Sork hotar nyplanterad skog – skadorna ökar

– Åtskilliga skogsplanteringar har skadats och rapporterna om nya sorkskador fortsätter strömma in. Många skogsägare vet ännu inte om att plantorna blivit sorkmat och behöver snabbt ut och titta till sina planteringar och kontakta sitt försäkringsbolag, säger Tobias Gramner, skadesamordnare, region Nord, Skogsstyrelsen.
Rapporter om skador kommer från Västernorrland, Jämtland, Västerbotten- och södra Norrbottens län.
Vid omfattande skador kan skogsägaren tvingas göra om hela planteringen eller hjälpplantera i vissa områden, eftersom lagen säger att man behöver ha en viss täthet när man återplanterar efter en avverkning.
Drabbade skogsägare kan få hjälp
De skogsägare som vill ha hjälp med skadebesiktning kan läsa mer om hur Skogsstyrelsen kan hjälpa till på skogsstyrelsen.se. Skogsägare som upptäcker sorkskador ska i första hand kontakta försäkringsbolaget först för att kontrollera om försäkringen omfattar skador av sork.
Rapporterna som kommer in till Skogsstyrelsen talar om en hel del tall- och granplanteringar som har blivit rena skafferiet för sorken, främst då åkersorken. Vintern har bjudit på ett snötäcke som gynnar gnagaren som uteslutande lever på växter och växtdelar. Det är framför allt upp till fem år gamla planteringar som är mest intressanta för gnagaren och det är även där som den gör mest skada. Även vuxna träd kan gnagas, men de brukar klara sig.
Så känner du igen en sorkskada
Sorkskador är lättast att upptäcka när snön tinat bort innan det börjar grönska. Sorken gnager på barken och tänderna lämnar parallella spår. Den äter också gärna skott. Små plantor kan till och med vara helt avbitna och uppätna, med en sned snittyta på den lilla pinne som eventuellt står kvar.
En angripen tall klarar sig sällan medan granplantor är tåligare och ofta överlever ett angrepp.
Mer information:
Norrbotten: Björn Lehto, bjorn.lehto@skogsstyrelsen.se, 0920-23 82 05, 070-347 24 61
Västerbotten: Marcus Pettersson, marcus.pettersson@skogsstyrelsen.se, 0930-398 34, 070-373 98 34
Jämtland: Karl Larsson, karl.larsson@skogsstyrelsen.se, 0687-58 13 57, 073-420 89 41
Västernorrland: Magnus Martinsson, magnus.martinsson@skogsstyrelsen.se, 060-55 31 64, 072-578 14 72
Maria Jakobsson, kommunikatör region Nord, Skogsstyrelsen, 0920 - 23 82 01, 073 – 652 08 32, maria.jakobsson@skogsstyrelsen.se
Vår pressjour är tillgänglig vardagar kl. 8.00–20.00 samt helger kl. 10.00–15.00, 036-35 94 91. Under kontorstid kan du även nå oss via mejl: pressjour@skogsstyrelsen.se
Bilder

Länkar
Om
Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda.
Skogen ska brukas på ett hållbart sätt så att även framtida generationer kan ha nytta av den.
Skogsstyrelsen sorterar under Landsbygds- och infrastrukturdepartementet.
Den lokala förankringen är viktig för oss. Vi har kontor på cirka 75 platser runtom i landet. Vårt huvudkontor ligger i Jönköping.
Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.
Följ Skogsstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen
Inventering: Älgens skador på skogen i Götaland fortsatt för höga29.5.2023 08:20:44 CEST | Pressmeddelande
13 procent av de unga tallarna i Götaland har fått skador av älgens bete under senaste året. Det visar den årliga inventeringen av drygt 17 000 provytor i södra Sverige. Det är med någon procentenhet den lägsta siffran sedan mätningarna började 2016 men fortfarande högt över målet på maximalt fem procent.
Nu svärmar granbarkborren – torr sommar kan ge nya miljardförluster för skogsägare16.5.2023 09:08:37 CEST | Pressmeddelande
Vårvärmen har väckt granbarkborrarna ur sin vintervila och nu angrips både nedblåsta och stående granar i södra delarna av landet, visar Skogsstyrelsens och skogsbrukets svärmningsövervakning. Blir det en varm och torr sommar kan det bli skador och förluster för miljonbelopp.
Unikt råd klubbade mål för jämställdhet inom skogssektorn26.4.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Den unika satsningen på Skogssektorns jämställdhetsråd börjar nu ta tydlig form. Vid rådets möte den 25 april beslutades hur arbetet för en jämställd skogssektor konkret ska fortsätta. För första gången har gemensamma mål tagits fram.
Ny studie: så ser en attraktiv skog ut för friluftsliv och turism20.4.2023 08:07:55 CEST | Pressmeddelande
Höga och gamla träd som inte står för tätt, gärna vid en sjö där det är tyst och lugnt. Så ser en attraktiv skog ut för den som söker rekreation, vila och nöje, visar en ny studie som Skogsstyrelsen låtit göra. Därför läggs nu förslaget att börja mäta och utvärdera en rad indikatorer för att framtida generationer ska kunna fortsätta njuta av våra skogar.
Håkan först ut i Blekinge att plugga ett dike för klimatet17.4.2023 08:06:04 CEST | Pressmeddelande
Markägaren Håkan Björkman i Mörkamåla är först ut i Blekinge med att återväta dikad torvmark. Han gör därmed en betydelsefull insats för klimatet. Följ med fredagen den 21 april när vi visar Blekinges första dikesplugg, en fördämning i diket som gör att markerna blir återvätade.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum