SPF Seniorerna

SPF Seniorerna tar fram unikt hemtjänstindex

Dela

SPF Seniorerna lanserar ett nytt hemtjänstindex som jämför kommuners kvalitet i hemtjänsten och identifierar framgångsfaktorer utifrån seniorers synvinklar hos dem som lyckas bra. Initiativet finansieras via Allmänna arvsfonden.

Eva Eriksson
Eva Eriksson

- Idag är det oklart vad som är en bra hemtjänst och vad man ska förvänta sig av den. Min förhoppning är att indexet kan sätta fingret på vad seniorer uppfattar som viktigt. Vi äldre kan vara medskapare, då kommunerna och andra utförare utvecklar hemtjänsten. Genom att skapa modeller för att mäta kvaliteten i välfärden skapas förutsättningar att använda resurserna mer effektivt i kvalitetsarbetet, säger SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson.

Hemtjänstindexet blir en sammanvägning av framför allt befintliga mätningar och statistik om hemtjänsten. För att avgöra vad som är viktigt för hemtjänstens kvalitet kommer SPF Seniorernas medlemmar att medverka. Flera kommuner och privata aktörer ska bidra till att indexet utformas så att det blir användbart i kommunernas utvecklingsarbete.

För konstruktionen av indexet tar SPF Seniorerna hjälp av expertis på mått- och indexkonstruktion. I projektet medverkar också bland andra Svenskt Kvalitetsindex och Seniorval. 

Via en årlig ranglista över hur Sveriges kommuner lyckas med kvalitetsarbetet i hemtjänsten och en kommunrapport kommer kommunerna ha underlag för fortsatt kvalitetsarbete. Lanseringen av indexet beräknas till andra halvåret 2022. 

- Det är positivt att kvaliteten i välfärden följs upp. Under pandemin har dessutom behoven i äldreomsorgen fått särskild uppmärksamhet. SPF Seniorernas projekt kan bli viktigt i kommunernas utvecklingsarbete och därmed förbättra för Arvsfondens nya målgrupp äldre personer, säger Hans Andersson, enhetschef Arvsfonden.

Vetenskaplig ledare och kontaktperson:
geriatrikprofessor Gustaf Bucht, 073–444 40 88

Nyckelord

Kontakter

Vetenskaplig ledare och kontaktperson för hemtjänstindex:
geriatrikprofessor Gustaf Bucht, 073–444 40 88

Bilder

Eva Eriksson
Eva Eriksson
Ladda ned bild
Hans Andersson
Hans Andersson
Ladda ned bild

Om

SPF Seniorerna
SPF Seniorerna
Box 225 74
104 22 Stockholm

08-692 32 50https://www.spfseniorerna.se/

SPF Seniorerna är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden intresseorganisation för seniorer. SPF Seniorerna har cirka 250 000 medlemmar i knappt 800 föreningar och 26 distrikt spridda över hela landet. Våra prioriterade frågor är: Äldres ekonomi, hälsa och omsorg, boende, inflytande och rätt att arbeta.

Följ SPF Seniorerna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SPF Seniorerna

SPF Seniorernas skriftserie del 2: "Pensionärer söker lån, funkar det?"3.9.2021 08:20:00 CEST | Nyheter

Seniorer nekas banklån och har problem med att byta kreditgivare, trots att de har klarat att betala lån tidigare och har en god betalningshistorik. Om detta skriver Ylva Yngveson, privatekonomisk analytiker för SPF Seniorerna i skriften "Pensionärer söker lån, funkar det? Om lånemöjligheter för den som avslutat sitt yrkesliv och börjat ta ut pension". Med skriften väcks frågan om vilka förändringar som skulle behövas på kreditmarknaden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum