Myndigheten för press, radio och tv

SR fälls för osakligt uttalande om covid-19-debatt

Dela

Granskningsnämnden fäller SR:s Vetenskapsradions coronaspecial för ett osakligt påstående rörande en debatt om hanteringen av covid-19 i Sverige. Programmet frias i fråga om opartiskhet.

I Vetenskapsradions coronaspecial som sändes den 15 april kommenterade en vetenskaps­kommentator innehållet i en debattartikel som vid sändningstidpunkten var mycket uppmärksammad. I debattartikeln kritiserades Folkhälsomyndighetens strategi för att hantera covid-19-pandemin i Sverige.

Vid ett tillfälle sa kommentatorn att personerna bakom artikeln i efterhand korrigerat uppgifter om antalet covid-19-relaterade dödsfall i Sverige. Detta påstående anser granskningsnämnden att SR inte visat grund för. Programmet strider därför mot kravet på saklighet

Nämnden anser dock att kommentatorns uttalanden i övrigt inte gick utöver vad som kan accepteras inom ramen för SR:s så kallade gransknings- och kommentars­­skyldighet och friar programmet i fråga om opartiskhet (20/02163).

Övriga fällda ärenden

  • Den amerikanska långfilmen Matiné: 4 maskerade män som sändes i SVT (20/03081).            

Övriga friade ärenden

  • En intervju med en företagsledare i SR:s Morgonpasset i P3 (20/03662).
  • Den amerikanska långfilmen Röda husets hemlighet som sändes i SVT (20/03518).
  • Ett inslag om att en person begärts häktad i SVT:s Lokala nyheter Gävleborg (20/02072).
  • Ett inslag om ryska påverkanskampanjer i SVT:s Rapport (20/04026).

Nyckelord

Kontakter

För mer information kontakta;
Anna Dingertz, 08-580 070 18

Länkar

Om

Myndigheten för press, radio och tv
Myndigheten för press, radio och tv
Kabyssgatan 4D
120 30 Stockholm

08-580 070 00https://www.mprt.se/

Granskningsnämnden för radio och tv är ett självständigt organ inom Myndigheten för press, radio och tv som har till uppgift att pröva om de som sänder radio och tv följer de regler som gäller för sändningarna. Program som prövas av nämnden kan antingen frias, frias med kritik eller fällas.

Myndigheten för press, radio och tv lyder under regeringen och tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.

Följ Myndigheten för press, radio och tv

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för press, radio och tv

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum