Akademiska sjukhuset

Stabsläge infört på Akademiska

Dela

Torsdagen den 8 december klockan 11 gick Akademiska sjukhuset upp i stabsläge med anledning av vårdplatssituationen och belastningen på akutmottagningen. Orsaken till den svåra belastningen är ökad spridning av olika virus såsom RS, Covid-19, Calici och influensa.

- Vi uppmanar invånare att om möjligt undvika besök till akutmottagningen på grund av stor smittorisk. Den omfattande virusspridningen medför att många patienter inkommer med RS, covid-19 eller influensa vilket skapat en stor belastning på både akutmottagningar och vårdavdelningar. Sjukhuset har just nu många barn inneliggande med RS-virus, säger chefsläkare Johan Lugnegård.

Stabsläget innebär att sjukhuset har inrättat en lokal ledningsgrupp bemannad med kompetenser för att kraftsamla och hantera den uppkomna situationen.

- Vi arbetar med att skapa en samlad bild av läget och vilka åtgärder som behövs för att möta vårdplatsbristen och flöden från akutmottagningarna. Det handlar i första hand om att öka beläggningsnivån eller minska intaget, säger Johan Lugnegård. 

Vårdplatssituationen på Akademiska sjukhuset har varit belastad under lång tid. Situationen har aldrig varit helt stabil efter pandemin. Den senaste veckan har läget förvärrats ytterligare till följd av ökad förekomst av virusinfektioner både bland patienter och personal. 

- Antalet patienter med Covid ökar samtidigt som vi ser eskalerande nivåer av RS-virus vilket i första hand belastar barnsjukvården. Sjukhuset ser även spridning av Calicivirus (vinterkräksjuka) både bland personal och patienter, med stängda vårdplatser som följd. Även sjukfrånvaron har ökat vilket ytterligare försvårar situationen, förklarar Lugnegård. 

Han berättar vidare att beläggningsgraden på sjukhusets avdelningar de senaste veckorna varit konstant 110-120 procent samt att akutmottagningen den senaste veckan haft 30-40 patienter i väntan på inläggning varje morgon.

För mer information, kontakta:

Johan Lugnegård, chefsläkare och beslutsfattare i lokal ledning;
018-611 98 98
johan.lugnegard@akademiska.se

Nyckelord

Om

Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset

751 85 Uppsala

018-611 00 00https://www.akademiska.se/

Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare, 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor, 1 950 undersköterskor eller skötare och 310 biomedicinska analytiker.

Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 580 000 öppenvårdsbesök och drygt 31 800 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Minimalinvasiv operationsmetod vid bristning av kroppspulsådern utvärderas i studie30.1.2023 08:15:00 CET | Pressmeddelande

Att stora kroppspulsåderns kärlväggar försvagas eller brister, aortadissektion, är ett allvarligt tillstånd. I en skandinavisk studie ledd från Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet ska man utvärdera om överlevnaden ökar när patienter med aortadissektion får både medicinsk behandling och ett komplement med en minimalinvasiv operation, så kallad TEVAR-ingrepp.

Hälsorisker med hormonstörande miljögifter fokus för Uppsalasymposium7.12.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Hormonstörande kemikalier (EDCs) kan störa kroppens hormonella system. Olika typer av EDCs förekommer i tex parfymer och kosmetika, livsmedelsförpackningar, brandskum, textilier och skor, elektroniska produkter, byggnadsmaterial samt på ytan av kassakvitton. För att uppmärksamma hälsoriskerna med EDCs anordnar Arbets- och Miljömedicin vid Akademiska sjukhuset ett symposium 8-9 december.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum