European Energy

Solcellsparken i Svedberga ett steg närmare förverkligande

Dela

Energimarknadsinspektionen, Ei, har beslutat att ledningsnätet inom den planerade solcellsparken i Svedberga utanför Helsingborg och anslutningsledningar till transformatorstation omfattas av undantaget från nätkoncession enligt ellagen. Det innebär att European Energy har kommit ett steg närmare att förverkliga projektet som årligen kan tillföra förnybar el motsvarande 35 000 villahushålls årsförbrukning.

Fotomontage solcellsparken i Svedberga
Fotomontage solcellsparken i Svedberga

– Det är ett mycket positivt besked som sannolikt kommer att bli vägledande för andra större solcellsparker i Sverige, säger Peter Braun, chef för projektutveckling i Sverige, Norge och Finland.

Beslutet innebär att elledningarna i Svedberga är undantagna från kravet om nätkoncession och får byggas utan tillstånd. Om Länsstyrelsen Skåne godkänner projektet, kan solcellsparken börja anläggas inom kort och stå färdig om cirka två år.

– Det finns ett stort behov av ny, förnybar energi i södra Sverige. Förnybar el är motorn i den gröna omställningen, säger Peter Braun.

Energimarknadsinspektionen hänvisar i sitt beslut till tre kriterier för att bevilja undantag från kravet om nätkoncession. Det första är att ledningsnätet ska vara internt, det vill säga att innehavaren överför el för egen räkning. De andra kriterierna är att ledningsnätet ska vara väl avgränsat och inte för utbrett. European Energys anläggning i Svedberga lever upp till alla tre kraven.

– Det finns en stor potential för solkraft i södra Sverige där solinstrålningen är på samma nivå som i Danmark och norra Tyskland. Vårt mål är att solkraft ska utgöra minst 10–15 procent av den svenska elmixen och då krävs en rejäl utbyggnad av solcellsparker, säger Peter Braun.

Fakta om Solcellsparken i Svedberga:

  • Sveriges största solcellspark
  • Installerad effekt 168 MW
  • Ungefärlig produktion 147GWh/år
  • 232 hektar varav 76 hektar täcks av solceller
  • Marken runt och mellan panelerna odlas med vall
  • Cirka 4.7 meter mellan panelraderna
  • Byggtid 12-16 månader
  • Solceller på horisontella, enaxlade solspårare som följer solen från öst till väst
  • Insynsskydd med 100 000 träd och buskar
  • Ansluts till Öresundskrafts 130 kV regionnät 

Kontakter

Bilder

Fotomontage solcellsparken i Svedberga
Fotomontage solcellsparken i Svedberga
Ladda ned bild
Lokalisering för den planerade solcellsparken i Svedberga
Lokalisering för den planerade solcellsparken i Svedberga
Ladda ned bild
Fotomontage solcellsparken i Svedberga
Fotomontage solcellsparken i Svedberga
Ladda ned bild
Solpaneler med enaxlade solspårare
Solpaneler med enaxlade solspårare
Ladda ned bild

Om

European Energy
European Energy
World Trade Centre Växjö, Södra Järnvägsgatan 4A
352 36 Växjö

+46 709 56 00 80https://se.europeanenergy.com

European Energy är ett danskt företag som utvecklar, bygger och driver vind- och solkraftparker samt Power-to-X-anläggningar i ett stort antal länder, både i Europa och globalt. Sverige är en av bolagets nyckelmarknader. European Energys verksamhet är helt inriktad på grön energi och omställning till 100 procent förnybar energiproduktion. Läs mer om European Energy på LinkedIn eller www.europeanenergy.com/se

Följ European Energy

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från European Energy

Solparken i Kingebol ett steg närmare verklighet29.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

European Energy har nu skickat in ansökan om Samråd för Myren PV (photovoltaic) till Länsstyrelsen i Västra Götalands län. Projektet ligger i anslutning till vindkraftsparken Kingebol, i Åmåls kommun och kan komma att bli Sveriges första hybridanläggning med både sol och vindkraft. När solparken är i drift kommer den att producera el motsvarande 9 000 villors årliga förbrukning av hushållsel. Ett väsentligt bidrag till den gröna omställningen.

European Energy driftsätter vindparken i Kingebol – och presenterar planer på en solpark i samma område15.11.2022 14:01:40 CET | Pressmeddelande

European Energy Sverige har nu färdigställt vindparken Kingebol i Åmåls kommun. Alla tester är klara och de sex vindkraftverken producerar ny grön el som matas ut via Vattenfalls regionnät. Full driftssättning kommer att ske under den närmaste veckan. Den årliga produktionen är på 108 GWh vilket motsvarar 20 000 villors årsförbrukning av hushållsel. Idag visades parken för media och samtidigt presenterades nya planer för området.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum