Solna stad

Solnavägen utvecklas till levande stadsgata – nu börjar nästa etapp

Dela

Solnavägen omvandlas från trafikled till en levande stadsgata, från Råsundavägen i norr till Hagastaden och Stockholms innerstad i söder. Under sommaren 2021 inleds nästa etapp i utvecklingen, med arbeten som påverkar trafiken tillfälligt på delar av Solnavägen.

Nya stadskvarter för bostäder byggs på parkeringsdäcket vid Solna centrum och Solnavägen. Illustration: BAU
Nya stadskvarter för bostäder byggs på parkeringsdäcket vid Solna centrum och Solnavägen. Illustration: BAU

Utvecklingen med att omvandla Solnavägen till en levande stadsgata fortsätter. Solnavägen ska utvecklas från trafikled till stadsboulevard med fokus på cykel, gång och busstrafik. Nya stadskvarter växer längs vägen med en blandning av bostäder, arbetsplatser och lokaler i gatuplan för till exempel restauranger, butiker och service.

– Med omvandlingen av Solnavägen skapar vi en levande stadsboulevard, från Hagastaden vid gränsen till Stockholms innerstad till Råsunda torg. Nya bostäder, arbetsplater och ett brett utbud av till exempel restauranger, butiker och caféer i gatuplan bidrar till en mer attraktiv och trygg stadsmiljö längs gatan. Samtidigt bidrar flera av projekten till stadens medfinansiering av ny tunnelbana, säger Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande, Solna stad.

5000 nya bostäder längs Solnavägen

Under de kommande åren planeras omkring 5 000 nya bostäder och nya arbetsplatser längs den drygt tre kilometer långa Solnavägen – från Råsundavägen i norr till den nya stadsdelen Hagastaden och Torsplan i Stockholms innerstad i söder. Parallellt med Solnavägen fortsätter utbyggnaden av ny tunnelbana genom Solna, med den nya gula linjen mellan Gullmarsplan och Arenastaden med de nya tunnelbanestationerna Hagastaden, Södra Hagalund och Arenastaden.

Film om Solnavägens utveckling

Se en film om utvecklingen av Solnavägen från trafikled till levande stadsagata.

För att se det här innehållet från www.youtube.com måste du ge ditt medgivande sidans topp.

Arbeten längs Solnavägen sommaren 2021

Förbättrad cykelöverfart

Vid korsningen Solnavägen/Frösundaleden pågår ett arbete för att förbättra framkomligheten för cyklister. Arbetet kommer att påverka trafiken tillfälligt med avstängda körfält i etapper – och beräknas pågå till den 7 augusti 2021. För mer information om aktuella arbeten, se www.solna.se/solnavagen

Ledningsarbeten utanför Solna centrum

I juli påbörjas arbetet med att bygga nya bostadskvarter med upp till 400 lägenheter ovanpå parkeringsdäcket vid Solna centrum. Inledande ledningsarbeten innebär att trafiken läggs om med början i juli 2021. Endast ett körfält i varje riktning kommer att vara öppet på Solnavägen mellan Frösundaleden och Centralvägen. Hastigheten utanför arbetsområdet är sänkt till 30 km/h. Gång- och cykeltrafiken på Solnavägen mellan Frösundaleden och Sundbybergsvägen leds tillfälligt om till den västra sidan av Solnavägen. Gång- och cykelvägen kommer alltså att gå mellan arbetsområdet och Solna centrum i både norr- och södergående riktning. För mer information om aktuella arbeten, se www.solna.se/solnavagen

Schaktarbeten

I augusti 2021 påbörjas schaktarbeten inför kommande byggnation av nya bostäder och arbetsplatser längs med Solnavägen, söder om Sundbybergsvägen. Arbetet kommer att påverka trafiken på Solnavägen mellan Sundbybergsvägen och Industrivägen. Sträckan kommer att stängas av i etapper, med minst ett körfält öppet i varje körriktning. Arbetet beräknas pågå till årsskiftet 2021/2022. För mer information om aktuella arbeten, se www.solna.se/solnavagen

Sprängningsarbeten för utbyggnad av tunnelbanan

Arbete pågår med den arbetstunnel som behövs för att bygga den nya stationen Södra Hagalund i utbyggnaden av tunnelbanan genom Solna med den nya gula linjen mellan Gullmarsplan och Arenastaden. Arbetet medför sprängningar som mest tre gånger om dagen. I samband med sprängning kan trafiken på Solnavägen stoppas i maximalt 10 minuter. Delar av Västra vägen är avstängd för bil-, cykel- och gångtrafik. För mer information om arbetet och aktuell tidplan, se www.nyatunnelbanan.se

Mer information

Läs mer om projekten som omvandlar Solnavägen från trafikled till levande stadsgata på www.solna.se/solnavagen

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Nya stadskvarter för bostäder byggs på parkeringsdäcket vid Solna centrum och Solnavägen. Illustration: BAU
Nya stadskvarter för bostäder byggs på parkeringsdäcket vid Solna centrum och Solnavägen. Illustration: BAU
Ladda ned bild

Länkar

Om

Solna stad
Solna stad
Stadshusgången 2
171 45 Solna

Pressjour 08-746 12 00http://www.solna.se

Solna är en framtidsstad i tillväxt, unikt belägen mellan Hagaparkens lugn och huvudstadens puls. Varje dag fördubblas befolkningen av människor som jobbar här eller besöker oss. Och i takt med att Solnaborna blir fler växer nya kvarter och stadsdelar fram, kollektivtrafiken byggs ut och allt fler företag etablerar sig i staden. Här kan du ta del av stadens pressmeddelanden om till exempel nya detaljplaner och hållbar stadsutveckling.

Följ Solna stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Solna stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum