Skogsstyrelsen

Sork hotar nyplanterad skog – skadorna ökar

Dela
Skogsstyrelsen får allt fler signaler om att sorkar just nu orsakar omfattande skador på skogsplanteringar i landets norra delar. Både tall och gran påverkas och ofta dör träden efter gnagskadorna. Skogsägare i området uppmanas nu att se över planteringar som är fem år eller yngre.
Skada efter sork. Foto: Magnus Martinsson, Skogsstyrelsen (Bilden får användas fritt i samband med rapportering om den här nyheten.)
Skada efter sork. Foto: Magnus Martinsson, Skogsstyrelsen (Bilden får användas fritt i samband med rapportering om den här nyheten.)

– Åtskilliga skogsplanteringar har skadats och rapporterna om nya sorkskador fortsätter strömma in. Många skogsägare vet ännu inte om att plantorna blivit sorkmat och behöver snabbt ut och titta till sina planteringar och kontakta sitt försäkringsbolag, säger Tobias Gramner, skadesamordnare, region Nord, Skogsstyrelsen.

Rapporter om skador kommer från Västernorrland, Jämtland, Västerbotten- och södra Norrbottens län.

Vid omfattande skador kan skogsägaren tvingas göra om hela planteringen eller hjälpplantera i vissa områden, eftersom lagen säger att man behöver ha en viss täthet när man återplanterar efter en avverkning.

Drabbade skogsägare kan få hjälp

De skogsägare som vill ha hjälp med skadebesiktning kan läsa mer om hur Skogsstyrelsen kan hjälpa till på skogsstyrelsen.se. Skogsägare som upptäcker sorkskador ska i första hand kontakta försäkringsbolaget först för att kontrollera om försäkringen omfattar skador av sork.

Rapporterna som kommer in till Skogsstyrelsen talar om en hel del tall- och granplanteringar som har blivit rena skafferiet för sorken, främst då åkersorken. Vintern har bjudit på ett snötäcke som gynnar gnagaren som uteslutande lever på växter och växtdelar. Det är framför allt upp till fem år gamla planteringar som är mest intressanta för gnagaren och det är även där som den gör mest skada. Även vuxna träd kan gnagas, men de brukar klara sig.

Så känner du igen en sorkskada

Sorkskador är lättast att upptäcka när snön tinat bort innan det börjar grönska. Sorken gnager på barken och tänderna lämnar parallella spår. Den äter också gärna skott. Små plantor kan till och med vara helt avbitna och uppätna, med en sned snittyta på den lilla pinne som eventuellt står kvar.

En angripen tall klarar sig sällan medan granplantor är tåligare och ofta överlever ett angrepp.

Mer information:

Norrbotten: Björn Lehto, bjorn.lehto@skogsstyrelsen.se, 0920-23 82 05, 070-347 24 61
Västerbotten: Marcus Pettersson, marcus.pettersson@skogsstyrelsen.se, 0930-398 34, 070-373 98 34
Jämtland: Karl Larsson, karl.larsson@skogsstyrelsen.se, 0687-58 13 57, 073-420 89 41
Västernorrland: Magnus Martinsson, magnus.martinsson@skogsstyrelsen.se, 060-55 31 64, 072-578 14 72

Maria Jakobsson, kommunikatör region Nord, Skogsstyrelsen, 0920 - 23 82 01, 073 – 652 08 32, maria.jakobsson@skogsstyrelsen.se

Vår pressjour är tillgänglig vardagar kl. 8.00–20.00 samt helger kl. 10.00–15.00, 036-35 94 91. Under kontorstid kan du även nå oss via mejl:  pressjour@skogsstyrelsen.se

Bilder

Skada efter sork. Foto: Magnus Martinsson, Skogsstyrelsen (Bilden får användas fritt i samband med rapportering om den här nyheten.)
Skada efter sork. Foto: Magnus Martinsson, Skogsstyrelsen (Bilden får användas fritt i samband med rapportering om den här nyheten.)
Ladda ned bild

Länkar

Om

Skogsstyrelsen
Skogsstyrelsen
Skeppsbrogatan 2
553 29 Jönköping

036-35 93 00http://www.skogsstyrelsen.se

Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda.

Skogen ska brukas på ett hållbart sätt så att även framtida generationer kan ha nytta av den. 

Skogsstyrelsen sorterar under Landsbygds- och infrastrukturdepartementet.

Den lokala förankringen är viktig för oss. Vi har kontor på cirka 75 platser runtom i landet. Vårt huvudkontor ligger i Jönköping.

Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.

Följ Skogsstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum