Solna Stad

Solna stads musikstipendier 2018

Dela

Fyra unga musiktalanger får Solna stads musikstipendium för 2018. Utdelningen sker traditionsenligt i Hagaparken den 6 juni i samband med nationaldagsfirandet.

Från vänster: Vera Holmgeir, Olle Ström, Victor Song och Eliot Nordqvist.
Från vänster: Vera Holmgeir, Olle Ström, Victor Song och Eliot Nordqvist.

Under de senaste 10 åren har Solna stads musikstipendium delats ut vartannat år till unga musiktalanger i länet. Nytt för 2018 är att kategorin nutida populärmusik tillkommit i Lilla musikstipendiet, som tidigare endast gällt klassisk musik.

Nedan presenteras 2018 års stipendiater – fyra personer som utmärker sig med inlevelse och scenisk närvaro i sin sång, trumspel och piano. Stipendieutdelning sker traditionsenligt på Stora scenen i Hagaparken onsdag 6 juni i samband med Operan i Haga - Solna stads nationaldagsfirande i samarbete med Kungliga Operan och Kungliga hovstaterna.

Lilla musikstipendiet – nutida populärmusik, 8-15 år tilldelas:

Vera Holmgeir.
Vera är 14 år, älskar att sjunga och vill bli artist. Hon har gått i Solna kulturskola sedan hon var 6 år och vill använda stipendiet till att bekosta fler lektioner i sång och olika instrument.

Juryn tilldelar Vera Holmgeir 2 500 med följande motivering:
”Framför sånger med musikalitet och inlevelse. Hon sjunger med god och varierad sångteknik och brinner för musiken. Detta vill vi uppmuntra genom stipendiet och önskar Vera lycka till med musiken i framtiden.”

Olle Ström.
Olle är 14 år och går i åttonde klass på Kulturama i Sundbyberg. Han har varit med i Solna kulturskolas musikalgrupper sedan nio års ålder, men för stipendiejuryn är det trumspelet som Olle har visat upp. Han spelar, skapar och spelar in egna låtar tillsammans med sin halvbror och för stipendiesumman tänker han utveckla musik- och inspelningsutrustningen för att komma vidare i sin musikaliska utveckling.

Olle Ström tilldelas 2 500 kronor med följande motivering:
”Spelar trummor med inlevelse och naturligt sväng. Han är fokuserad och spelar musikaliskt med god variation. Detta vill vi uppmuntra genom stipendiet och önskar Olle lycka till med musiken i framtiden.”

Lilla musikstipendiet – klassisk musik, 8-15 år tilldelas:

Victor Song.
Victor är 16 år och började spela piano för nio år sedan då familjen fortfarande bodde i England. Sedan sex år tillbaka bor han i Järvastaden i Solna, går på Södra Latins Gymnasium och sysslar mycket med musicerande och musikproduktion med vännerna på fritiden. Stipendiet kommer Victor att använda till notböcker och bättre utrustning för musikproduktion.

Juryn tilldelar Victor Song 2 000 kr med följande motivering:
”För spirituellt och känslosamt musicerande som bådar gott för framtiden.”

Krausstipendiet tilldelas:

Eliot Nordqvist.
Eliot är nyss fyllda 19 år och en mångsysslare som förutom musiken gärna sysslar med sport, konst, dans och poesi. Pianot har varit den ständiga följeslagaren sedan fyra års ålder – senare har även gitarr, fiol och klarinett tillkommit. Även komposition blev tidigt en del av Eliots musikaliska palett, och senare även kompletterat med dirigering. Eliot har redan mottagit flera stipendier och som vinnare av Polstjärnepriset representerade han Sverige i Eurovision Young Musicians 2016. Eliot går tredje året på musikerutbildningen, Lilla Akademien i Stockholm och avser använda stipendiet till sin fortsatta musikaliska utbildning.

Juryn tilldelar Eliot Nordqvist 12 000 kr med följande motivering:
”För scenisk närvaro, detaljnoggrannhet och själfullt musikskapande som blir spännande att följa.”

Jury

Kraus och Lilla musikstipendiet, klassisk musik
Mattias Holmström
Andrej Nikolaev
Charlotta Nässén

Lilla musikstipendiet, nutida populärmusik
Robert Eriksson
Agneta Lange

Bilder

Från vänster: Vera Holmgeir, Olle Ström, Victor Song och Eliot Nordqvist.
Från vänster: Vera Holmgeir, Olle Ström, Victor Song och Eliot Nordqvist.
Ladda ned bild

Om

Solna Stad
Solna Stad
Stadshusgången 2
171 45 Solna

08-7461000http://www.solna.se

Solna är en framtidsstad i tillväxt, unikt belägen mellan Kungliga nationalstadsparkens lugn och storstadens puls. Här kan du läsa mer om Solna, om hur stadens styrs, om stadens organisation, historia och framtidsplaner. Här kan du även läsa hur dina skattepengar används och om andra frågor som är viktiga för Solna.

Följ Solna Stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Solna Stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum