Stångåstaden

Spaden i marken för 111 nya lägenheter i Ebbepark

Dela

I dag togs det första spadtaget för 111 nya bostäder i kvarteret Dynamiken i Linköpings smartaste stadsdel Ebbepark. Nu inleds ett byggprojekt där fokus på ett hållbart byggande varit centralt redan från start. NCC är totalentreprenör och planen är att de nya lägenheterna ska stå klara för inflyttning 2023.

Skissbild över Stångåstadens bostäder i kvarteret Dynamiken i Ebbepark, Linköping. 3D-visualisering: Björn Hjohlman
Skissbild över Stångåstadens bostäder i kvarteret Dynamiken i Ebbepark, Linköping. 3D-visualisering: Björn Hjohlman

I Linköpings nya stadsdel Ebbepark i Östra Valla bygger fastighetsbolagen Stångåstaden, Sankt Kors och Lejonfastigheter över 800 bostäder och 75 000 kvadratmeter lokaler. Området består av fyra kvarter. I kvarteren Lugnet har de första hushållen redan flyttat in och fler är på väg. Nu påbörjas alltså bygget av bostäder även i kvarteret Dynamiken. Där är tanken att bostäder och verksamhet ska samsas sida vid sida.

I hela Ebbepark står hållbara lösningar i fokus. Syftet är att utmana arbetssätt och branschnormer för att på så sätt ta kliv framåt i det hållbara byggandet.

-          I Dynamiken ställde vi krav på klimatkalkyler i upphandlingsförfarandet. Det resulterade i att NCC till viss del kommer att använda klimatförbättrad betong i byggandet av Dynamiken. Det är väldigt värdefullt för oss att vi i Ebbepark har möjlighet att testa nya tekniker och byggmaterial, det ger oss och branschen ett viktigt lärande inför kommande byggprojekt, säger Stångåstadens VD Fredrik Törnqvist.

-          NCC arbetar kontinuerligt med att minska vår klimatpåverkan och gläds över att fler av våra kunder ställer dessa krav vid upphandlingen. Vi vill inspirera och hjälpa våra kunder att göra klimatsmarta val och då är samarbete från tidigt skede avgörande. Tillsammans med Stångåstaden ser vi nu fram emot att förverkliga ett projekt med minskad klimatpåverkan under byggtiden, säger Camilla Einarsson, affärschef NCC Building Sweden.

I Dynamikens första etapp byggs 111 lägenheter och fem lokaler, framför allt mindre lägenheter. Lite längre fram testas även koncept som ”Bokal” där hyresgästen hyr en bostad och verksamhetslokal i ett och samma kontrakt samt en entreprenörsvåning som blir ett kollektivt boende för unga entreprenörer. Entreprenörsvåningen kommer att ligga i ett trähus som byggs i etapp två. Totalt beräknas kvarteret Dynamiken få ungefär 300 bostäder.

Fakta Dynamiken etapp 1:

111 lägenheter varav:

40 st 1 rum och kök

47 st 2 rum och kök

17 st 3 rum och kök

5 st 4 rum och kök

2 st 5 rum och kök

 

Bostäderna uppförs enligt Miljöbyggnad nivå Silver som ställer höga krav på till exempel låg energianvändning, bra inomhusmiljö och sunda material.

Nyckelord

Kontakter

Fredrik Törnqvist, vd Stångåstaden, tel. 072-574 96 60
Camilla Einarsson, affärschef NCC Building Sweden, telefon 079-065 90 23

Bilder

Skissbild över Stångåstadens bostäder i kvarteret Dynamiken i Ebbepark, Linköping. 3D-visualisering: Björn Hjohlman
Skissbild över Stångåstadens bostäder i kvarteret Dynamiken i Ebbepark, Linköping. 3D-visualisering: Björn Hjohlman
Ladda ned bild

Om

Stångåstaden
Stångåstaden
Box 3300
580 03 Linköping

013-20 85 00http://www.stangastaden.se

Stångåstaden är det största bostadsbolaget i Linköping och ägs av Linköpings kommun. Vi äger och förvaltar cirka 18 600 lägenheter, 4 200 av dem är studentbostäder och förvaltas av dotterbolaget Studentbostäder i Linköping AB. Dessutom har vi cirka 40 byggnader med kulturhistoriskt värde som förvaltas av dotterbolaget Kulturfastigheter. 

Följ Stångåstaden

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stångåstaden

Konst gör våra bostadsområden bättre27.8.2021 13:26:00 CEST | Blogginlägg

Att få njuta av konst är en mänsklig rättighet. Det framhåller FN i artikel 27 i sin allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna ”Var och en har rätt att fritt delta i samhällets kulturella liv, att njuta av konst samt att få ta del av vetenskapens framsteg och dess förmåner.” Här har vi som fastighetsägare en viktig roll. Genom att tillföra konstnärliga inslag i våra bostadsområden så gör vi konsten tillgänglig för alla.

Säg hej till gorillan i kvarteret Eddan26.8.2021 09:38:51 CEST | Pressmeddelande

När Stångåstaden genomför ett bostadsprojekt är det inte bara själva husen som kräver noggrann planering och mycket arbete. Det gäller även innergårdar och andra utemiljöer. På innergården i kvarteret Eddan, mellan Drottninggatan och Trädgårdsgatan invigdes igår skulpturen ”Mänskligt möte.”. En sittbänk i brons där du kan slå dig ner en stund hos en gorilla. Konstnärerna bakom verket är Torsten och Anna Molander.

Byggagendan med 17 förslag för ökat byggande7.7.2021 09:58:48 CEST | Blogginlägg

Bostadsbristen är fortfarande ett stort problem. Det är inte bara ett storstadsfenomen utan finns i väldigt många av landets kommuner. Bostäder är en grundförutsättning för att städer ska kunna växa, attrahera nya invånare, klara kompetensförsörjningen och skapa tillväxt. Vi står inför en mängd utmaningar i branschen. Vi behöver bygga mer för att klara bostadsförsörjningen och samtidigt hantera kostnadsutvecklingen, snabba upp processerna kring byggande och bidra till klimatomställningen.

Fler kan ladda elbilen med nya laddkluster14.6.2021 12:29:00 CEST | Pressmeddelande

En ökad efterfrågan på parkeringsplatser med laddmöjlighet tillsammans med en önskan om att gynna ett hållbart resande, har gjort att Stångåstaden tillsammans med Tekniska verken har skapat två så kallade laddkluster i Linköping. Att bygga laddkluster, med flera laddplatser samlade på ett och samma ställe, är en del i en ny strategi för att kunna erbjuda framför allt Stångåstadens hyresgäster utökade möjligheter att ladda sina elbilar. Visar sig satsningen framgångsrik kan Linköping få fler laddkluster framöver.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum