sverige. Vi har vänt budgetunderskott till överskott, minskat arbetslösheten och betalat av på statsskulden, samtidigt som vi investerat i välfärden. Den ekonomiska styrkan ska nu komma alla till del, i hela landet. Vi prioriterar det framför skattesänkningar för de som tjänar mest, säger Magdalena Andersson.

Ny reform för barnfamiljer

Socialdemokraterna presenterar idag en ny reform. Många föräldrar har det svårt att ta ledigt under skollov eller planeringsdagar, inte minst yrkesgrupper som t ex undersköterskor eller poliser. Socialdemokraterna vill därför införa en extra veckas ledighet för föräldrar, en familjevecka. Föräldrar med barn mellan 4 och 16 år ska få ytterligare fem lediga dagar var varje år som de kan ta ut när barnen inte kan vara i förskolan eller skolan på grund av lov eller planeringsdagar. Så underlättar socialdemokraterna i vardagen för föräldrar som jobbar och ser till att fler kan arbeta heltid.

Valmanifestet i korthet

Socialdemokraterna går till val på att bygga ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige. Bland annat vill partiet:

  1. Anställa 14 000 fler i vården, korta köerna och tillföra 20 miljarder mer till välfärden.
  2. Stoppa vinstjakten i välfärden och förbjuda religiösa friskolor.
  3. Höja pensionen för vanligt folk och ta bort den orättfärdiga pensionärsskatten.
  4. Satsa på fler lärare och lärarassistenter och studiero i skolan, så att eleverna lär sig mer.
  5. Införa en extra veckas ledighet för föräldrar.
  6. Öka antalet polisanställda med 10 000, skärpta straff och stoppa gängkriminaliteten.
  7. Ha en hållbar migrationspolitik och arbeta för att få fler länder att ta ansvar.
  8. Fler jobb i hela Sverige, med tryggare anställningar och stärkt rätt till heltidsanställning.
  9. Fler bostäder till rimlig kostnad till unga.
  10. En historiskt stor investering i vägar och järnvägar i hela landet.

Kontakt:

Ingela Nilsson, pressekreterare hos Stefan Löfven: 072-551 41 16

Isabel Lundin, pressekreterare hos Magdalena Andersson: 076-296 46 38

Gösta Brunnander, pressekreterare hos Magdalena Andersson: 072-544 28 66

Om

Socialdemokraterna
Socialdemokraterna
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Vi vill se ett starkare samhälle med mer resurser till skolan och sjukvården, högre pensioner och en kompromisslös kamp mot brotten och dess orsaker. Så bygger vi ett tryggare Sverige.

Följ Socialdemokraterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraterna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum