Späckad arkitekturvecka i Almedalen
Arkitektur påverkar samhället och politiken. Arkitekturträdgården, Sveriges Arkitekters arena under Almedalsveckan, fylls för femte året med seminarier, debatter och mingel. På Strandgatan 16 i Visby kan Almedalsbesökaren under måndag till torsdag den 2–5 juli ta del av de bästa diskussionerna om aktuella samhällsbyggnadsfrågor.
– I och med den nya arkitekturpolitiken bekräftas äntligen arkitekturens roll och behovet av ökat fokus på kvalitet i hela samhällsbygget. Genom att utnämna årets arkitekturkommun vill vi uppmärksamma goda exempel och kommunala förebilder, berättar Sveriges Arkitekters samhällspolitiska chef Margareta Wilhelmsson om förbundets två egna seminarier.
Gemensamt för seminarierna är att de båda pekar på hur vi förbättrar förmågan att bygga med hög kvalitet. På måndag diskuterar ordföranden i Rådet för hållbara städer Monica von Schmalensee, Boverkets generaldirektör Anders Sjelvgren, med flera den nyligen klubbade nationella arkitekturpolitiken. Rubriken är ”Från sämst i klassen till föregångsland – vad innebär den nya arkitekturpolitiken?” På onsdag avslöjar HSB:s ordförande Anders Lago och Sveriges Arkitekters tf förbundsdirektör Charlotta Holm Hildebrand vem som blir årets arkitekturkommun under det gemensamma seminariet ”Vilka kommuner lyckas bygga både mycket och vackert?”
I Arkitekturträdgården arrangerar stora och små arkitektkontor, liksom ideella organisationer och myndigheter, tillsammans över 30 seminarier under veckan. De tar sig an och söker lösningar på brännande frågor i dagens snabba stadsutveckling runt om i Sverige. Hur vi skapar trygga städer, skolbyggande med kvalitet och plats för gröna ytor när vi bygger tätt är något av innehållet. Sveriges Arkitekters studentorganisation, akademier och Arkitektur förlag är också på plats med seminarier och mingel.
– Arkitekturträdgården är en oöverträffad arena där våra samhällspolitiskt engagerade medlemmar och andra aktörer lyfter nya lösningar på de stora arkitektur- och samhällsbyggnadsfrågorna, säger Margareta Wilhelmsson.
För mer information, kontakta Sveriges Arkitekters samhällspolitiska chef Margareta Wilhelmsson. Mejl: margareta.wilhelmsson@arkitekt.se. Tel: 08-505 577 45
Fotona får användas för redaktionella ändamål om du anger fotografens namn. Har du ytterligare frågor, kontakta Sveriges Arkitekters presschef Elisabet Näslund, tel 076-136 77 33, mejl elisabet.naslund@arkitekt.se
Sveriges Arkitekter är fack- och branschorganisation för alla arkitekter, inredningsarkitekter, landskapsarkitekter och planeringsarkitekter. Förbundet har 13 500 medlemmar. Ett viktigt mål för förbundet är goda villkor för medlemmarnas yrkesutövning. Det är en grund för hög kvalitet i arkitektur och planering.
Kontakter
Elisabet NäslundPresschef
076-136 77 33elisabet.naslund@arkitekt.seBilder


Länkar
Om
Sveriges Arkitekter är en fack- och branschorganisation för alla arkitekter i Sverige, vare sig de jobbar med inredning, hus, landskap eller planering. Vi organiserar omkring 90 procent av den samlade arkitektkåren och är därigenom en stark röst för professionen. Vi jobbar för att arkitekturen ska kunna ta större plats i samhället och för att förbättra våra medlemmars villkor. Sveriges Arkitekter gör skillnad i samhället för arkitekturen och arkitekten.
Följ Sveriges Arkitekter
Abonnera på våra pressmeddelanden.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Arkitekter
Bar, bostad och kontor konkurrerar om priset för årets bästa inredning7.2.2019 14:30:00 | Pressmeddelande
Bra samarbete och miljötänk som gör att inredningarna står sig länge – det är utmärkande för de tre nominerade bidragen till Guldstolen, Sveriges Arkitekters pris för bästa inredningsarkitektur. Vinnaren avslöjas på Arkitekturgalan den 19 mars.
Fyra nominerade till Kasper Salin-priset för årets bästa byggnad1.2.2019 08:10:00 | Pressmeddelande
För första gången är en restaurering i den här omfattningen nominerad till Kasper Salin-priset, Sveriges äldsta och mest prestigefyllda arkitekturpris som delas ut sedan 1962 av Sveriges Arkitekter. Restaureringen av Nationalmuseum i Stockholm konkurrerar med en gotländsk villa, ett bostadskvarter på Gärdet i Stockholm och med Malmö saluhall. Vilken som vinner står klart på Arkitekturgalan den 19 mars.
Kommunerna som har Sveriges bästa plan22.1.2019 10:27:30 | Pressmeddelande
Planpriset är Sveriges Arkitekters pris för bästa samhällsplanering. I år har juryn nominerat fyra planarbeten i Göteborg, Jönköping, Linköping och Malmö. De tar avstamp i olika behov men har hållbarhet som gemensam nämnare. Vem som vinner avslöjas på Arkitekturgalan den 19 mars.
Sienaprisets nominerade greppar centrala samhällsfrågor15.1.2019 08:08:57 | Pressmeddelande
Juryn för Sienapriset, som belönar årets bästa landskapsarkitektur, har valt ut fyra nominerade som alla är goda exempel på aktuella trender inom svensk och europeisk landskapsarkitektur. Striden står mellan Hälleskogsbrännans naturreservat i Västmanland, Jubileumsparken i Göteborg, Millennieskogen i Malmö och Solhagaparken i Huddinge. Vem som mottar Sveriges Arkitekters Sienapris avgörs på Arkitekturgalan den 19 mars.
Fyra i startfältet om årets bästa bostadshus11.12.2018 08:00:00 | Pressmeddelande
Årets bästa bostadshus finns i Malmö, Stockholm eller Uppsala. Juryn för Sveriges Arkitekters Bostadspris har nominerat fyra flerbostadshus, alla med höga boendekvaliteter där innovation och nyskapande står i fokus. Vinnaren koras på Arkitekturgalan den 19 mars.
Nya ordföranden vill utmana branschens ojämlikhet25.11.2018 15:41:59 | Pressmeddelande
Tatjana Joksimović har valts av Sveriges Arkitekters stämma till förbundsordförande 2019–20. Hon är arkitekt SAR/MSA och planchef på länsstyrelsen i Stockholm. Högst på Tatjanas priolista står att förstärka insatserna mot ojämställdhet och ojämlikhet – och utmana branschen att jobba konkret med frågorna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum