Spendrups Bryggeri AB

Spendrups antar klimatmål enligt Science Based Targets

Dela
Spendrups anslöt sig till Science Based Targets initiative (SBTi) i november 2021 och under hösten 2022 har organisationen SBTi validerat och godkänt Spendrups klimatmål. För Spendrups innebär detta att arbetet med att minska utsläppen, som pågått i mer än 10 år och innefattat många insatser, får en tydlig riktning framåt. Det främsta fokuset har hittills legat på den egna verksamheten men nu ska Spendrups också öka omställningstakten i sin värdekedja.

Klimatmålet är att minska växthusgasutsläppen med 90 procent i absoluta tal i scope 1 och 2* och med 30 procent per liter i scope 3** till 2030, jämfört med 2019. Spendrups klassas därmed som ett företag i linje med 1,5-gradersmålet i scope 1 och 2. Målet för scope 3 har också godkänts under valideringsprocessen.

-          Vi har de senaste åren haft stort fokus på att reducera vår klimatpåverkan, i våra bryggerier och i våra transporter där vi ställt om till förnybar energi och bränslen. Men en stor del av utsläppen ligger i vår leverantörskedja, och inom ramen för klimatmålet enligt Science Based Targets initiative kommer vi framåt att sätta särskilt fokus på att minska påverkan i hela värdekedjan, säger Fredrik Spendrup, vd för Spendrups Bryggeri.

Spendrups har sedan länge arbetat aktivt med att minska sin klimatpåverkan. Redan 2010 gick företaget över till grön el och därefter har en rad åtgärder gjorts för att ställa om.

-          Vi är glada över att nu ha ett klimatmål enligt Science Based Targets, och vara en del av den rörelse som pågår i näringslivet med höga ambitioner för att minska utsläppen och bromsa uppvärmningen. För oss som familjeföretag är det här en viktig kompass i vårt hållbarhetsarbete framåt, där vi vill ställa om med ett långsiktigt perspektiv, säger Fredrik Spendrup.

I leverantörskedjan har redan flera betydande åtgärder gjorts för att minska klimatpåverkan. 2015 gick Spendrups över till 50 procent återvunnen plast i PET-flaskorna för läsk och vatten, vilket sparar cirka 5 000 ton CO2e per år. Under 2022 startade ett nytt samarbete med Lantmännen där 3 000 ton maltkorn med lägre klimatpåverkan har odlats enligt odlingsprogrammet Klimat & Natur. På transportsidan är Spendrups anslutna till DLF Transportinitiativ och har som mål att alla inrikes transporter ska vara fossilfria till 2025.

-          Nu fortsätter vårt arbete med att minska klimatpåverkan, i vår egen verksamhet och i vår leverantörskedja. Vi har satt ambitiösa mål för 2030 som vi tror vi kan nå, men det kommer kräva omfattande åtgärder. För oss är det viktigt att ha mål som är utmanande men som går att uppfylla på riktigt. När vi under resans gång ser att vi kan höja ambitionen ytterligare, kommer vi att göra det. För oss är det viktigt att ligga i framkant med hållbarhetsarbetet, för nuvarande och kommande generationer, säger Anna Lidström, hållbarhetschef på Spendrups.

Läs mer om Science Based Targets initiative här: www.sciencebasedtargets.org

*Scope 1 och 2 är direkta utsläpp från den egna verksamheten, till exempel egna lastbilar och fastigheter samt indirekta utsläpp från inköpt energi.

**Scope 3 är alla indirekta utsläpp från värdekedjan uppströms och nedströms och inkluderar bland annat råvaror, transporter och distribution, maskinpark, avfall, tjänsteresor med mera.

Kontakter

För mer information, kontakta:

Bilder

Om

Spendrups Bryggeri AB
Spendrups Bryggeri AB
Sankt Eriksgatan 121
11343 Stockholm

08-672 77 00http://spendrups.se

Spendrups är ett svenskt familjebryggeri som förenar starka traditioner med nytänkande. Bryggeriet grundades 1897 i Grängesberg och drivs av familjen Spendrup i fjärde generationen. Vi finns på ett antal orter i Sverige med huvudkontor i  centrala Stockholm och produktion i Grängesberg, Hällefors och Visby. För oss står alltid hantverket och dryckesupplevelsen i fokus. I vårt breda sortiment finns varumärken som Mariestads, Norrlands Guld, Melleruds, Loka, Trocadero, Briska och vinproducenter som Cono Sur, Gallo och Boschendal. Spendrups har 1.100 medarbetare och omsätter cirka 4 MDKR årligen. I Spendrupskoncernen ingår dotterbolagen Spring Wine & Spirits, Gotlands Bryggeri, OMAKA, Grythyttans Glöggfabrik och Hellefors Bryggeri. Våra anläggningar är certifierade enligt internationella standarderna ISO 14001 och FSSC 22000 avseende miljö respektive kvalitet och livsmedelssäkerhet.www.spendrups.se

Följ Spendrups Bryggeri AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Spendrups Bryggeri AB

Mariestads satsar på mer hållbar, svenskodlad malt – lyfts först på Scandic23.3.2023 11:31:54 CET | Pressmeddelande

Under 2022 startade Spendrups ett nytt samarbete med Lantmännen, där maltkorn har odlats enligt odlingsprogrammet Klimat & Natur, och Spendrups har köpt in motsvarande mängd som Mariestads brygger öl på. Spendrups och Scandic har samarbetat i många år och Mariestads har sedan slutet av 1990-talet varit en del av hotellens sortiment. Årligen serveras ungefär en miljon öl från Mariestads på Scandic. Nu förstärks samarbetet ytterligare i och med Spendrups satsning på ett mer hållbart odlat maltkorn. - Tillsammans med Lantmännen har vi odlat maltkorn enligt odlingsprogrammet Klimat & Natur, med konkreta och mätbara åtgärder för biologisk mångfald och minskad klimatpåverkan. Vi har kontrakterat motsvarande mängd korn som används i Mariestads brygder, ett av våra största och viktigaste varumärken, säger Richard Bengtsson, chefsbryggmästare på Spendrups Bryggeri. 3000 ton har odlats under 2022, vilket ger en minskning av växthusgaser på 370 ton och bidrar till att sänka utsläppen av växthusga

Årets Mästarpilsner från Melleruds speglar Jessie Sommarströms matfilosofi15.3.2023 15:40:04 CET | Pressmeddelande

Vinnaren av Årets Kock 2022, Jessie Sommarström, har traditionsenligt tagit fram sin egen Mästarpilsner tillsammans med en annan mästare – Richard Bengtsson, chefsbryggmästare på Spendrups. Melleruds Mästarpilsner är en rejäl, ekologisk pilsner som passar lika bra som sällskapsdryck som till klassisk husmanskost. Melleruds Mästarpilsner 5% finns på Systembolaget och den alkoholfria Mästarpilsnern hittas på Hemköp i en limiterad upplaga från den 13 mars.

TakeOver gästspelar på hos Hedda Spendrup på OMAKA den 6 februari18.1.2023 12:08:36 CET | Pressmeddelande

TakeOver Gästspel gör nu sitt tjugotredje gästspel på Hedda Spendrup’s bryggeri med restaurang OMAKA i A-House, Stockholm, den 6 februari 2023. Denna gång sätter kockarna varsin rätt till ett av bryggeriets hantverksöl. TakeOver gästspel, nätverket för att lyfta fram mat lagad av kvinnliga kockar som startades 2014 av Linn Söderström och Lisa Lönner fortsätter att utveckla branschen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum