Solna stad

Solna stad lanserar trafiksäker lösning för uthyrning av elsparkcyklar

Dela

Solna stad har kommit överens med Lime AB om uthyrning av elsparkcyklar på allmän plats. Ett femtiotal skyltade platser har valts ut runt om i Solna, där parkering och uthyrning kan ske på ett trafiksäkert sätt och utan att störa i stadsmiljön. Det är första gången som fasta stationer för elsparkcyklar införs i Sverige.

Solna stad och Lime AB har kommit överens om villkor för upplåtelse av mark för uthyrning av elsparkcyklar i Solna. Det är det första avtal som undertecknats sedan nya ordningsföreskrifterna trädde i kraft under hösten 2020. Till att börja med har femtio platser valts ut runtom i Solna och började användas från och med den 24 september 2021, efter att polistillstånd beviljats.

– Som första kommun i landet har vi lanserat ett system med fasta stationer för uthyrning av elsparkcyklar, som inte stör vare sig trafik eller stadsmiljö. Andra kommuner är välkomna att följa vårt exempel och vi är öppna för överenskommelser med fler företag för trafiksäker uthyrning, säger Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande, Solna stad.

Femtio trafiksäkra platser för uthyrning

Företag behöver enligt de nya ordningsföreskrifterna tillstånd för uthyrning av elsparkcyklar på allmän plats. Företagen har rätt att ställa upp elsparkcyklar på samtliga femtio platser som pekats ut i ordningsföreskrifterna. På var och en av platserna ryms ett tjugotal elsparkcyklar och platserna är utspridda i Solnas alla stadsdelar. Syftet är att uthyrning och parkering av elsparkcyklar ska kunna ske på ett så trafiksäkert sätt som möjligt och inte utgöra ett hinder i stadsmiljön för till exempel gående, cyklister eller rullstolsanvändare.

Kontakter

Dokument

Om

Solna stad
Solna stad
Stadshusgången 2
171 45 Solna

08-7461000http://www.solna.se

Solna är en framtidsstad i tillväxt, unikt belägen mellan Hagaparkens lugn och huvudstadens puls. Varje dag fördubblas befolkningen av människor som jobbar här eller besöker oss. Och i takt med att Solnaborna blir fler växer nya kvarter och stadsdelar fram, kollektivtrafiken byggs ut och allt fler företag etablerar sig i staden. Här kan du ta del av stadens pressmeddelanden om till exempel nya detaljplaner och hållbar stadsutveckling.

Följ Solna stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Solna stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum