European Energy

Solparken Floda-Sund ett steg närmare förverkligande

Dela

European Energy har nu skickat in en ansökan till Länsstyrelsen om Samråd för Floda-Sund PV, den planerade solparken norr om Vika återvinningscentral i Katrineholms kommun. Projektet är ytterligare ett steg i arbetet för grön omställning och när solparken står färdig förväntas den producera el motsvarande 22 000 villors årsförbrukning av hushållsel.

Det aktuella området omfattar 145 hektar mark och ligger norr om Katrineholm. Det består huvudsakligen av jordbruksmark, men omfattar även ett flygfält samt en del skogsmark. En ansökan om Samråd enligt 12 kap. 6 § miljöbalken är inskickad till Länsstyrelsen i Södermanland och nu inväntas beslut, innan byggnationen kan påbörjas.

- Solparker är det snabbaste energislaget vi kan få på plats med en byggtid på bara 12-16 månader. Floda-Sund blir ett viktigt bidrag i arbetet för att möjliggöra den gröna omställningen och pressa elpriserna. Nu hoppas vi på en effektiv handläggning och ett snabbt, positivt besked från Länsstyrelsen, säger Peter Braun, projektchef för European Energy i Sverige, Norge och Finland.

Marken ägs av Ericsbergs Fideikommiss AB och European Energy har tecknat ett arrendeavtal på 35 år, vilket är den beräknade livstiden för solpanelerna. När panelerna är färdiganvända tas de bort och marken kan återställas helt och återgå till konventionellt jordbruk eller annan användning.

- Som markägare är vi alltid intresserade av affärsmöjligheter som utvecklar gården och våra marker på ett långsiktigt sätt. Nu befinner vi oss i en situation där omvärlden har förändrats och energimarknaden är i gungning. Det visar hur sårbara vi är som land och som enskilt företag och det gör en sådan här investering väldigt intressant, säger Caroline Bonde, en av ägarna till Ericsberg.

Ta del av samrådsansökan här: https://se.europeanenergy.com/vad-vi-gor/sol/floda-sund-pv/ 

Nyckelord

Kontakter

Philip Bonde Deichmann, vd på Ericsbergs Fideikommiss, 070-618 57 17

Philip Bonde DeichmannVD Ericsbergs FideikommissMarkägare

Tel:070-618 57 17

Länkar

Om

European Energy
European Energy
World Trade Centre Växjö, Södra Järnvägsgatan 4A
352 36 Växjö

+46 709 56 00 80https://se.europeanenergy.com

Om European Energy

European Energys vision är att vara en världsledande kraft i den gröna omställningen. Bolaget utvecklar, finansierar, bygger och driver vind- och solkraftparker samt storskaliga Power-to-X-anläggningar i hela världen. Genom att levererar helhetslösningar och tar fram egna system, metoder och tekniska lösningar driver vi utvecklingen. Sverige är en av våra nyckelmarknader. European Energy har funnits här sedan 2008 och det finns ett tiotal pågående projekt runt om i hela landet.

Följ European Energy

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från European Energy

Vindkraftsparken Skåramåla snart i produktion, nästa steg blir sol5.12.2022 08:56:06 CET | Pressmeddelande

Arbetet med att resa de åtta vindkraftverken i Skåramåla utanför Ryd i Kronobergs län är i full gång. Huvudkranen har anlänt och de kommande veckorna lyfts de sista delarna av verken på plats. När vindkraftsparken är i drift kommer den att leverera el motsvarande 25 000 villors årsförbrukning av hushållsel. Dessutom planeras för en hybridpark, det vill säga med solceller i anslutning till vindkraftsparken. Det är ett sätt att optimera både produktion och infrastruktur och ytterligare bidra i arbetet för en grön omställning.

Solparken i Kingebol ett steg närmare verklighet29.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

European Energy har nu skickat in ansökan om Samråd för Myren PV (photovoltaic) till Länsstyrelsen i Västra Götalands län. Projektet ligger i anslutning till vindkraftsparken Kingebol, i Åmåls kommun och kan komma att bli Sveriges första hybridanläggning med både sol och vindkraft. När solparken är i drift kommer den att producera el motsvarande 9 000 villors årliga förbrukning av hushållsel. Ett väsentligt bidrag till den gröna omställningen.

European Energy driftsätter vindparken i Kingebol – och presenterar planer på en solpark i samma område15.11.2022 14:01:40 CET | Pressmeddelande

European Energy Sverige har nu färdigställt vindparken Kingebol i Åmåls kommun. Alla tester är klara och de sex vindkraftverken producerar ny grön el som matas ut via Vattenfalls regionnät. Full driftssättning kommer att ske under den närmaste veckan. Den årliga produktionen är på 108 GWh vilket motsvarar 20 000 villors årsförbrukning av hushållsel. Idag visades parken för media och samtidigt presenterades nya planer för området.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum