Stabsläge infört på Akademiska
Torsdagen den 8 december klockan 11 gick Akademiska sjukhuset upp i stabsläge med anledning av vårdplatssituationen och belastningen på akutmottagningen. Orsaken till den svåra belastningen är ökad spridning av olika virus såsom RS, Covid-19, Calici och influensa.
- Vi uppmanar invånare att om möjligt undvika besök till akutmottagningen på grund av stor smittorisk. Den omfattande virusspridningen medför att många patienter inkommer med RS, covid-19 eller influensa vilket skapat en stor belastning på både akutmottagningar och vårdavdelningar. Sjukhuset har just nu många barn inneliggande med RS-virus, säger chefsläkare Johan Lugnegård.
Stabsläget innebär att sjukhuset har inrättat en lokal ledningsgrupp bemannad med kompetenser för att kraftsamla och hantera den uppkomna situationen.
- Vi arbetar med att skapa en samlad bild av läget och vilka åtgärder som behövs för att möta vårdplatsbristen och flöden från akutmottagningarna. Det handlar i första hand om att öka beläggningsnivån eller minska intaget, säger Johan Lugnegård.
Vårdplatssituationen på Akademiska sjukhuset har varit belastad under lång tid. Situationen har aldrig varit helt stabil efter pandemin. Den senaste veckan har läget förvärrats ytterligare till följd av ökad förekomst av virusinfektioner både bland patienter och personal.
- Antalet patienter med Covid ökar samtidigt som vi ser eskalerande nivåer av RS-virus vilket i första hand belastar barnsjukvården. Sjukhuset ser även spridning av Calicivirus (vinterkräksjuka) både bland personal och patienter, med stängda vårdplatser som följd. Även sjukfrånvaron har ökat vilket ytterligare försvårar situationen, förklarar Lugnegård.
Han berättar vidare att beläggningsgraden på sjukhusets avdelningar de senaste veckorna varit konstant 110-120 procent samt att akutmottagningen den senaste veckan haft 30-40 patienter i väntan på inläggning varje morgon.
För mer information, kontakta:
Johan Lugnegård, chefsläkare och beslutsfattare i lokal ledning;
018-611 98 98
johan.lugnegard@akademiska.se
Nyckelord
Om
Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare, 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor, 1 950 undersköterskor eller skötare och 310 biomedicinska analytiker.
Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 580 000 öppenvårdsbesök och drygt 31 800 operationer.
Följ Akademiska sjukhuset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset
Minimalinvasiv operationsmetod vid bristning av kroppspulsådern utvärderas i studie30.1.2023 08:15:00 CET | Pressmeddelande
Att stora kroppspulsåderns kärlväggar försvagas eller brister, aortadissektion, är ett allvarligt tillstånd. I en skandinavisk studie ledd från Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet ska man utvärdera om överlevnaden ökar när patienter med aortadissektion får både medicinsk behandling och ett komplement med en minimalinvasiv operation, så kallad TEVAR-ingrepp.
Stabsläget hävs på Akademiska24.1.2023 09:33:40 CET | Pressmeddelande
Tisdagen den 24 januari beslutades att Akademiska sjukhuset lämnar det stabsläge man befunnit sig i sedan 8 december i fjol. Sjukhuset återgår nu till ordinarie organisation och rutiner. Främsta orsaken är att infektionsläget är bättre och att trycket på sjukhuset minskat.
Ökad tillgänglighet och mer jämlik vård – målet med omorganisering av BUP23.1.2023 08:15:00 CET | Pressmeddelande
Ökad tillgänglighet och mer jämlik vård är de övergripande målen med BUP:s nya organisation som träder i kraft 6 februari. Förändringen innebär att alla remisser och nybesök koncentreras till en mottagning – BUP Start – inom Akademiska sjukhuset där patienter även kan få sin första behandling inom specialistpsykiatrin.
Akademiska får bedriva nationell högspecialiserad vård med HIPEC vid bukhinnecancer15.12.2022 07:57:01 CET | Pressmeddelande
Akademiska sjukhuset/Region Uppsala tilldelas tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård med HIPEC (kirurgi i kombination med varm cytostatika i bukhålan) för patienter med spridd cancer i bukhinnan. Beslutet, som togs av Nämnden för högspecialiserad vård 14 december, innebär att vården koncentreras till fyra sjukhus.
Hälsorisker med hormonstörande miljögifter fokus för Uppsalasymposium7.12.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Hormonstörande kemikalier (EDCs) kan störa kroppens hormonella system. Olika typer av EDCs förekommer i tex parfymer och kosmetika, livsmedelsförpackningar, brandskum, textilier och skor, elektroniska produkter, byggnadsmaterial samt på ytan av kassakvitton. För att uppmärksamma hälsoriskerna med EDCs anordnar Arbets- och Miljömedicin vid Akademiska sjukhuset ett symposium 8-9 december.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum